Γρηγόρης Καρταπάνης:Ποδοσφαιρικά του 1930 (Μέρος γ’)

γρηγόρης-καρταπάνηςποδοσφαιρικά-το-18828

Αγώνες τοπικών συλλόγων με ομάδες του στόλου

Οπως αναφέραμε στο προηγούμενο άρθρο μας, διεξήχθησαν, εκτός από τις αναμετρήσεις των τοπικών συλλόγων με ομάδες του στόλου, και άλλες δύο συναντήσεις (11 και 12/3) του Πηλέα και της Μικτής των πλοίων με τους ναύτες του γαλλικού πολεμικού Μονμεράιγ που ναυλοχούσε τότε στο Βόλο. Είχαν μάλιστα το χαρακτήρα προπόνησης και προετοιμασίας των δύο ομάδων για τον μεταξύ τους αγώνα, που όπως επίσης είδαμε διεξήχθη με κάθε επισημότητα και παρουσίασε σπουδαίο ενδιαφέρον, παρακολουθούμενος από χιλιάδες θεατών «αμφοτέρων των φύλων».

Οι Ελληνες ναύτες νωρίτερα θριάμβευσαν, στην αμιγώς ναυτική αντιπαράθεση, των Γάλλων συναδέλφων τους που σαφώς διέθεταν λιγότερες επιλογές, με το ευρύ 9-0 σ’ ένα ματς – μονόλογο, όπως περιγράφεται στο αναλυτικό ρεπορτάζ της εφ. Σημαία:

«Χθες το απόγευμα και περί ώραν 3:30 απογευματινήν έλαβεν χώραν εις το γήπεδον του Α.Ο.Β. Κένταυρος η προαγγελθείσα ποδοσφαιρική συνάντησις μεταξύ της μικτής ποδοσφαιρικής ομάδος του ελληνικού στόλου και της τοιαύτης του γαλλικού πολεμικού Μονμεράιγ. Την ανωτέρω συνάντησιν παρηκολούθησαν παρά το εργάσιμον της ημέρας αρκετοί φίλαθλοι καθώς και πλείστοι ανώτεροι και κατώτεροι αξιωματικοί του Ελληνικού Στόλου. Ο αγών άρχεται ακριβώς την 3:30 υπό την διαιτησίαν του υποπλοιάρχου κ. Λάππα. Το πρώτον λάκτισμα έχουν οι έλληνες ναύται οίτινες επιχειρούν και την πρώτην κάθοδον δια ωραιοτάτου συνδυασμού, αλλ’ αποτυγχάνουν. Παρέρχονται τα πρώτα πέντε λεπτά χωρίς καμμία ομάς να επιτύχει το ποθητόν αποτέλεσμα. Ολοι οι παίχται παίζουν νευρικά, φαίνεται πως προσπαθούν οι μεν να εννοήσουν το παίξιμον τω άλλων. Οι Γάλλοι κατέρχονται και αυτοί με την σειρά των, αλλά δυστυχώς αποτυγχάνουν. Ο πολύ καλός σέντερ-χαφ Λαπατάς τροφοδοτεί τους κυνηγούς του, οίτινες δι ενός ωραίου συνδυασμού του Καλτέκη και του Σαρλή επιτυγχάνουν το πρώτον τέρμα παρά τας προσπάθειας του Γάλλου τερματοφύλακος. Από τώρα αρχίζει να γίνεται θεαματικόν το παιχνίδι. Η σφαίρα τίθεται εις το κέντρον, οι Γάλλοι κυνηγοί κατέρχονται ορμητικοί μα οι ημέτεροι τους αποκρούουν με την μεγαλυτέραν ευκολίαν. Λείπει από τους Γάλλους κυνηγούς η συνεργασία, η καλή πάσα και το σουτ. Η άμυνά τους και αυτή πολύ μέτρια, ο τερματοφύλαξ τους μόνον αξίζει περισσότερα από κάθε άλλον. Παρέρχονται αρκετά λεπτά χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Εις το 30ον λεπτόν σημειούται κόρνερ εις βάρος των Γάλλων όπερ αποκρούεται. Μετά 5 λεπτά οι κυνηγοί του στόλου μας πλησιάζουν το αντίπαλον τέρμα, αλλάζουν μικρές πάσες και σε μια στιγμή ο μέσος κυνηγός Σαρλής επιτυγχάνει το δεύτερον τέρμα. Πριν συνέλθουν οι θεαταί από αυτήν την δευτέραν επιτυχίαν, ο μέσα αριστερά Καλτέκης, στέλλει ακόμη μια φορά την μπάλλα να αναπαυθεί στα δίχτυα του γαλλικού τέρματος. Είνε το 3ον γκολ.

Οι Γάλλοι με ψυχραιμίαν δέχονται και αυτό και αμύνονται χωρίς να απογοητευθούν. Το πρώτον ημιχρόνιον λήγει. Μετά 5 λεπτών ανάπαυσιν αρχίζει το δεύτερον ημιχρόνιον, αμφότεραι αι ομάδες αντικαθιστούν ορισμένους παίκτας. Ο Γάλλος τερματοφύλαξ και σπουδαιότερος παίχτης γίνεται σέντερ- κυνηγός. Εν τω μεταξύ εις το 8ον λεπτόν οι Έλληνες ναύται έχουν πετύχει 4ον γκολ το οποίον αμέσως διαδέχεται το 5ον από σουτ του Σαρλή. Οι θεαταί θαυμάζουν την συνοχήν των Ελλήνων ναυτών και τους χειροκροτούν. Σημειούται κόρνερ εις βάρος των Γάλλων, το οποίον κτυπά ο Λαπατάς, ο Γάλλος σέντερ – κυνηγός, τώρα γίνεται οπισθοφύλαξ. Σε λίγο οι ημέτεροι γίνονται κύριοι της περιοχής των Γάλλων. Οι οπισθοφύλακες δεν κάνουν τίποτε άλλο, παρά αλλάζουν μικρές πάσσες και σεντράρουν. Μετά τα συνεχή σουτ επιτυγχάνουν έτερα 4 τέρματα και έτσι συμπληρώνουν τα 9 όλα, έναντι μηδενός των Γάλλων. Έπαιξαν καλά από μεν του ημετέρους ναύτας οι Ζουρντός, Κελτέκης, Λαπατάς, Σαρλής, από τους δε Γάλλους ένας μόνο ο εις το πρώτον ημιχρόνιον τερματοφύλαξ, εις το δεύτερον τοιούτον σέντερ – κυνηγός και τις το τέλος οπισθοφύλαξ».

Μικτή Κεραυνού – Τοξότη – Μικτή Στόλου

Αμέσως μετά την ενδιαφέρουσα συνάντηση Πηλέα – Αβέρωφ, συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί ρεβάνς, την επόμενη Κυριακή 23 του μήνα, όταν και θα υπήρχε ανάπαυλα για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου. Κατά τις επόμενες μέρες και προφανώς έπειτα από συζητήσεις των δύο πλευρών – ΕΠΣΘ και Επιτελείο Στόλου – αποφασίστηκε να γίνει αγώνας ανάμεσα στην Μικτή Κεραυνού – Τοξότη και της Μικτής Στόλου, ώστε ν’ αναμετρηθούν όλοι οι τοπικοί σύλλογοι με συγκρότημα του Ναυτικού. Αλλωστε και αυτό το παιχνίδι προβλέπονταν ενδιαφέρον και πριν από την διεξαγωγή του δημοσιεύονται στον τοπικό τύπο αναγγελίες του με ενδιαφέρουσες πληροφορίες και την πιθανή συμμετοχή, με την ομάδα του στόλου, των διεθνών ποδοσφαιριστών εκείνης της εποχής Τσολίνα και Ανδριανόπουλου του Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού Π. αντίστοιχα. Ατυχώς όμως δεν ευοδώθηκε η παρουσία αυτών των κορυφαίων παιχτών στον συγκεκριμένο αγώνα, αφού θα επέστρεφαν από την άδεια στα πλοία τους τη Δευτέρα, επειδή απουσίαζαν μάλλον για να ενισχύσουν τις ομάδες τους. Αντίθετα σημειώνεται ότι θα συμμετείχαν στις ποδοσφαιρικές συναντήσεις της 25ης Μαρτίου. Το ματς Μικτής Κεραυνού – Τοξότη – Μικτής Στόλου πράγματι αποδείχτηκε συναρπαστικό, όπως άλλωστε καταμαρτυρά το τελικό σκορ, αλλά και η διακύμανσή του.

Το αναλυτικό ρεπορτάζ μας αποκαλύπτει την ενδιαφέρουσα αναμέτρηση:

«Αι χθεσιναί ποδοσφαιρικαί συναντήσεις.

Συναντήθησαν χθες το απόγευμα εις την πλατείαν Γεωργίου του Α’ αι μικταί ομάδες του Στόλου και Κεραυνού – Τοξότη, παρουσία αρκετών φιλάθλων, ιδία δε του ωραίου φύλου, το οποίον πρώτην φοράν κάμνει την εμφάνισίν του εις αγώνας ποδοσφαιρικούς. Η μουσική του στόλου ευρίσκετο εις τον αγώνα, επαιάνιζε δε συνεχώς. Η τηρηθείσα τάξις ήτο παραδειγματική χάρις εις τας ενεργείας των διοικητικών Συμβούλων του Κεραυνού και του Τοξότου και συγκεκριμένως των Μαλαμάκη – Βουλιώτη οι οποίοι ήσαν προθυμώτατοι. Εν μέσω χειροκροτημάτων αι ομάδες κάμνουν την εμφάνισίν των εις τον στίβον την 4 παρά 10, ο δε διαιτητής κ. Δεμερτζής, όστις είναι ίσως ο άριστος εν Ελλάδι, καλεί τας ομάδας να παραταχθούν.

Ο αγών: Ο διαιτητής δίνει το σύνθημα, οι δε του στόλου έχουν το εναρκτήριον λάκτισμα και επιχειρούν κάθοδον η οποία όμως ανακόπτεται από τον Ζερμπίνην. Κάθοδος των Ευθυμίου, Σαρλή, Καλτέκη δημιουργεί σύγχισιν εις τα μπακ των παικτών μας και ο διαιτητής σημειοί πέναλτυ βάρος της Μικτής Βόλου, το οποίον ο Σαρλής μετατρέπει εις τέρμα εις το 10 λεπτόν. Δημιουργούνται διάφορα φάουλ εις βάρος των παικτών μας και το τρίο Καγιάκη αγωνίζεται προ της εστίας ην απειλεί από στιγμής εις στιγμήν, επέμβασις όμως του Τσακατούρα σώζει την ομάδα. Νέα κάθοδος του Καλτέκη αποβαίνει άκαρπος καίτοι ευρέθη προ 3 βημάτων της εστίας. Εις το 15ον λεπτόν ο Καλτέκης δίδει το 2ον υπέρ της ομάδος του τέρμα. Εις το 30ον, κόρνερ εις βάρος του στόλου παρέρχεται ανεκμετάλλευτον, εις το 35 ο Τσακατούρας σώζει την ομάδα από βέβαιον τέρμα. Εις το 40 ο μικρός Βασσάνης στέλνει την μπάλλα εις τα δίχτυα του στόλου και το α’ ημιχρόνιον λήγει 2-1. Εις τα πρώτα λεπτά του β’ ημιχρονίου ο Φ. Ξυδάκης όστις ήτο υπέροχος σουτάρει εξ’ αποστάσεως 40 μέτρων και επιτυγχάνει το 2ον τέρμα και συνδυασμένη κάθοδος των χαφ της Μικτής μας επιτυγχάνουν οι βολιώται το 3ον τέρμα. Εις το 35ον λεπτόν ο Καλτέκης ισοφαρίζει τον αγώνα. Και ούτω ο αγών λήγει με ισοπάλους τας ομάδας 3-3».

Και σ’ αυτό το ματς οι Βολιώτες ποδοσφαιριστές αποδείχτηκαν ισοδύναμοι με τους επώνυμους συναδέλφους τους.

Οι αγώνες ολοκληρώνονται

Οι ποδοσφαιρικές αναμετρήσεις ανάμεσα στους τοπικούς συλλόγους και τις μικτές του στόλου ολοκληρώθηκαν ανήμερα της εορτής της 25ης Μαρτίου με δύο μάλιστα αγώνες. ΠΑΟΚ και ΑΕΚ αντιμετώπισαν στις 3:00 και στις 4:30 αντίστοιχα στο γήπεδο του Κενταύρου προφανώς σε ματς της μιας ώρας, μάλλον δύο διαφορετικές συνθέσεις ναυτών, αφού υπήρχε από την πλευρά του στόλου πλειονότητα επιλογών.

Οι ομάδες του ναυτικού επικράτησαν άνετα των βολιώτικων ΠΑΟΚ και ΑΕΚ με 3-0 και 6-0 αντίστοιχα, καθώς επρόκειτο για δύο από τα πλέον αδύναμα σωματεία της εποχής. Αλλωστε και τα σχετικά ρεπορτάζ παρουσιάζονται ιδιαίτερα ισχνά, λόγω ακριβώς του περιορισμένου ενδιαφέροντος αυτών των συναντήσεων σε σχέση με τις προηγούμενες. Επρεπε όμως – και ορθά το επεδίωξε η ΕΠΣΘ – όλοι οι τοπικοί σύλλογοι ν’ αγωνιστούν με τις ισχυρές μικτές του στόλου, προκειμένου ν’ αποκτήσουν εμπειρίες, αγωνιζόμενοι σε δυνατούς αγώνες.

Εύκολα αντιλαμβάνεται ο αναγνώστης την απουσία της ομάδας της Νίκης Βόλου από τα προηγούμενα παιχνίδια και τούτο οφείλονταν σε συγκεκριμένο λόγο: Το ιστορικό σωματείο, (αν και υπήρξε ένα από τα τρία ιδρυτικά της ΕΠΣΘ μαζί με Κένταυρο και ΑΕΚ) από τον Οκτώβριο του 1929 είχε αποχωρήσει από την Ενωση, όταν προέκυψαν διαφωνίες σε διοικητικά και οργανωτικά ζητήματα, αλλά και εξαιτίας ενός επεισοδιακού αγώνα με τον Κένταυρο με πολλούς τραυματισμούς και έκτροπα. Αλλά και γενικότερα τότε οι διαφορές που είχαν παρουσιαστεί ανάμεσα στα ποδοσφαιρικά σωματεία και την ΕΠΣΘ, οδήγησαν στη ματαίωση του πρωταθλήματος της περιόδου 1929-30. Βέβαια σύντομα αυτά ξεπεράστηκαν και την επόμενη χρονιά το πρωτάθλημα διεξήχθη κανονικά.

Επίλογος

Ετούτες οι ποδοσφαιρικές συναντήσεις, το Μάρτιο του 1930 υπήρξαν και οι περισσότερες ανάμεσα στους τοπικούς συλλόγους και τις μικτές των πλοίων του στόλου, συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια (1927 και 1929), όταν πάλι κατά τον κατάπλου της μοίρας γυμνασίων είχαν πραγματοποιηθεί ποδοσφαιρικοί αγώνες. Η απουσία πρωταθλήματος την περίοδο 1929-30, εξώθησε την τοπική Ενωση να δώσει ένα οργανωμένο και πανηγυρικό χαρακτήρα σ’ αυτά τα παιχνίδια ώστε ν’ αναβαθμιστεί η ποδοσφαιρική δραστηριότητα εκείνο το διάστημα και να μην περιορίζεται σε φιλικά ματς, ή άλλα τοπικής εμβέλειας, άτυπα τουρνουά. Αν και είχαν διεξαχθεί τότε και συναντήσεις των τοπικών ομάδων με ομάδες της Θεσσαλονίκης.

Από τα παιχνίδια αυτά βγήκαν χρήσιμα συμπεράσματα, όπως η αναγνώριση του επιπέδου του βολιώτικου ποδοσφαίρου, αν κρίνουμε από τα ευμενή σχόλια που υπήρξαν, αλλά και οι ευοίωνες προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξής του.

Ακολούθησαν, τα επόμενα χρόνια κι άλλες τέτοιες συναντήσεις, αλλά με σαφώς αραιότερη συχνότητα, όπως μας δείχνουν οι σχετικές καταγραφές των τοπικών εφημερίδων. Ενδεικτικά σημειώνουμε στις 18/4/1932 Κένταυρος – Αβέρωφ 2-3 και αρκετά αργότερα στις 5/4/1938 Μικτή Βόλου – Ομάς Στόλου 4-2.

Επίσης το καλοκαίρι του 1938, όταν πάλι είχε καταπλεύσει στο Βόλο – για προτελευταία φορά – το Θ/ΚΓ. Αβέρωφ, οι δύο προγραμματισμένοι αγώνες με Νίκη και Ολυμπιακό μάλλον (ο δεύτερος σίγουρα) ματαιώθηκαν. Μια πιο ενδελεχής αποδελτίωση των διαθέσιμων εφημερίδων της εποχής ίσως αποκαλύψει και άλλες συναντήσεις ανάμεσα στα τοπικά σωματεία και τις ομάδες του στόλου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου