ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΚΑΡΤΑΠΑΝΗΣ: Ποδοσφαιρικά ευτράπελα και περίεργα (Α’ μέρος)

Τελευταία ενημέρωση: 2014-03-24, 15:44:44
ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΚΑΡΤΑΠΑΝΗΣ: Ποδοσφαιρικά ευτράπελα και περίεργα (Α’ μέρος)

Η ανάγνωση της ποδοσφαιρικής ειδησεογραφίας στις αθλητικές στήλες του μεσοπολεμικού βολιώτικου τύπου, αποκαλύπτει συχνά περίεργες ή και ευτράπελες καταστάσεις που συνέβαιναν τότε στο χώρο του νεόκοπου, σχετικά, αθλήματος.

Εκτός από τις εσκεμμένες φάρσες όπως τα πρωταπριλιάτικα ψέματα, που επίσης θα δούμε πιο κάτω, μνημονεύονται κάμποσες δυσεξήγητες και αστείες συμπεριφορές που ξενίζουν τον σημερινό αναγνώστη - γνώστη του ποδοσφαίρου.

Αυτά τα φαινόμενα οφείλονταν σε διάφορες αιτίες, τόσο σε αστάθμητους παράγοντες, όσο και σε συγκεκριμένους λόγους όπως οι ελλιπείς κανονισμοί, η άγνοιά τους (που επέφερε ενίοτε πρωτόγνωρες, αποφάσεις), η αδιαφορία για την τήρησή τους, οι περιορισμένες δυνατότητες για την διεξαγωγή ενός αγώνα (έλλειψη αθλητικού υλικού κα), δημιουργώντας καταστάσεις και προκαλώντας γεγονότα που επισημαίνονταν και καυτηριάζονταν στα αθλητικά ρεπορτάζ της εποχής.

Σταχολογούμε κάποια από αυτά ποδοσφαιρικά δρώμενα, εντελώς ενδεικτικά, όπως επέπεσαν στην αντίληψη μας και κέντρισαν την προσοχή μας.

 

Ποδοσφαιρικά πρωταπριλιάτικα

Τα πρωταπριλιάτικα ψέματα ως αστείο έθιμο, πάντοτε έβρισκε πεδίο εφαρμογής του και στον ποδοσφαιρικό χώρο, με εξασφαλισμένη την επιτυχία του. Και στις μέρες μας, συχνά στις αθλητικές εκπομπές, όταν αυτές συμπίπτουν με την κατάλληλη ημερομηνία, συνηθίζεται η πειστική ανακοίνωση μιας, ιδιαίτερου ενδιαφέροντος, είδησης που στοχεύει στην εξαπάτηση μεγάλου αριθμού ποδοσφαιρόφιλων.

Επιδιώκεται πάντοτε η αληθοφανής και δίχως αμφισβητήσεις ανακοίνωση κάποιου καίριου ζητήματος, το οποίο βέβαια δεν αποτελεί πραγματικότητα, αλλά τήρηση μιας παραδοσιακής συνήθειας. Ετσι και κατά την περίοδο του μεσοπολέμου παρατηρούνται οι πρωταπριλιάτικες εξαπατήσεις στο χώρο του ποδοσφαίρου, μέσω των τοπικών εφημερίδων.

Ο εμπνευστής - ρεπόρτερ φροντίζει το θέμα του ψέματος να είναι τέτοιο που δεν μπορεί να επιδέχεται αμφιβολίες, δοσμένο με τον πλέον πειστικό τρόπο, εκμεταλλευόμενος επίκαιρες προθέσεις, συζητήσεις, και προοπτικές.

Προφανώς εκείνη την εποχή (Μάρτιος 1932) συζητιόνταν πιθανή έλευση της Εθνικής Βουλγαρίας στην Ελλάδα για φιλική συνάντηση ενόψει του 2ου Βαλκανικού Κυπέλου στη Γιουγκοσλαβία τον ερχόμενο Ιούνιο, για αυτό και ανακοινώθηκε η έκτακτη είδηση της τελευταίας στιγμής, πως η Εθνική ομάδα της γειτονικής χώρας, ταξιδεύοντας προς την Αθήνα, ακτοπλοϊκώς, επιθυμούσε συνάντηση με την Μικτή ομάδα του Βόλου, στο πλαίσιο των αγώνων της στην Ελλάδα.

Πειστικός ο λόγος με ακριβείς και ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες, προσέδιδε την πρέπουσα σοβαρότητα στο ξεχωριστό γεγονός, και την απαιτούμενη βεβαιότητα. Άλλωστε το ποδοσφαιρόφιλο κοινό του Βόλου, ευάριθμο πάντοτε, διψούσε για εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου αφού για πρώτη φορά Εθνική ομάδα θα επισκέπτονταν την πόλη.

Η πρόκληση μεγάλη και πειθώ δεδομένη:

«Μεγάλη ποδοσφαιρική συνάντησις. Εθνική Βουλγαρίας - Μικτή Βόλου.

Τας πρώτας βραδυνάς ώρας της χθες, τηλεγράφημα επείγον ληφθέν εις τα γραφεία της ΕΠΣΘ ανήγγειλεν την ευχάριστον δια την πόλιν μας είδησιν, ότι δια του ατμόπλοιου Λέων διέρχεται σήμερον την πρωίαν εκ της πόλεώς μας η Εθνική ποδοσφαιρική ομάς της Βουλγαρίας. Προσέθετε δε ότι επί τη ευκαιρία της εντεύθεν διελεύσεώς της συγκατετέθησαν οι συνοδεύοντες αυτήν βούλγαροι αρχηγοί, όπως σήμερον την πρώτην μεταμεσημβρινήν ώραν, δώση ένα φιλικόν αγώνα προς Μικτήν ομάδα του Βόλου.

Εις την Μικτήν ομάδα απεφασίσθη υπό της ΕΠΣΘ όπως εξαιρετικώς δια σήμερον, συμμετάσχη και η υπό τιμωρίαν διατελούσα ομάς της Νίκης. Η συνάντησις θα γίνη κατά την ανωτέρω ώραν εις το γήπεδον του Κενταύρου και τούτο λόγω της τακτικωτέρας συγκοινωνίας που υπάρχει εις την γραμμήν του Αναύρου (τράμ και λεωφορείον).

Η σημερινή συνάντησις θα αφήση εποχήν δια το ποδόσφαιρον της πόλεώς μας και δια να ημπορέση να την παρακολουθήση όλος ο φίλαθλος κόσμος, ωρίσθησαν τιμαί εισητηρίων εξαιρετικώς λαϊκαί εκ δρχ. 25 και 15. Άμα τη λήψει του τηλεγραφήματος, συνεκροτήθη σύσκεψις των ενδιαφερομένων, οίτινες και προέβησαν εις τον καταρτισμό της Μικτής, ήτις θα αντιπροσωπεύση εις τον σημερινόν αγώνα την πόλιν μας εκ των εξής παικτών : Κατσαλή (Μπακαλούδη) τερμ., Φωτάκη και Σκαμάκη (Σουγιουλτζόγλου) οπισθ., Φραγκόπουλο, Μαγουλά, Βογιατζή (Σπανό) μέσων, Ζαφρακόπουλο, Κουτσούκη, Τσερβενιώτη, Αλαμανιώτη και Παντελίδη, Τόγκα, Λογαρά και Χ΄΄αποστόλου, κυνηγών. Εις την αφικνουμένην Βουλγαρικήν ομάδα ετοιμάζεται ενθουσιώδεις υποδοχή υπό των συμβουλίων όλων των ποδοσφαιρικών συλλόγων της πόλεώς μας». Pipan(Λαϊκή φωνή 1/4/1932).

Η ψευδής είδηση παρατίθεται, όπως βλέπουμε, εμπεριστατωμένη και αληθοφανής, δίχως να επιδέχεται αμφισβήτηση, για αυτό και το πρωταπριλιάτικο έθιμο πέτυχε απόλυτα, σύμφωνα με το δημοσίευμα της επόμενης μέρας :

«Χθες την μεσημβρίαν επρόκειτο να διεξαχθή εις το γήπεδον Κενταύρου η προαγγελθείσα συνάντησις μεταξύ της βουλγαρικής εθνικής και της μικτής της πόλεώς μας. Περιττόν να σημειωθή ότι ούτε η Βουλγαρική ομάς αφίκετο, ούτε η συνάντησις φυσικά επραγματοποιήθη δια το απλούστατον λόγον ότι χθες είχαμε 1ην Απριλίου. Οπωσδήποτε οι προστρέξαντες φίλαθλοι, τόσον κατά την άφιξιν του Λέοντος, όσον και εις το γήπεδον, ας παρηγορηθούν ότι δεν είναι μόνοι αυτοί οι οποίοι έπεσαν θύματα του εθίμου του πρωταπριλιάτικου ψεύδους». (Λαϊκή Φωνή 2/4/1932).

Ποδοσφαιρική εθιμική εξαπάτηση καταγράφεται και στην εφ. Ταχυδρόμος, δύο χρόνια αργότερα, με την είδηση της έλευσης στο Βόλο της Μικτής Θεσσαλονίκης, προκειμένου να συναντηθεί με την αντίστοιχη τοπική.

Οι αγώνες Μικτών ομάδων πόλεων συνηθίζονταν τότε, αλλά στο Βόλο, ίσαμε εκείνη την εποχή, δεν είχε πραγματοποιηθεί επίσκεψη αντιπροσωπευτικής ομάδας από την Αθήνα ή την Θεσσαλονίκη. Έτσι έγινε εύκολα πιστευτή η αναληθής πληροφόρηση, αφού κατά καιρούς συζητιόνταν αυτή η προοπτική. Προφανώς κι εκείνη την περίοδο (1933-34) να παρουσιάζονταν ως πιθανή μια τέτοια εξέλιξη.

Στο πρωταπριλιάτικο ρεπορτάζ σημειώνεται πάλι η έκτακτη σύγκληση του Δ.Σ της ΕΠΣΘ για τις λεπτομέρειες της συγκρότησης της Μικτής Βόλου –κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή – κατηγορώντας την τοπική διοργανώτρια αρχή για αδιαφορία στην οργάνωση της αντιπροσωπευτικής ομάδας της πόλης. Ακόμη, λόγω της διαφοράς δυναμικότητας εκφράζονταν φόβοι για ήττα του Βόλου με ιδιαίτερα βαρύ σκορ! Όλα τούτα στο βωμό της πειστικότητας.

Οι φίλαθλοι που παραβρέθηκαν τελικά στο γήπεδο παρακολούθησαν απλά …..αγώνα προπόνησης ανάμεσα στην Νίκη και τον Αχιλλέα για τον καταρτισμό της Μικτής Βόλου που ήταν ήδη προγραμματισμένος. (1 και 2/4/1934). Τελικά ο πρώτος αγώνας Μικτών ομάδων Βόλου και Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε στις 24/2/1935 στο πλαίσιο του δοκιμαστικού «Πρωταθλήματος ομάδων πόλεων».

 

Κατορθώματα Διαιτητών

Συνηθισμένο και σήμερα το φαινόμενο οι διαιτητές να εξελίσσονται σε αρνητικούς πρωταγωνιστές ενός αγώνα με τις αλλοπρόσαλλες αποφάσεις τους. Κι εκείνα τα χρόνια, στη δεκαετία του ΄30, πολλοί διαιτητές, θες από άγνοια, θες από πρόθεση, συχνά τα έκαναν θάλασσα επισύροντας την γενική οργή.

Πέρα όμως από τα λανθασμένα σφυρίγματα προκαλούνταν και περίεργες ή φαιδρές καταστάσεις. Στο παρακάτω απόσπασμα, από το ρεπορτάζ μιας συνάντησης Κεραυνού -Κενταύρου, ο άρχων του αγώνος από τη μια ανέχονταν το υπέρμετρα σκληρό παιχνίδι αλλά έδειχνε από την άλλη μια υπερευαισθησία σε πιο ανώδυνα μαρκαρίσματα, προκαλώντας εύλογα ερωτήματα για μεροληπτική διαιτησία.

 Αλλά το πλέον περίεργο ήταν το εξής: « …..Αλλ΄ ας αφήσωμεν τα φάουλ και ας έλθωμεν εις τον λακτίζοντα Τσάντον του Κενταύρου, ον απέβαλεν (σ.σ. ο διαιτητής ) επί τρία λεπτά του αγώνος. Περίεργον πως τον αφήκεν να επανέλθη εκ νέου αφού ο κανονισμός πρωταθλήματος επιτάσσει ότι παίκτης αποβαλλόμενος από του διαιτητού ουδέποτε επανέρχεται εις τον αγώνα…….». (Σημαία 26/3/1931).

Ο συγκεκριμένος διαιτητής εφάρμοσε από μόνος του την ποινή της… προσωρινής αποβολής!

Και ένα ακόμα ξεχωριστό: Στις 20/6/1937 κατάφθασε στο Βόλο, έπειτα από σχετική πρόσκληση, η Μικτή Αθηνών που αποκαλούνταν και «Εθνική», επειδή αποτελούνταν από ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού και της ΑΕΚ – σχεδόν όλοι τους διεθνείς. Έγιναν δύο συναντήσεις με Κεραυνό και Απόλλωνα, στις οποίες το ανώτερο αθηναϊκό αντιπροσωπευτικό συγκρότημα επικράτησε καθαρά με 6-1 και 4-0 αντίστοιχα.

Στο δεύτερο ματς με τον Απόλλωνα,ο βολιώτης διαιτητής Αντικάκης υπέδειξε έναν αθηναίο παίκτη σε θέση οφσάιντ αλλά εκείνος -φίρμα της εποχής- δεν συμμορφώνονταν με την απόφαση και διαμαρτύρονταν δίχως να συνεχίζεται το παιχνίδι. Τότε ο διαιτητής αγανακτισμένος πέταξε την σφυρίχτρα και αποχώρησε από τον αγωνιστικό χώρο για να συνεχιστεί το παιχνίδι με άλλον διαιτητή.

Το γεγονός σχολιάστηκε αρνητικά από τον εκπρόσωπο της ΕΠΟ Ν. Καρελά που συνόδευε την αποστολή, ως εξής:

«Η διαγωγή του διαιτητού κ. Αντικάκη, όστις εις παρατήρησην του Κρητικού δια το σφυριχθεν οφσάιντ επέταξε την σφυρίχτραν και εγκατέλειψεν το γήπεδον, είναι ήκιστα κολακευτική δι΄ έναν διαιτητήν, επιδρά ακόμα δυσμενώς επί του ποδοσφαίρου της πόλεώς σας….». (Ταχυδρόμος 23/6/1937).

Πάντως, πέρα από αυτό το μοναδικό αρνητικό γεγονός, οι δηλώσεις του ίδιου παράγοντα, αλλά και των διεθνών ποδοσφαιριστών σχετικά με το επίπεδο του βολιώτικου ποδοσφαίρου, υπήρξαν θετικές και κολακευτικές .

 

Πρόστιμο υπέρ αντιπάλου

Ακόμη και οι φιλικές συναντήσεις εκείνα τα χρόνια ανάμεσα στα βολιώτικα σωματεία είχαν κατά κάποιον τρόπο επίσημο χαρακτήρα, καθώς έπρεπε να εγκριθούν και να ορισθούν από την ΕΠΣΘ, με υποχρεωτική παρουσία διαιτητή και βέβαια παρακολουθούνταν από εκατοντάδες φιλάθλων που πλήρωναν κανονικά εισιτήριο.

Οπότε η μη κάθοδος μιας ομάδας συντελούσε παράπτωμα με επιβολή χρηματικής ποινής, αλλά με κάποια …. ιδιαιτερότητα, όπως μαρτυρείται στο παρακάτω μικρό δημοσίευμα, στη στήλη Αθλητικά Νέα της εφ. Λαϊκή Φωνή:

«Τιμωρία του Κενταύρου. Υπό της ΕΠΣΘ επεβλήθη πρόστιμον εκ 300 δραχμών, ως και δι’ αποζημίωσιν εις τον Αχιλλέα ετέρων 100 δραχμών, εις τον Κένταυρον, λόγω του ότι ούτος δεν κατήλθεν εις τον αγώνα του της παρελθούσης Κυριακής». (22/3/1934).

Χρηματική ικανοποίηση λοιπόν και στην ανυπαίτια ομάδα, που κατέβηκε τζάμπα στο γήπεδο. Συνέβαιναν και αυτά τα περίεργα στο μεσοπολεμικό ποδόσφαιρο.

 

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ....

 

 

 Το γήπεδο του Αναύρου όπου θα αγωνίζονταν η Εθνική Βουλγαρίας την πρωταπριλιά του 1932. (φώτο Ζημέρη)

 

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
9
+
2
=