Η σύλληψη των Κουμιώτηδων

η-σύλληψη-των-κουμιώτηδων-416551

Εδώ και λίγα χρόνια οι όροι blogs και bloggers σφυροκοπούν τα αυτιά μας. Με αυτούς παραδηλώνεται μια νέα αισθαντικότητα, ελεύθερη διακίνηση ειδήσεων και ιδεών, νέες ιδέες ή νέες ψυχικές καταστάσεις που ανταποκρίνονται σε μια καινούρια κοινωνική πραγματικότητα: αυτή που ζούμε τώρα.

Ποια είναι η φύση της σχέσης μεταξύ των blogs και της ελεύθερης διακίνησης ειδήσεων και ιδεών; Αποκλεισμού ή αλληλοεπικάλυψης; Συνέχειας ή ρήξης; Κατάφασης, άρνησης ή υπέρβασης; Το σίγουρο είναι ότι ανάλογα με τον διαχειριστή του blog ισχύει «κάτι» από τα παραπάνω. Μαζί όλα τα «κάτι», ως ψηφίδες της κοινωνικής πραγματικότητας που ζούμε, δημιουργούν ένα ψηφιδωτό. Την εικόνα αυτής της ίδιας της σημερινής κοινωνικής πραγματικότητας. Με την έννοια αυτή, όσο και αν δεν μας εκφράζουν πολιτικά, αισθητικά, ηθικά κ.τ.λ. κάποια από τα blogs, δεν παύουν να είναι απαραίτητες ψηφίδες για τη σύνθεση στη συνείδησή μας της εικόνας της ζωής της ίδιας.

Εφ’ όσον όλα τα blogs μάς είναι σήμερα απαραίτητα, άρα η σύλληψη του Αντώνη Κουμιώτη ως διαχειριστή του blog Voliotaki στο Βόλο (και του πατέρα του για εντελώς… άσχετο λόγο!) οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το κράτος, δηλαδή η εξουσία, επιχειρεί να ελέγξει στην περιοχή μας τη διακίνηση ειδήσεων και ιδεών στο διαδίκτυο, ελέγχοντας και καθορίζοντας στη Μαγνησία τις ψηφίδες που θα λαμβάνουμε υπόψη ώστε να σχηματίζουμε το παζλ της σημερινής κοινωνικής πραγματικότητας.

Πρόκειται για το προαιώνιο παιχνίδι της εξουσίας να καθορίζει όχι μόνο τη συμπεριφορά της πλειοψηφίας αλλά και των μελών της. Λειτουργεί ως πίεση για «αυτοδιόρθωση» ώστε να εξαλείψουμε ό,τι από κάποιους άλλους έξω από μας θεωρείται επιλήψιμο ή επικίνδυνο. Μας οδηγεί σε μια διαδικασία ενσωμάτωσης. Και επειδή οι διακινούμενες ειδήσεις και ιδέες δεν έχουν ούτε αυταξία ούτε αυτονομία, αλλά είναι οι χρήστες και οι παραγωγοί τους, δηλαδή η ζώσα κοινωνική πραγματικότητα που τις σαρκώνει και τις χρησιμοποιεί είτε ως όργανο απελευθέρωσης είτε ως όργανο καταπίεσης, η εξουσία στην περιοχή μας με τη σύλληψη των Κουμιώτηδων άλλο δεν επιχειρεί παρά μια ανοιχτή προσπάθεια επιβολής της ιδεολογίας της.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου