ΤΟΠΙΚΟ

Πτυχές του Βολιώτικου ποδοσφαίρου: Το πανθεσσαλικόν πρωτάθλημα του 1926 (Μέρος Β’)

πτυχές-του-βολιώτικου-ποδοσφαίρου-το-213259

Οι ποδοσφαιρικές συναντήσεις του πανθεσσαλικού πρωταθλήματος συνεχίζονται στον Βόλο, δίχως, βέβαια, να υπάρχει σε κάθε αγωνιστική η σχετική πληροφόρηση. Στις 29/3/1926, έναν και πλέον μήνα μετά την έναρξή του, διαβάζουμε στη στήλη «Μικρά Νέα» της εφημερίδας Σημαία:

«Οι χθεσινοί ποδοσφαιρικοί αγώνες

Διεξήχθησαν χθες οι ποδοσφαιρικοί αγώνες προς ανάδειξιν της πρωταθλήτριας ομάδος της ποδοσφαίρας εν τη Θεσσαλία. Ο αγών διεξήχθη με πείσμα. Τέλος νικήτρια ανεδείχθη η τελείως κατηρτισμένη ομάς Κεραυνός με τέρματα δύο έναντι της ομάδος του Ομίλου Εκδρομέων. Και ούτω μέχρι τούδε τα σκήπτρα κατέχει ο Κεραυνός, καθ’ ότι εξήλθε νικητής εις όλους τους μέχρι τούδε τελεσθέντας αγώνας».

Παρά το γεγονός ότι η ενημέρωση για τα αποτελέσματα των συναντήσεων είναι ελλιπής, μας γίνεται γνωστό πως η ομάδα του Κεραυνού, που ανήκε στον Γ Σ. Βόλου (1), είχε κατορθώσει να πετύχει έως τότε το απόλυτο σερί νικών.

Παράλληλα με τους αγώνες πρωταθλήματος, διεξάγονται και συναντήσεις σχολικών ομάδων (2), μιας και το άθλημα φαίνεται να βρίσκει θετικότατη ανταπόκριση και στις νεαρότερες ηλικίες, όχι μόνο στον Βόλο, αλλά και στη Λάρισα, όπου μνημονεύεται, μάλιστα, η ισοπαλία ανάμεσα στις ομάδες γυμνασίων Αμιλλα και Κεραυνός (ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ 3/4/1926). Δύο μέρες αργότερα (5/4) στην ίδια εφημερίδα καταγράφεται το αποτέλεσμα ενός ακόμη παιχνιδιού: Ο.Ε.Β. – Γ.Σ. Προσφύγων 0-0.

***

Το πρωτάθλημα οδεύει στην τελική του ευθεία, ωστόσο παρουσιάζονται και οι πρώτες προστριβές μεταξύ των ομάδων. Η ίδρυση του σωματείου Ποδοσφαιρικός Σύλλογος Ενωσις Κωνσταντινουπόλεως Βόλου (πιο γνωστός ως ΑΕΚ Βόλου), προσφυγικής προέλευσης βέβαια, προκαλεί διαμάχες με τον Γυμναστικό Σύλλογο Προσφύγων, που εκείνη την εποχή μετονομάζεται σε Νίκη, καθώς μέλη της επιθυμούν να φύγουν και να ενταχθούν στον νεοϊδρυθέντα σύλλογο. Η αρνητική αντίδραση του προέδρου της Νίκης στο έγγραφο αίτημά τους για τη διαγραφή τους και τη μεταπήδηση στο νέο σωματείο, οδηγεί στην παρακάτω ανακοίνωση – καταγγελία:

«Ποδοσφαιρικά

Ο νεοϊδρυθής ποδοσφαιρικός Σύλλογος «Ενωσις Κωνσταντινουπόλεως» λυπείται διά τη μη πρέπουσαν συμπεριφοράν του αξιοτίμου προέδρου του Γυμναστικού Συλλόγου Προσφύγων «Νίκη», διότι απευθυνθέντες προς αυτόν τινά των μελών της ανωτέρω προσφυγικής ομάδος, όπως τα χορηγηθή η σχετική διαγραφή εκ της ανωτέρω ομάδος, γνωρίζοντα τον κ. πρόεδρο συγχρόνως, ότε ήθελον ούτοι ιδρύση νέον ποδοσφαιρικόν σύλλογον (ιδρυθέντα ήδη), εξέσχισεν αυτήν απρεπώς. Η “Ενωσις Κωνσταντινουπόλεως”». Η καινούργια ομάδα θα συμμετάσχει από το επόμενο πρωτάθλημα 1926 – ‘27 και στα 1929 μαζί με τη Νίκη και τον Κένταυρο θα αποτελέσουν τα ιδρυτικά σωματεία της Ενωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Θεσσαλίας (ΕΠΣΘ) με έδρα τον Βόλο.

***

Δεν λείπουν, όμως, και οι αγωνιστικές διαφωνίες στις συναντήσεις που διεξάγονται, για την εγκυρότητα κάποιων τερμάτων και την τελική έκβαση του αποτελέσματος. Ο αγώνας ΟΕΒ – Κεραυνός, αν και υπήρξε αρκετά παραγωγικός σε σκορ και θέαμα, με το τελικό 4-3, εν τούτοις προκλήθηκαν σοβαρές ενστάσεις για την κατακύρωση του τέταρτου γκολ, κάτι που θα κρινόταν έπειτα από απόφαση της αρμόδιας επιτροπής, της επιτροπής πρωταθλήματος θα λέγαμε σήμερα, που θα συνεδρίαζε γι’ αυτό τον λόγο. Εκείνη την εποχή οι κανονισμοί του αθλήματος ήταν ακόμη ελλιπείς και συχνά παρουσιάζονταν αμφιβολίες και αμφισβητήσεις ως προς το αποτέλεσμα κάποιου αγώνα. Διαβάζουμε σχετικά:

«Ποδοσφαιρικοί αγώνες

Χθες εν τη πλατεία Γεωργίου του Α’ εξετελέσθησαν ποδοσφαιρικοί αγώνες μεταξύ των κρατίστων ομάδων Ομίλου Εκδρομέων και Κεραυνός του Γυμναστικού Συλλόγου Βόλου. Η μεν πρώτη ομάς επέτυχε 4 γκολ, η δε δευτέρα 3. Σημειωτέον ότι το 4ον γκολ το οποίον επέτυχεν ο Ομιλος Εκδρομέων θα κριθεί υπό της επιτροπής λόγω παρεξηγήσεως. Δεν αμφιβάλλομεν όμως ότι η ελλανόδικος επιτροπή κρίνουσα αυτό ανεπηρεάστως θα κρίνη τούτο υπέρ του γκολ. (υπ.) Σπόρτσμαν» (ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ 12/4/1926).

Η θέση του αθλητικογράφου της εφημερίδας ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, υπέρ της κατακύρωσης του αμφισβητούμενου τέρματος, προκαλεί την αντίδραση μέλους του Κεραυνού, που αποστέλλει την επόμενη αιχμηρή επιστολή στην εφημερίδα Σημαία, ενυπόγραφα, η οποία δημοσιεύεται στη στήλη «Μικρά Νέα»:

«Αθλητική κίνησις

Μου φαίνεται ότι είναι όλως διόλου περιττόν και πολύ περιαυτολογικό για μένα να καθίσω να ασχοληθώ με τους προχθεσινούς ποδοσφαιρικούς αγώνας, γιατί η κοινωνία του Βόλου ξαίρει πολύ καλά ποιος Σύλλογος είναι ο καλύτερα συγκροτημένος και ποιος έχει τη μεγαλύτερη ισχύ. Δεν μπορώ όμως να μην απαντήσω στον υπό το ψευδώνυμον κρυπτόμενον κ. Σπόρτσμαν του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, ο οποίος εξελέωνε την ελλανόδικο επιτροπή να του δώσει το γέρας της ανυπάρκτου νίκης!! Οχι κ. Σπόρτσμαν, δεν ενίκησε ο Ομιλος Εκδρομέων, ούτε ήτο δυνατόν να νικήση, αλλ’ απλώς εξήλθε ισόπαλος με 3 έναντι 3 γκολ. Αλλά και ισόπαλος ακόμη που βγείκε, το οφείλει, καθώς και σεις το ξαίρετε πολύ καλά, εις τον αδαή περί την ποδοσφαίραν κ. ρέφφερυ, ο οποίος χωρίς ίσως να το ήθελε, εμερολήπτει κατά τρόπον πολύ σκανδαλώδη υπέρ του Ομίλου. Και το αίτιον του καλοθελισμού του κ. ρέφφερυ έγκειται στο ότι αυτός είναι και διοικητικό μέλος του Ομίλου. Πρέπει να ξαίρετε και τούτο κ. μεγάθυμε Σπόρτσμαν: Εις τα επίσημα ματς δεν είναι καθόλου επιτετραμμένον να μεταχειρίζεται ως ρέφφερυ μέλος των διηγωνιζομένων Συλλόγων και μάλιστα τοιούτος, οίος ήτο ο προχθεσινός, που κατήντησε να φθάσει έτσι δα μέχρι του χθαμαλού επιπέδου να διευθύνεται από τας φωνασκίας των διαφόρων έξωθεν και εξ επαγγέλματος φωνασκούντων. (υπ.) Αθ. Παπαθανασίου» (13/4/1926).

Ο επιστολογράφος καταγγέλλει ευθέως τη μεροληπτική διαιτησία του εν λόγω αγώνα, αφού ο διαιτητής ήταν μέλος του ενός από τους δύο αγωνιζόμενους συλλόγους, αλλά και ανεπαρκής, καθώς επηρεαζόταν από τις «υποδείξεις» των φιλάθλων. Η έλλειψη επαρκούς αριθμού εκπαιδευμένων διαιτητών, εκείνα τα χρόνια, οδηγούσε αναγκαστικά σε επιλογές προσώπων, που συχνά έπεφταν σε λάθη προκαλώντας έντονες αντιδράσεις. Ακόμη οι διαιτητές ήταν μέλη συλλόγων (ή και της ΕΠΣΘ), αλλά βέβαια δεν σφύριζαν αγώνες της ομάδας τους, ώστε να μην παρουσιάζονται φαινόμενα, όπως το παραπάνω. Αλλωστε, τα ποδοσφαιρικά πράγματα, σε οργανωμένη μορφή, ήταν ακόμη στην αρχή και προέκυπταν και ορισμένα ατοπήματα.

***

Το πρωτάθλημα είπαμε πως έφτανε στην ολοκλήρωσή του και ήδη βρισκόταν στην προτελευταία αγωνιστική. Διαβάζουμε στις 19/4/1926 στην εφημερίδα ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ:

«Αθλητική κίνησις

Μεταξύ των καλύτερων ομάδων της πόλεώς μας Γυμναστικός Σύλλογος Βόλου και Γυμναστικός Σύλλογος Προσφύγων Βόλου διά το προ καιρού διατεθέν υπό του Δήμου Παγασών πρωτάθλημα του 1926. Ο αγών εκηρύχθη ισόπαλος διά 2 γκολ εξ αμφοτέρων των ομάδων».

Το πανθεσσαλικόν πρωτάθλημα ολοκληρώνεται στον Βόλο στις 25/4/1926 με πρωταθλήτρια την ομάδα του Κεραυνού. Ατυχώς δεν έχουμε περισσότερα αποτελέσματα αγώνων, μιας και η αγωνιστική κάλυψη στις αναφερόμενες εφημερίδες είναι εντελώς αποσπασματική. Παρά τα ενθουσιώδη δημοσιεύματα για την έναρξη του πρώτου οργανωμένου «επίσημου» πρωταθλήματος, τη σπουδαία προσφορά του ποδοσφαίρου στους νέους, τις ευοίωνες προοπτικές ανάπτυξης και την πανηγυρική διεξαγωγή των διάφορων συναντήσεων με μουσικές και συμμετοχή όλων των τοπικών αρχών και πλήθους κόσμου, η παρακολούθηση των αγώνων από την τοπική ειδησεογραφία είναι μάλλον ισχνή. Επίσης, ο Κεραυνός ανακηρύχθηκε και πρωταθλητής Θεσσαλίας, αφού επικράτησε στη συνάντηση με τη πρωταθλήτρια Λάρισας, ομάδα της Μεραρχίας Ιππικού (3). Αλλωστε, όπως επισημάναμε και πρωτύτερα, το βολιώτικο ποδόσφαιρο ήταν τότε καταφανώς ανώτερο από εκείνο των υπόλοιπων θεσσαλικών πόλεων.

***

Η απονομή των επάθλων στους νικητές θα πραγματοποιούνταν στο Γυμναστήριο του Γ.Σ. Βόλου την Κυριακή 30/5/1926. Εκτός από την ομάδα του Κεραυνού, που κατέκτησε το πανθεσσαλικό πρωτάθλημα, θα βραβευόταν και η αντίστοιχη του Γυμνασίου Βόλου, νικήτρια του σχολικού πρωταθλήματος. Η όλη εκδήλωση περιλάμβανε και αγώνες σε διάφορα αθλήματα, με τη συμμετοχή 40 αθλητών, ενώ θα παρευρίσκονταν όλες οι τοπικές αρχές, εκπρόσωποι αθλητικών σωματείων και πλήθος κόσμου. Διαβάζουμε στην εφημερίδα ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ:

«Αθλητική ζωή – Οι σημερινοί αγώνες

Σήμερον κατά μεσημβρίαν, τελούνται υπό του Γυμναστικού Συλλόγου Βόλου, εν τω γυμναστήριω οι ετήσιοι γυμναστικοί αγώνες εις τους οποίους εκδήλωσαν συμμετοχήν 40 αθληταί. Εκλήθησαν όπως παραστώσιν εις τους αγώνας, οι αρχαί, οι διευθυνταί των σχολείων, το Σώμα Προσκόπων, η φιλαρμονική, οι πρόεδροι και τα μέλη των φιλάθλων σωματείων, τα μέλη του Γυμναστικού Συλλόγου, οι γονείς των αθλητών και όλος ο φίλαθλος κόσμος της πόλεως. Μετά το πέρας των αγώνων θα γίνει υπό του Σεβασμιωτάτου απονομή των επάθλων και διπλωμάτων εις τους νικητάς και θα ακολουθήση η απονομή του επαμειβομένου επάθλου εις τας νικήτριας ομάδας των ποδοσφαιρικών αγώνων, του Γυμναστικού Συλλόγου Βόλου και του Γυμνασίου» (30/5/1926).

Παρατηρούμε πως η βράβευση θα γινόταν μετά το πέρας καθιερωμένων, σημαντικών αγώνων, με κάθε επισημότητα, με τη φιλαρμονική παιανίζουσα και την απονομή θα την έκανε ο Μητροπολίτης Γερμανός.

Πλήρες ρεπορτάζ από την πραγματοποιηθείσα απονομή των επάθλων επισημαίνουμε στην εφημερίδα Σημαία, μια βδομάδα αργότερα:

«Ποδοσφαιρικά

Την παρελθούσαν Κυριακήν μετά το πέρας των εσωτερικών αγώνων του Γυμναστικού Συλλόγου Βόλου και εις το Γυμναστήριον Βόλου το οποίον πάνυ ευγενώς προσεφέρθη υπό του ως είρηται Συλλόγου, ενώπιον πασών των αρχών και πλήθος κόσμου, εγένετο η απονομή των επάθλων εις τας νικησάσας ομάδας κατά την περίοδον της α’ εξαμηνίας του τρέχοντος έτους. Νικήτρια του Συλλογικού Πρωταθλήματος Θεσσαλίας: Ομάς ΚΕΡΑΥΝΟΣ του Γυμναστικού Συλλόγου Βόλου. Νικήτρια του Σχολικού Πρωταθλήματος Θεσσαλίας: Ομάς Γυμνασίου Βόλου…» (8/6/1926). Ακολουθούν οι λόγοι που εκφωνήθηκαν.

Οπως φαίνεται από τα σχετικά, έστω και λιγοστά, δημοσιεύματα των εφημερίδων Σημαία και ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, το πρώτο οργανωμένο «επίσημο» (4) πανθεσσαλικό πρωτάθλημα ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Θα ακολουθήσουν ακόμη τρία, έως ότου ιδρυθεί η Ενωσις Ποδοσφαιρικών Σωματείων Θεσσαλίας (ΕΠΣΘ), το 1929, υπαγόμενη στην ΕΠΟ και το τοπικό ποδόσφαιρο αποκτήσει επίσημη, αναγνωρισμένη υπόσταση.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

(1) Ο Γυμναστικός Σύλλογος Βόλου συμμετείχε με δική του ομάδα στο πρωτάθλημα του 1926, όπως σημειώνονται στα σχετικά δημοσιεύματα του Τύπου. Περιέλαβε, όμως, υπό τη σκέπη του, ως επίσης ποδοσφαιρικό τμήμα του, τον αξιόλογο τότε σύλλογο Κεραυνός, που όμως δεν είχε αναγνωριστεί από το Πρωτοδικείο Βόλου και δεν διέθετε επίσημη υπόσταση. Γι’ αυτό και αναφέρεται ως Γ.Σ. Β. Κεραυνός ή Κεραυνός του Γυμναστικού Συλλόγου Βόλου.

(2) Μετά τη λήξη των πρωταθλημάτων, όπως θα δούμε πιο κάτω, απονεμήθηκε έπαθλο και στη νικήτρια μαθητική ομάδα.

(3) Βλ. Χριστόφορος Σεμέργελης: «Βολιώτικο Ποδόσφαιρο – Τα πρώτα βήματα στον Μεσοπόλεμο» εφ. Η Θεσσαλία, ένθετο Διαδρομές 20/10/2003.

(4) Τα τέσσερα πρώτα πρωταθλήματα (1926 – 1929), οργανωμένα κατά κύριο λόγο από τον Δήμο Παγασών και τη συμμετοχή άλλων φορέων ή προσώπων, χαρακτηρίζονται ως ανεπίσημα, καθώς δεν διοργανώνονται από αναγνωρισμένη επίσημη ποδοσφαιρική αρχή, υπαγόμενη στην Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (ΕΠΟ), αφού ακόμη τότε δεν έχει ιδρυθεί η ΕΠΣΘ, κάτι που έγινε τον Ιούνιο του 1929. Ομως, είχαν κάποια επίσημη υπόσταση και αναγνώριση, γιατί διοργανώνονταν από την τοπική Δημοτική Αρχή, γι’ αυτό και τα αναφέρουμε ως «επίσημα» (ή ημιεπίσημα), ώστε να ξεχωρίζουν από τις κατοπινές επίσημες διοργανώσεις.

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΚΑΡΤΑΠΑΝΗΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου