Γρηγόρης Καρταπάνης: ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΕΣ ΑΝΑΔΡΟΜΕΣ ~ Τα πρώτα χρόνια του Ολυμπιακού Βόλου 1937-1940 (Μέρος Β’)

γρηγόρης-καρταπάνης-ποδοσφαιρικεσ-α-52187

Η αγωνιστική περίοδος 1937-1938 αρχίζει με ευοίωνες προοπτικές για το τοπικό ποδόσφαιρο καθώς διοργανώνεται πάλι το πρωτάθλημα και γενικά παρατηρείται πλήρης ανάκαμψη των δραστηριοτήτων.

Καινούργια σωματεία έχουν ιδρυθεί και τα παλιά επαναδραστηριοποιούνται διαμορφώνοντας ένα εντελώς διαφορετικό τοπίο στο χώρο του αθλήματος, σε σύγκριση με ότι συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια.

Η ΕΠΣΘ χαρακτηρίζεται ως «επανασυσταθείσα» με την «επανεγγραφή» της στην ΕΠΟ, αφού η ποδοσφαιρική δραστηριότητα επανακάμπτει με ελπιδοφόρα δυναμική. Ο Ολυμπιακός Βόλου, αναγνωρισμένος ήδη από το πρωτοδικείο τον Ιούνιο του 1937, εντάσσεται λίγους μήνες αργότερα (4/11/1937) στην δύναμη της ΕΠΣΘ, προκειμένου να συμμετάσχει στις επίσημες διοργανώσεις. Από τον Αύγουστο ξεκινά η προετοιμασία του για τη νέα ποδοσφαιρική περίοδο, και ανακοινώνεται στον τύπο (18/8) η έναρξη των προπονήσεων, ώστε η ομάδα να είναι έτοιμη για τις αγωνιστικές της υποχρεώσεις.

Η εναρκτήρια συνάντηση για τη νέα σεζόν, φιλικού χαρακτήρα, με την ΠΑΕΚ (29/8) είναι νικηφόρα (2-1), αλλά τα επόμενα ματς, έως ότου αρχίσει το πρωτάθλημα και οι άλλες διοργανώσεις δεν είναι επιτυχή. Στις (27/10) ισοπαλία 0-0 με την Νίκη σε έναν δυνατό αγώνα όπου οι δύο ομάδες υπερέχουν από ένα ημίχρονο, ακολουθεί ήττα με 3-2 από τον Απόλλωνα (8/11) και στις 7/12 ισοπαλία 2-2 με τον Ηρακλή. Λίγο νωρίτερα από τις 21/11 ξεκινά το «Κύπελλον Κοτζιά» που διοργανώνεται με πρωτοβουλία του Κων/νου Κοτζιά γνωστού πολιτικού της εποχής- σημαίνον στέλεχος του τεταρτοαυγουστιανού καθεστώτος -που είχε διοριστεί πρόεδρος της ΕΠΟ (αργότερα διετέλεσε και Γ.Γ.Α), ειλικρινή υποστηρικτή του αθλητισμού και βέβαια του ποδοσφαίρου. Ο Ολυμπιακός συμμετέχει στο τουρνουά μάλλον ανεπιτυχώς, αφού μετά την καθαρή νίκη του επί της ΠΑΕΚ στη φάση των 8 με 3-0, αποκλείεται στα ημιτελικά( 12/12) από την Νίκη με 3-2.

Μια μεγάλη φιλική νίκη

Οι λεγόμενοι «αγώνες εορτών» που συνηθίζονταν κατά τις ημέρες των Χριστουγέννων ή του Πάσχα, συνοδεύονταν πολλές φορές και από «μετακλήσεις» ομάδων της Θεσσαλονίκης (κυρίως) ή της πρωτεύουσας, που έρχονταν (με το αζημίωτο βέβαια) στο Βόλο για φιλικούς αγώνες με τοπικά σωματεία. Εννοείται ότι η προσέλευση του κόσμου ήταν μεγάλη εφόσον συνήθως επρόκειτο για τις ισχυρότερες ομάδες της εποχής.

Τα Χριστούγεννα του 1937 έφτασε στο Βόλο, έπειτα από σχετική πρόσκληση, ο Εθνικός Πειραιά που πρωταγωνιστούσε τότε κι έδωσε δύο ματς με τον Απόλλωνα (25/12) και τον Ολυμπιακό(26/12). Η πρώτη συνάντηση έληξε με το ευρύ 5-1 υπέρ των Πειραιωτών, αλλά την επόμενη κι ενώ όλοι περίμεναν κάποιο παρόμοιο σκορ, αυτό ήρθε …αλλά υπέρ της Βολιώτικης ομάδας προκαλώντας τεράστια έκπληξη: Ολυμπιακός Βόλου – Εθνικός Π. 4-0! Μπορεί κατά ένα μέρος να επέδρασε η κόπωση των παικτών του Εθνικού από τον αγώνα της προηγούμενης μέρας, όσο και το γεγονός ότι η Πειραιώτική ομάδα δεν ήρθε πλήρης, αλλά η ευρύτητα του αποτελέσματος οπωσδήποτε οφείλονταν και στο υψηλό αγωνιστικό επίπεδο του Ολυμπιακού.

Η εμφάνιση των Βολιωτών προκάλεσε αίσθηση, αλλά και τα κολακευτικά σχόλια παιχτών και παραγόντων του Εθνικού. Και γενικότερα υπήρξαν ευμενέστατες κρίσεις για το Βολιώτικο ποδόσφαιρο που δικαιούνταν να συμπεριληφθεί στην «Εθνική κατηγορία» μαζί με τις ενώσεις Αθήνας, Πειραιά, Θεσσαλονίκης. ( Σε τούτο συντέλεσαν και οι ισοπαλίες Νίκης και Κεραυνού με τον Απόλλωνα Αθ. λίγες μέρες αργότερα).

Στο πρώτο πρωτάθλημα

Στις αρχές του 1938, πριν ακόμη ξεκινήσει το πρωτάθλημα, ο Ολυμπιακός έδωσε δύο ενδιαφέρουσες φιλικές συναντήσεις. Με τη Νίκη (16/1) όπου διαμορφώθηκε το εντυπωσιακό 4-4 και μια εβδομάδα αργότερα με τον Κεραυνό(1-1), νικητή του «Κυπέλλου Κοτζιά» στην πανηγυρική τελετή έναρξης του πρωταθλήματος με παράλληλη απονομή του κυπέλλου από τον ίδιο τον αθλοθέτη.

Στο πρωτάθλημα 1937-1938 ο Ολυμπιακός κατετάγη τελικά τρίτος, μετά την πρωταθλήτρια Νίκη και τον Κεραυνό σε μια μάλλον ελπιδοφόρα παρουσία που ίσως επηρεάστηκε από την απειρία του πρωτάρη.

Η συγκομιδή ικανοποιητική : 33 βαθμοί, 43-18 τέρματα με 8 νίκες, 3 ισοπαλίες, 3 ήττες.

Αν και ξεκίνησε εντυπωσιακά με ευρείες νίκες επί του Οδυσσέα (4-0), της ΠΑΕΚ (6-0), του Ηρακλή (7-2) και του Κενταύρου (6-0) ακολούθησαν δύο σερί ήττες από τη Νίκη με 2-1 και τον Κεραυνό 4-3 και μια ισοπαλία με τον Απόλλωνα 0-0 ως την ολοκλήρωση του Α’ γύρου. Στο δεύτερο μισό είχε τα αποτελέσματα: με Κεραυνό 3-1, Κένταυρο 2-1, Οδυσσέα 3-3, Ηρακλή 2-1, Νίκη 0-3, ΠΑΕΚ 5-0 και Απόλλωνα 1-1.

Εκείνη την περίοδο και οι οχτώ ομάδες του Βόλου αγωνίστηκαν σε μια κατηγορία και οι τέσσερις πρώτες αποτέλεσαν για την επόμενη χρονιά την α’, ενώ οι υπόλοιπες την β’ κατηγορία. Μετά την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος καταγράφονται και δύο έξοδοι του Ολυμπιακού σε άλλες πόλεις: στην Καρδίτσα όπου έφερε ισοπαλία με την τοπική Αναγέννηση 1-1, και στη Λαμία όπου ηττήθηκε από το συνώνυμό του της πόλης με 2-1.

Περίοδος 1938-1939

Πλουσιότερη ποδοσφαιρική δραστηριότητα προσέφερε η επόμενη αγωνιστική περίοδος 1938-1939. Εκτός από το πρωτάθλημα και τις διάφορες άλλες «ημιεπίσημες», διοργανώσεις, επανεμφανίζεται, μετά τη σεζόν 1932-1933 και ο θεσμός του «Κυπέλλου Ελλάδος». Η αγωνιστική δράση για τον Ολυμπιακό, που παράλληλα προσπαθεί για την απόκτηση γηπέδου στον Αναυρο, αρχίζει με ένα νικηφόρο φιλικό απέναντι στη Νίκη (25/9) που συνοδεύεται από πλούσιο σκορ 5-3. Στο τουρνουά, όμως υπέρ της Αεροπορίας, με την επωνυμία «Ικάρια» γνωρίζει την ήττα από τον Κεραυνό με 4-2(2/10), ενώ και πάλι σημειώνεται επεισόδια μεταξύ των φιλάθλων. Οι κακές εμφανίσεις συνεχίζονται με τη βαριά ήττα από την Νίκη (5-0) σε φιλικό στις 16 Οκτωβρίου. Η ομάδα δείχνει να επανακάμπτει στις επιτυχίες στα ματς με Ηρακλή (4-2) και ΕΟΝ Βόλου (5-0) προς τα μέσα Νοεμβρίου.

Από τα τέλη Οκτωβρίου αρχίζουν και οι συναντήσεις του Κυπέλου. Ο Ολυμπιακός ξεπερνά άνετα τον Κένταυρο με 5-1 και τον Οδυσσέα με 3-0,αλλά στον τελικό που διεξήχθη αργότερα (22/1/1939) ηττάται καθαρά από την Νίκη με 4-1 και χάνει το τρόπαιο. (Να σημειώσουμε ότι η Νίκη είχε κερδίσει και το κύπελλο την περίοδο 1932-1933).

Το πρωτάθλημα ξεκινά στις αρχές Δεκεμβρίου. Στον εναρκτήριο αγώνα του, ο Ολυμπιακός επικρατεί καθαρά του Κεραυνού με 2-0 βεβαιώνοντας εξαρχής τον πρωταγωνιστικό του ρόλο. Ακολούθως νικά τον Απόλλωνα με 5-0 και ο α΄ γύρος κλείνει με λευκή ισοπαλία απέναντι στη Νίκη. Στη δεύτερη σειρά έρχεται αρχικά η ισοπαλία με τον ισχυρό Κεραυνό, ακολουθεί η νίκη επί της Νίκης με 1-0 (η πρώτη επίσημη διοργάνωση) και το πρωτάθλημα ολοκληρώνεται με το 4-2 επί του Απόλλωνα αναδεικνύοντας τον Ολυμπιακό αήττητο πρωταθλητή. Συγκομιδή: 16 βαθμοί, 14-4 τέρματα, 6 νίκες-2 ισοπαλίες. Η πρώτη μεγάλη επιτυχία του συλλόγου είναι γεγονός.

Η περίοδος 1938-1939 ολοκληρώθηκε με μια φιλική νίκη στη Λάρισα επί του τοπικού Αρη με 4-0 (19/6) και ακόμη μια επί της Νίκης με 3-2 στις 17/7,στο τελευταίο αγώνα της σεζόν, όπου και πάλι δεν έλειψαν τα επεισόδια.

Περίοδος 1939-1940

Η τελευταία ποδοσφαιρική χρονιά πριν από τον πόλεμο υπήρξε μεγαλειώδης για τον Ολυμπιακό: Απόλυτος κυρίαρχος σε τοπικό επίπεδο αλλά και η αξία του γίνεται γνωστή πανελλήνια. Διέθετε σύνολο εξαιρετικού επιπέδου που υπόσχονταν επιτυχίες, αλλά δυστυχώς οι ευοίωνες προοπτικές αφανίστηκαν από τις αναπόφευκτες δυσμενείς εξελίξεις.

Δυο φιλικά παιχνίδια με Ηρακλή (9-1) και ΠΑΕΚ (7-3), φανερώνουν τη δυναμική της ομάδας πριν αρχίσουν οι επίσημες διοργανώσεις. Και σε αυτές ο Ολυμπιακός αγωνίζεται ουσιαστικά χωρίς αντίπαλο. Για το θεσμό του κυπέλλου περνά αέρας στον τελικό συντρίβοντας τον Ηρακλή με 9-1 για να συναντηθεί και πάλι εκεί με τη Νίκη, όπου κι επικρατεί καθαρά με 2-0 κατακτώντας το πρώτο κύπελλο στην ιστορία του(5/12).

Τα σπουδαιότερα όμως μόλις ξεκινούσαν. Ως κυπελλούχος Βόλου θα συνέχιζε στο «Κύπελλο Ελλάδος» με τους νικητές άλλων Ενώσεων και κληρώθηκε για την φάση των 16 με τον Ηρακλή Θεσσαλονίκης, τον οποίο θα αντιμετώπιζε στον Βόλο. Στο γήπεδο της Νίκης (εκεί πραγματοποιούνταν τότε όλες οι επίσημες συναντήσεις) κατανίκησε με 3-1 τον περιώνυμο αντίπαλο του περνώντας στην προημιτελική φάση του θεσμού(26/2).

Είναι η πρώτη ομάδα από την επαρχία που σημειώνει τέτοια επιτυχία στο «Κύπελλο Ελλάδος». Στον προημιτελικό αντιμετώπισε στη Νέα Φιλαδέλφεια την πανίσχυρη ΑΕΚ των τελευταίων προπολεμικών χρόνων, όπου έπειτα από μια μέτρια εμφάνιση γνώριζε βαριά ήττα με 5-1 από έναν βέβαια σαφώς υπέρτερο αντίπαλο (25/3).

Η δυναμικότητα του Βολιώτικου συλλόγου όμως επιβεβαιώθηκε δύο μέρες αργότερα, σε φιλικό αγώνα με συνώνυμο του Πειραιά στο ποδηλατοδρόμιο (μετ. Καραϊσκάκη) με την ισοπαλία 1-1 που απέσπασε.

Στο τοπικό πρωτάθλημα εκείνης της περιόδου υπήρξαν σοβαρές εντάσεις και διαφωνίες, οικονομικού κυρίως χαρακτήρα, μεταξύ των σωματείων και της ΕΠΣΘ, με αποτέλεσμα οι συναντήσεις να αρχίσουν το Μάρτιο του 1940, έπειτα από διαδοχικές αναβολές. Ο Ολυμπιακός ανήκε στο μπλοκ των «αντιδρώντων σωματείων», έως ότου διευθετήθηκε η κατάσταση και ξεκίνησε το πρωτάθλημα, με πυκνή αγωνιστική δραστηριότητα. Η κυριαρχία του ερυθρόλευκου σωματείου υπήρξε πλήρης και αναδείχθηκε πρωταθλητής δύο αγωνιστικές πριν το τέλος σημειώνοντας πέντε νίκες και μια ήττα στο τελευταίο αδιάφορο ματς.

Τα αποτελέσματα: με Νίκη 6-1 και 3-0, με Απόλλωνα 4-1 και 2-0, με Κεραυνό 6-0 και 0-1, συγκεντρώνοντας 16 βαθμούς.

Εκτός από τις δύο επίσημες διοργανώσεις του πρωταθλήματος και του κυπέλλου ο Ολυμπιακός κατέκτησε εκείνη την περίοδο και όποιο άλλο τουρνουά έγινε. Στους αγώνες (ενός ημιχρόνου) για τα μαθητικά συσσίτια (13/2/1940) νίκησε τον Κεραυνό (2-1) και την Νίκη (2-0) και πρώτευσε. Επίσης στο κύπελλο Πάσχα που έφερε την επωνυμία «Κύπελλο Φλωριά» προς τιμή του φίλαθλου αθλοθέτη, γνωστού επιχειρηματία του Βόλου, Γερ. Φλωριά, ήταν πάλι νικητής. Επικράτησε στους 4 επί της Νίκης με 2-1(29/4) και στον τελικό του Κεραυνού με το εμφατικό 6-1 (1/5) επιβεβαιώνοντας την απόλυτη κυριαρχία του. Να σημειώσουμε και την ευρεία νίκη επί του Απόλλωνα με 7-0 σε φιλική συνάντηση.

Τελευταίοι αγώνες

Η περίοδος 1940-1941 έμελε να διακοπεί από το ξεκίνημά της. Σε αυτό το διάστημα ο Ολυμπιακός έδωσε τέσσερις αγώνες σημειώνοντας τρείς ευρείες νίκες και μια επίσης ευρεία ήττα. Αρχικά στις 9/9/1940 επιβλήθηκε της Νίκης με 4-0 στο τουρνουά που διοργάνωσε η ίδια στη μνήμη του ποδοσφαιριστή της Ιω. Μπόνου που φονεύθηκε κατά τον τορπιλισμό του εύδρομου «Ελλη» το Δεκαπενταύγουστο στην Τήνο. Μια εβδομάδα αργότερα, στον τελικό για την ίδια διοργάνωση συνετρίβη από τον Απόλλωνα με 5-0 αποτέλεσμα εντελώς απρόσμενο. Φρόντισε όμως στα τέλη του μήνα να ανταποδώσει το βαρύ σκορ στον αντίπαλο του (6-0) σε συνάντηση «υπέρ της Βασιλικής Αεροπορίας και της ΕΟΝ». Και η προπολεμική αγωνιστική δράση του Ολυμπιακού ολοκληρώνεται στις 8/10/1940 με ακόμα μια φιλική νίκη επί της Νίκης με 5-2.

Τα πρώτα χρόνια του Ολυμπιακού υπήρξαν ιδιαίτερα επιτυχή κι έθεσαν τα θεμέλια για την κατοπινή πορεία του συλλόγου. Η ιστορία ας αποτελεί κίνητρο και οδηγό για τις σύγχρονες επιτυχίες.

Από την τελετή απονομής του κυπέλλου Κοτζιά (αρχείο ΔΗ.Κ.Ι).

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου