Γρηγόρης Καρταπάνης: ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΕΣ ΑΝΑΔΡΟΜΕΣ ~ Οι Ολυμπιακοί του μεσοπολέμου

γρηγόρης-καρταπάνης-ποδοσφαιρικεσ-α-74532

Οπως είναι γνωστό το 1937 ιδρύθηκε ο Ολυμπιακός Βόλου, σε μια περίοδο που παρατηρείται ανάκαμψη της ποδοσφαιρικής δραστηριότητας, έπειτα από την ύφεση και την αδράνεια των προηγουμένων χρόνων (1934-36).

Προτού βέβαια αποκτήσει το νέο σωματείο επίσημη υπόσταση με την αναγνώρισή του από το Πρωτοδικείο Βόλου (2/6/1937), είχε καταθέσει ως ανεπίσημος ποδοσφαιρικός σύλλογος, τα διαπιστευτήριά του που φανέρωναν τις ευοίωνες προοπτικές, ώστε να πρωταγωνιστήσει στα ποδοσφαιρικά πράγματα του τόπου και όχι μόνο.

Κάμποσα χρόνια νωρίτερα κι αφότου το ποδόσφαιρο στο Βόλο κατέγραφε ανοδικές τάσεις, παρουσιάστηκαν κι άλλα ποδοσφαιρικά σωματεία με το ίδιο όνομα, δίχως βέβαια να έχουν σχέση με τον κατοπινό Ολυμπιακό Βόλου. Επρόκειτο για ανεπίσημες ομάδες συνοικιών ή παραρτήματα των αναγνωρισμένων συλλόγων, με μοναδικό κοινό σημείο την ποδοσφαιρική συλλογική προτίμηση των μελών τους -διοικητικών και αθλούμενων -που πιθανότατα ήταν υποστηρικτές του Ολυμπιακού Πειραιά.

Ετσι άλλωστε δημιουργήθηκε και ο Ολυμπιακός Βόλου, μετά την ίδρυση του οποίου παρατηρούμε και πάλι άλλες ανεπίσημες συνώνυμες ομάδες (κυρίως με το προθεματικό «μικρός») οι οποίες δραστηριοποιούνταν μάλλον ως παραρτήματα του κύριου σωματείου, δηλαδή ως «φυτώρια», με σκοπό την ανάδειξη νέων παιχτών, στις συνοικίες του Βόλου.

Ο Ολυμπιακούς του Κένταυρου

Με την έναρξη της επίσημης ποδοσφαιρικής δραστηριότητας και την ίδρυση της ΕΠΣΘ, το 1929, τα δύο σωματεία που πρωταγωνιστούσαν ήταν η Νίκη και ο Κένταυρος -δίχως να υποτιμάμε τον επίσης ισχυρό Κεραυνό . Οι δύο πρώτοι διέθεταν αρκετές εξαρτώμενες ομάδες –τις λεγόμενες παραρτήματα ή δορυφόρους –με ζητούμενο την ανάδειξη ποδοσφαιριστών που θα στελέχωναν το μητρικό σωματείο .

Διοργανώνονταν πρωταθλήματα μεταξύ αυτών των ομάδων, είτε εσωτερικά του κάθε συλλόγου,είτε ευρύτερα ως τουρνουά ανεπισήμων σωματείων, προκειμένου οι νέοι αθλητές να αποκτήσουν τις απαιτούμενες παραστάσεις και εμπειρίες . Να σημειωθεί ότι Νίκη και Κένταυρος διέθεταν τουλάχιστον από 5-6 παραρτήματα, ενώ λιγότερα είχαν και οι υπόλοιποι αναγνωρισμένοι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι .

Πρώτα-πρώτα στα 1929 αναφέρεται στην εφ. Λαϊκή Φωνή ο Ολυμπιακός παράρτημα του Κενταύρου, που έδωσε δύο αγώνες -προφανώς σε κάποιο τουρνουά ανεπισήμων – με την Πρίγκιπο της ΑΕΚ (20/10) και τον Αγ. Κωνσταντίνο επίσης παράρτημα του Κενταύρου (10/11). Ανακοινώνονται μόνο οι διεξαγωγές των συναντήσεων, δίχως να πληροφορούμαστε την επόμενη μέρα και τα αποτελέσματα. Πάντως τότε διεξάγονταν πολλά τέτοια ανεπίσημα παιχνίδια.

Ο Ολυμπιακός της Νίκης

Ολυμπιακό όμως είχε και η Νίκη, όπως είχαμε επισημάνει και σε παλαιότερο σημείωμά μας (16/12/2012). Συστήθηκε το Μάιο του 1929, με ενέργειες του κ. Ν. Στρατηγού και προστέθηκε στα υπόλοιπα, πέντε τότε, παραρτήματα της Νίκης: Ατλας, Απόλλων, Εθνικός, Σφενδόνη και Ηρακλής. Η αγωνιστική του δραστηριότητα συχνά απασχολεί την τοπική ποδοσφαιρική ειδησεογραφία, είτε με την συμμετοχή του σε εσωτερικά τουρνουά της Νίκης, είτε σε άλλους αγώνες, όπως η μετάβαση στη Λάρισα για να αντιμετωπίσει τον ισχυρό Ο.Ε.Λ.

Στις 2/2/1930 πληροφορούμαστε τη διοργάνωση χοροεσπερίδας όπως συνηθίζοταν τότε από όλα τα ποδοσφαιρικά σωματεία επίσημα και μη. Λίγους μήνες αργότερα ο …νικιώτης Ολυμπιακός, με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του προβαίνει στην αυτονόμησή του και δεν ανήκει πλέον στην οικογένεια της Νίκης (7/5/1930). Αυτή η εξέλιξη δεν έγινε προφανώς αποδεκτή και το σωματείο αδρανοποιείται ή διαλύεται, μιας και έκτοτε δεν γίνεται πλέον λόγος γι αυτό στον τοπικό τύπο.

Συνοικιακοί Ολυμπιακοί

Ολυμπιακοί φαίνεται πως υπήρχαν σε πολλές συνοικίες του Βόλου, αφού ο Ολυμπιακός Πειραιά διέθετε -όπως και σήμερα- στο Βόλο πολυάριθμους υποστηρικτές του. Στις 10/8/1931, στην εφ. Λαϊκή Φωνή αναφέρονται οι ομάδες Ολυμπιακός Αναλήψεως που νίκησε τον Λέοντα Μεταμορφώσεως με το ευρύ 5-2 και Ολυμπιακός Αγίων Αναργύρων που επικράτησε του Απόλλωνα Ν. Ιωνίας (παράρτημα Νίκης )με 2-1. Προφανώς και οι δύο συναντήσεις εντάσσονται σε κάποιο τουρνουά ανεπίσημων συλλόγων, από τα πολλά που διοργανώνονταν τότε.

Για τις διάφορες συνοικιακές ομάδες να σημειώσουμε ότι η παρουσία τους χαρακτηρίζεται από μία πολύμορφη και διαρκή αγωνιστική δραστηριότητα αλλά και μια, απροσδιόριστη στις λεπτομέρειές της, κινητικότητα, με συνεχείς ιδρύσεις, διαλύσεις, συγχωνεύσεις, αποσχίσεις, μετονομασίες σε όλη τη διάρκεια του Μεσοπολέμου, ανάλογα με την βούληση και τις διαμάχες των μελών τους. Πάλι στην αγωνιστική περίοδο 1931-32, στους αγώνες ανεπισήμων, αναφέρεται το σωματείο Ολυμπιακός δίχως άλλη διευκρίνηση, που κατανίκησε τον Αετό με 9-4. Λίγο αργότερα (7/3/32) γίνεται πάλι λόγος για πρωτάθλημα ανεπισήμων που ολοκληρώθηκε και συμμετείχαν σ’ αυτό οι: Εθνικός (πρώην Απόλλων Αγ. Κωνσταντίνου), που βγήκε και πρωταθλητής, Τίγρης, Αρης και Ολυμπιακός.

Από τα ονόματα των ομάδων τεκμαίρεται ότι εδώ επρόκειτο για εσωτερικό τουρνουά παραρτημάτων του Κενταύρου κι έτσι αποδεικνύεται και η ταυτότητα του εν λόγω Ολυμπιακού.

Μικρός Ολυμπιακός

Ο Γιώργος Καρεκλίδης στο βιβλίο του «Εθνικός Ολυμπιακός – 50 χρόνια ιστορία» σχετικά με την ίδρυση του Ολυμπιακού Βόλου σημειώνει: «Στις αλάνες του Αγίου Κωνσταντίνου γεννιέται ένα νέο σωματείο στο Βόλο. Ηταν το 1935, όταν στην πόλη σαν τα μανιτάρια ξεφύτρωναν οι ανεπίσημες ομάδες. Μια παρέα από αρκετά παιδιά της συνοικίας είχαν φτιάξει τη δική τους ομάδα, τον «Μικρό Ολυμπιακό» του Αγ. Κωνσταντίνου. Τον ονόμασαν Μικρό Ολυμπιακό γιατί όλοι ήταν λάτρεις του μεγάλου Ολυμπιακού του Πειραιά…»

Στα δημοσιεύματα τον τοπικών εφημερίδων εκείνη την εποχή όμως, δεν επισημάνεται πουθενά η επωνυμία Μικρός Ολυμπιακός για την πρόδρομη υπόσταση του μελλοντικού Ολυμπιακού του 1937. Ετούτος αναφέρεται ως Ολυμπιακός Βόλου από τις αρχές του 1936, οπότε και καταγράφονται στον τύπο οι πρώτες του συναντήσεις με άλλους συλλόγους.

Η ονομασία «Μικρός Ολυμπιακός» βέβαια υπήρχε άτυπα και χρησιμοποιούνταν από τους φίλους του νέου σωματείου στην καθημερινή τους κουβέντα, ακριβώς για να διακρίνεται η ομάδα τους από το συνώνυμο του Πειραιά, όπως βεβαιώνεται από προφορικές μαρτυρίες κατοίκων του Αγ. Κωνσταντίνου και υποστηρικτών του νέου συλλόγου, εκείνη την εποχή.

Την ονομασία Μικρός Ολυμπιακός πάντως τη συναντούμε και μετά την ίδρυση του Ολυμπιακού και τη συμμετοχή του στις επίσημες διοργανώσεις. Αφορά, όπως θα δούμε πιο κάτω συνοικιακά σωματεία που μάλλον συνεργάζονταν με τον Ολυμπιακό και αποτελούσαν ίσως και τα τμήματα των υποδομών του για την ανάδειξη νέων ποδοσφαιριστών.

«Μικροί» Ολυμπιακοί στις γειτονιές του Βόλου

Εξι χρόνια μετά από την τελευταία αναφορά του Ολυμπιακού του Κενταύρου το 1932 (εκεί ίσως υπάρχουν σπέρματα του κατοπινού Ολυμπιακού), συναντούμε και πάλι την ονομασία Ολυμπιακός και μάλιστα με το πρόθεμα «μικρός», γεγονός που παραπέμπει μάλλον σε σύλλογο με μικρότερες ηλικίες αθλητών, αφού την ίδια περίοδο βρίσκουμε και Μικρά Νίκη, Μικρό Κεραυνό κ.α. δηλαδή ομάδες που αποτελούσαν τις ακαδημίες των γνωστών συλλόγων.

Στις 29/11/1938 στην εφ. Ταχυδρόμος σημειώνεται η συνάντηση Μικρός Ολυμπιακός -Εθνικός Αναλήψεως 5-4 και λίγες μέρες αργότερα (7/12) έχουμε: Μικρός Ολυμπιακός -Μικρά Νίκη 3-2. Προφανώς πρόκειται για τους νέους ή εφήβους των συλλόγων.

Στις 16/5/1939 για τις ανεπίσημες συναντήσεις, ο Μικρός Ολυμπιακός Αναλήψεως κατανίκησε τον Πηλέα με 4-0. Νέο ανεπίσημο ματς των δύο ομάδων στις 31/10/1939 έληξε πάλι με νίκη του Μικρού Ολυμπιακού Αναλήψεως με 2-1. Μάλλον στη συγκεκριμένη συνοικία η «τοπική» ομάδα αποτελούσε παράρτημα του Ολυμπιακού Βόλου, λόγω των πολυπληθών υποστηρικτών της σε ολόκληρη την πόλη.

Στις 9/4/1940 σημειώνεται ο αγώνας: Εθνικός Αναλήψεως – Ολυμπιακός Αγ. Κωνσταντίνου 4-1 και στις 3/7/1940 Κίτρινα Πουλιά – Μικρός Ολυμπιακός 3-1. Στη γενέτειρα συνοικία του ο Ολυμπιακός διέθετε ομώνυμο παράρτημα, όσο για τον Μικρό Ολυμπιακό μάλλον είναι εκείνος της Αναλήψεως σε συνοικιακή ποδοσφαιρική συνάντηση. Είναι μάλλον βέβαιο πως υπήρχαν ομάδες – παραρτήματα του Ολυμπιακού σε ολόκληρη την πόλη που λειτουργούσαν και ως υποδομές του κεντρικού συλλόγου, πέρα από τις συλλογικές προτιμήσεις των ανθρώπων των συνοικιακών ομάδων.

Μακάρι να σώζονται κάπου αρχεία αυτών των σωματείων που να καταδείχνουν την υπόστασή τους και τη σχέση τους με τον Ολυμπιακό Βόλου ή άλλες ομάδες. Στη σημερινή μας αναδρομή απλά προσπαθήσαμε να συγκεντρώσουμε όλα τα διαθέσιμα στοιχεία μέσα από την τοπική ποδοσφαιρική ειδησεογραφία -κυρίως στα αγωνιστικά- για τα σωματεία του Μεσοπολέμου στο Βόλο που έφεραν την ονομασία Ολυμπιακός.

H oμάδα του Κενταύρου που διέθετε αρκετά σωματεία – δορυφόρους

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου