Γρηγόρης Καρταπάνης:Ποδοσφαιρικά του 1930 (Μέρος β’)

γρηγόρης-καρταπάνηςποδοσφαιρικά-το-21318

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΑ ΤΟΥ 1930

Πραγματικά μονοπωλούν το ενδιαφέρον εκείνες τις μέρες – μέσα του Μάρτη του 1930 – οι ποδοσφαιρικές συναντήσεις ανάμεσα στους τοπικούς συλλόγους και ομάδες του στόλου, που ναυλοχούσε στο Βόλο για την εκτέλεση γυμνασίων. Στις ανάπαυλες των ασκήσεων, πέρα από τις διάφορες εκδηλώσεις, εθιμοτυπικές επισκέψεις των αρχών κ.α. τον πρώτο λόγο είχε το ποδόσφαιρο.

ΤΟΞΟΤΗΣ – ΣΦΕΝΔΟΝΗ

Επόμενος αγώνας ήταν εκείνος ανάμεσα στον Τοξότη και την ομάδα του αντιτορπιλικού Σφενδόνη (σε κάποια δημοσιεύματα αναφέρεται: Τοξότης – Μικτή αντιτορπιλικών) που είχε προγραμματιστεί για την Τετάρτη 12/3, αλλά λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών αναβλήθηκε για την Κυριακή 16/3.Παρά το γεγονός ότι σε σύγκριση με το προηγούμενο ματς υπήρχε πιο περιορισμένο ενδιαφέρον, κι επιπλέον την ίδια μέρα διεξάγονταν η συνάντηση Πηλεύς – Αβέρωφ στο πάρκο Γεωργίου Α’, πάλι παραβρέθηκε πολυάριθμο φίλαθλο κοινό – ανάμεσά του και πολλές γυναίκες – που εκδηλώθηκε με ιδιαίτερο ενθουσιασμό, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της αναμέτρησης, στην εφ. Σημαία:

‘’Την 4ην απογευματινήν εις το γήπεδον του Κενταύρου και μετά την αποχώρησιν των παιχτών των συλλόγων Β’ Κένταυρος – Β’ Κεραυνός, συνηντήθησαν εις αγώνα αι ομάδες Τοξότης της πόλεως μας και αντιτορπιλλικού Σφενδόνη, παρουσία αρκετών φιλάθλων αμφοτέρων των φύλων. Ο αγών απ’ αρχής εκράτησε το ενδιαφέρον των θεατών καθ’ όσον δια πρώτην φοράν εν Βόλω διεξήχθη υπό τοιαύτας συνθήκας ποδοσφαιρικός αγών, καθ΄ον οι θεαταί μετεχειρίσθησαν πάντα τα μέσα, τρομπέτας, άσματα, χειροκροτήματα, δι’ ων επέδειξαν την προς τον αθλητισμόν αφοσίωσιν και χαράν των. Αι ομάδες εις αμφότερα τα ημιχρόνια έπαιξαν με αρκετήν τέχνην και συνοχήν. Αλλ’ ιδιαιτέρως του Τοξότη το παίξιμον ήτο πιο συνδυασμένο και τεχνικό, δι’ αυτό και επεβλήθη της αντιπάλου ομάδος δια τερμάτων 4 έναντι 3’’(17/3/1930).

ΠΗΛΕΥΣ – ΑΒΕΡΩΦ

Ιδιαίτερη επισημότητα δόθηκε στην άλλη κυριακάτικη συνάντηση: Πηλεύς – Αβέρωφ, στο πάρκο Γεωργίου Α’, όπου πραγματοποιήθηκαν, ειδικά για τον αγώνα, και την καλύτερη διεξαγωγή του βελτιώσεις του χώρου και άλλες προετοιμασίες, όπως η ‘’περίφραξις δια σανιδώματος’’ προκειμένου να μην φεύγει η μπάλα στη θάλασσα, αν και υπήρχε πάντοτε διαθέσιμη η βάρκα που την περιμάζευε! Η αναμέτρηση πράγματι προβλέπονταν αξιόλογη, αφού αναμετριόνταν μια από τις καλύτερες τοπικές ομάδες της εποχής, που πρωταγωνιστούσε, με εκείνη του Θ/Κ Γ. Αβέρωφ, που συνήθως ταυτίζονταν με τη μικτή του στόλου (λόγω του πολυάριθμου πληρώματος του πλοίου) και αγωνίζονταν, όπως είδαμε και πιο πάνω, πολλοί κορυφαίοι, ακόμα και διεθνείς, ποδοσφαιριστές από τις ισχυρές ομάδες Αθήνας, Πειραιά, Θεσσαλονίκης. Η μπάντα του Αβέρωφ παιάνιζε σε όλη τη διάρκεια του αγώνα που παρακολουθήθηκε από τις τοπικές αρχές, τους αξιωματικούς του ναυτικού και μερικές χιλιάδες ποδοσφαιρόφιλων βολιωτών.

Ας παρακολουθήσουμε το ρεπορτάζ της εφ. Σημαία:

‘’Πηλεύς και ομάς Αβέρωφ Ισόπαλοι.

Διεξήχθη χθες το απόγευμα εις την πλατείαν του Γεωργίου του Α’, ο προαγγελθείς ποδοσφαιρικός αγών μεταξύ των ομάδων Πηλέως και του θωρηκτού Αβέρωφ. Τον αγώνα παρηκολούθησαν περί τους 3000 θεαταί αμφοτέρων των φύλων, η δε μουσική του στόλου επαιάνιζε καθ’ όλην την διάρκειαν του αγώνος. Η χθεσινή εμφάνισις του Πηλέως εδικαίωσε την φήμην του ως πρωταθλητού, διότι ήτο εις φόρμαν, αποδείξας ότι η ομάς του ως σύνολον κατέχει το άριστον επίπεδον εν τω αθλητικώ κόσμω. Όλοι οι παίκται έπαιξαν καλά. Ιδιαιτέρως όμως το παίξιμον του Βογιατζή ως μπακ, του κυνηγού Ζαφρακόπουλου και του τερματοφύλακος Ευαγγελοπούλου ήτο από τα πρώτα. Αλλά και οι Σπ. Βαΐτσης, Μωραγιέμος, Κολιάδης ήσαν υπέροχοι. Γενικώς ο Πηλεύς χθες έπαιξε πολύ καλά, έφερε δε πολλάκις τους αντιπάλους του εις αμηχανίαν και σύγχισιν. Εάν όμως λάβωμεν υπόψιν μας το αποτέλεσμα 1-1 και τας εντυπώσεις τόσον του Λαπατά, όσον και των λοιπών παικτών του στόλου, δυνάμεθα να είπωμεν ότι ο Πηλεύς έπαιξεν τόσον καλά, ώστε είναι εις θέσιν να αντιμετωπίση οποιανδήποτε ξένην ομάδαν. Οι παίκται του στόλου χθες ήσαν υπέροχοι αλλ’ υπεχώρησαν προ του ωραίου παιχνιδιού των αντιπάλων τους. Και ούτω οι παίκται του Πηλέως διετήρησαν την υπεροχήν των σχεδόν μέχρι τέλους του αγώνος.

Ο αγών: Την 4 παρά 25 άρχεται ο αγών υπό την διαιτησίαν του υποπλοίαρχου κ. Λάππα, όστις χθες δεν ήτο αυτός του προχθεσινού αγώνος Κενταύρου – Αβέρωφ (σ.σ. αναφέρονταν στο σχετικό ρεπορτάζ ως μικτή στόλου) και με το εναρκτήριον των ναυτών, συνδυασμένη κάθοδος των παικτών του Πηλέως επιφέρει σύγχισιν εις την άμυναν του στόλου, ήτις κατόπιν αδεξίας πάσσας του Βαΐτση αποφεύγει βέβαιον τέρμα εις βάρος των. Οι Πηλείς υπερείχον αλλ’ αι ορμητικαί των επιθέσεις αποκρούονται για να παραχωρήσουν την εδαφικήν υπεροχήν εις τους ναύτας οι οποίοι εις το 20ον λεπτόν από σεντράρισμα του μέσα δεξιά ο Ζουρντός δια της κεφαλής του αποστέλλει την μπάλλαν εις τα δίκτυα του Πηλέως. Οι του Πηλέως ανασυντάσσονται και επιχειρούν αλλεπαλλήλους καθόδους προς το αντίπαλον τέρμα όπου εις το 35ον λεπτόν ο Απ. Βουλιώτης τροφοδοτεί τον Σπ. Βαΐτση ο οποίος ισοφαρίζει τον αγώνα. Το παιχνίδι συνεχίζεται με ελαφράν υπεροχήν του Πηλέως. Το τέλος του 1ου ημιχρονίου ευρίσκει τας ομάδας ισοπάλους 1-1. Το 2ον ημιχρόνιον διέρρευσεν άνευ τινός αποτελέσματος, με ελαφράν υπεροχήν των παιχτών του Πηλέως και ούτω ο αγών έληξεν με ισοπάλους τας ομάδας.

Η ομάς του Πηλέως απαρτίζετο: Ευαγγελόπουλος τερμ., Βογιατζής, Κολιάδης μπακ, Βαΐτσης, Δούβλης, Ριπελιώτης χαφ, Μωραγιέμος, Βουλιώτης, Βαΐτσης, Τσουρέλης, Ζαφρακόπουλος κυνηγοί.

Του στόλου: Τερμ. Αλιφραγκής, μπακ Ζαχαράτος, Μαύρος, σέντερ χαφ Λαπατάς, δεξιά Ράλλης, αρ. Κουρέντζης (σ.σ. μάλλον πρόκειται για τον διεθνή Φ. Κουράντη) και εμπρόσθιοι Παυλίδης, Ζουρντός Σαρλής, Ευθυμίου, Κουτσαρής’’ (17/3/1930).

Τα ευμενή σχόλια των ποδοσφαιριστών του στόλου για την ομάδα του Πηλέα αποτελούν οπωσδήποτε αδιάβλητο κριτήριο για το επίπεδο του βολιώτικου ποδοσφαίρου εκείνη την εποχή. Ο Πηλέας τότε διέθετε αξιόλογο σύνολο και είχε προκύψει από παίχτες που είχαν αποχωρήσει από την ομάδα του Κεραυνού, ενός επίσης πρωταγωνιστή συλλόγου, εκείνα τα χρόνια.

Μάλιστα στο προηγούμενο (ανεπίσημο) πρωτάθλημα της περιόδου 1928-29 που δεν τελείωσε λόγω επεισοδίων προηγούνταν στην βαθμολογία γι’ αυτό και αναφέρεται ως ‘’πρωταθλητής’’. Το ενδιαφέρον του συγκεκριμένου αγώνα ήταν τέτοιο που αποφασίστηκε και από τις δύο πλευρές να δοθεί ρεβάνς την επόμενη Κυριακή, κάτι που τελικά δεν ευοδώθηκε γιατί ορίστηκε συνάντηση της Μικτής Κεραυνού – Τοξότη με τη Μικτή του Στόλου, ώστε ν’ αγωνιστούν όλες οι τοπικές ομάδες με το στόλο, όπως θα περιγράψουμε στη συνέχεια.

Να διευκρινίσουμε και κάτι για το οποίο ίσως έγινε λόγος και προηγούμενα: Η Μικτή του Στόλου σε ορισμένα δημοσιεύματα αναφέρεται και ως Ομάς Αβέρωφ προφανώς γιατί την πλειοψηφία της σύνθεσής της την αποτελούσαν ναύτες από το πολυάριθμο πλήρωμα του θωρηκτού που συμπληρώνονταν και από τα’ άλλα πλοία. Άλλωστε παρατηρώντας τις συνθέσεις των μικτών του στόλου βλέπουμε αλλαγές σε κάποια πρόσωπα, γεγονός που παραπέμπει σ’ ένα πολυπληθές ρόστερ με δυνατότητα πολλαπλών επιλογών, είτε προέρχονταν από το Θ/Κ Γ. Αβέρωφ, είτε από τα υπόλοιπα πλοία.

ΚΙ ΑΛΛΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Επειδή ο προηγούμενος αγώνας του Πηλέα με την ομάδα του Αβέρωφ είχε χαρακτηρισθεί απ’ όλους ως ιδιαίτερα σημαντικός και είχε δοθεί μεγάλη δημοσιότητα, οι δύο αντίπαλοι φρόντισαν να προετοιμαστούν σε αγώνες προπονήσεως και μάλιστα με την ίδια ομάδα. Στο Βόλο εκείνες τις μέρες ναυλοχούσε και το γαλλικό πλοίο Μονμεράιγ, την ομάδα του οποίου αντιμετώπισε πρώτα ο Πηλέας ‘’εις αγώνα προπονήσεως’’ και επικράτησε άνετα με 3-1.

Χαρακτηριστική η αναφορά στην εφ. Σημαία στις 12/3:

‘’ …Ύστερα από ένα ωραίον παίξιμον ο Πηλεύς εδίδαξε στους ξένους πως παίζεται η μπάλα, εξελθών νικητής δια τερμάτων 3 έναντι 1…’’.

Ακολούθησε μια μέρα αργότερα (13/3) συνάντηση της ομάδας του στόλου με το πλήρωμα του γαλλικού πολεμικού. Οι έλληνες ναύτες διαθέτονταν σαφώς περισσότερες επιλογές συνέτριψαν τους ευρωπαίους συναδέλφους τους με το ευρύ 9-0. Ελλάς – Γαλλία λοιπόν 9-0, αλλά… σε επίπεδο πολεμικών πλοίων.

Για το ματς αυτό υπάρχει στον τοπικό τύπο εκτενές ρεπορτάζ το οποίο θα παραθέσουμε στο επόμενο και τελευταίο άρθρο του θέματός μας, μαζί με τους υπόλοιπους αγώνες των τοπικών συλλόγων με ομάδες του στόλου, ώστε να μας παρέχεται μια πλήρης εικόνα της ποδοσφαιρικής δραστηριότητας το Μάρτιο του 1930.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου