Κανείς δεν παίζει με τη ζωή μας

Τελευταία ενημέρωση: 2012-07-12, 11:42:54
Κανείς δεν παίζει με τη ζωή μας

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ!!!

Στο ερώτημα εάν παράγονται από τη Χαλυβουργία Βόλου και μεταφέρονται από το λιμάνι του Βόλου στην Ιταλία ραδιενεργά απόβλητα μόνον ένας μπορεί να έχει δίκιο. Ή οι ελληνικές ή οι ιταλικές αρχές. Και οι δύο μαζί όχι.

Τι συμβαίνει λοιπόν εδώ; Το φορτίο του πλοίου «Eilsum», πριν αναχωρήσει από το λιμάνι του Βόλου με προορισμό τη Σαρδηνία και την εταιρία «Portovesme Ltd» (Όμιλος Glencore), ελέγχθηκε εκ μέρους των ελληνικών Αρχών από ειδικά μηχανήματα μέτρησης της ραδιενέργειας, ως όφειλε; Εάν όχι, γιατί και ποιοι είναι υπεύθυνοι; Εάν ναι και το φορτίο βρέθηκε «καθαρό», πώς γίνεται κατά τη διάρκεια της εκφόρτωσης και του επιβεβλημένου ελέγχου του στη Σαρδηνία, να χτυπήσει τρεις φορές κόκκινος συναγερμός; Πώς γίνεται οι ειδικοί του Ινστιτούτου Φυσικής του Πανεπιστημίου του Κάλιαρι να επιβεβαιώνουν κι αυτοί την ύπαρξη του ραδιενεργού στοιχείου Καίσιο-137 και μάλιστα σε επίπεδα δύο με τρεις φορές πάνω από το κατώτερο όριο, σύμφωνα με τα ιταλικά δημοσιεύματα; Γιατί η ιταλική εταιρία έθεσε αμέσως σε καραντίνα το πλοίο και ανέστειλε το συμβόλαιο συνεργασίας που είχε υπογράψει με τη «Χαλυβουργία»; Λοιπόν, ή οι Ιταλοί λένε ψέματα ή δεν έγινε έλεγχος κατά τον απόπλου του «Eilsum» από τον Βόλο ή έγινε έλεγχος για τα μάτια του κόσμου. Σε αυτό το τρίλημμα ο μόνος που μπορεί να δώσει την απάντηση είναι η ελληνική κυβέρνηση. Η οποία φυσικά θα αναλάβει και την ευθύνη της απάντησής της.

Όμως δημιουργούνται κι άλλα ερωτήματα. Οι Ιταλοί ξεφόρτωσαν πέντε σακιά αποβλήτων της Χαλυβουργίας, κατά τον έλεγχο των οποίων χτύπησε κόκκινος συναγερμός. Το υπόλοιπο φορτίο δεν εξετάστηκε και μετά από εντολή που έδωσε ο νομάρχης του Κάλιαρι το «Eilsum» επέστρεψε στο Βόλο στις 5/7/12. Η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας του Τμήματος Ελέγχου Ραδιενέργειας Περιβάλλοντος κοινοποιεί εγγράφως στις 10/7/12 στην Περιφέρεια Θεσσαλίας ότι η συγκέντρωση ραδιενεργού υλικού του φορτίου είναι μικρότερη των ορίων εξαίρεσης και ότι δεν διαπιστώθηκε να υπάρχει κίνδυνος για τους εργαζομένους. Σε αυτή την περίπτωση οι άμοιροι Ιταλοί έπιασαν το… τζακ ποτ. Μόνο έτσι εξηγείται το γεγονός ότι ραδιενεργή μόλυνση υπήρχε μόνο στα πέντε σακιά αποβλήτων που αυτοί πρόλαβαν να εξετάσουν πριν ξαποστείλουν το καράβι πίσω στο Βόλο, δεδομένου πως το υπόλοιπο φορτίο βρέθηκε… καθαρό στην Ελλάδα!

Λοιπόν, σαν πολλές αντιφάσεις μαζεύονται. Οι βουλευτές της Μαγνησίας να καταθέσουν τώρα επερώτηση στη Βουλή. Να υποχρεωθεί η κυβέρνηση να απαντήσει άμεσα και πειστικά. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας, οι Δήμαρχοι και οι φορείς της Μαγνησίας να απαιτήσουν να ξεκαθαρίσει η υπόθεση τώρα. Η πιθανότητα να μολύνεται το περιβάλλον, να περνοδιαβαίνουν ραδιενεργά υλικά μέσα από τον Βόλο, να ακτινοβολούνται άνθρωποι και εγκαταστάσεις, δεν είναι κάτι που οι βουλευτές, οι αυτοδιοικητικοί, οι φορείς της Μαγνησίας και ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας δικαιούνται να αφήσουν να περάσει έτσι. Με τη ζωή μας δεν μπορεί να παίζει κανείς.

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
7
+
5
=