Η ΑΓΕΤ, οι άλλοι και… εμείς!

η-αγετ-οι-άλλοι-και-εμείς-494875

Παρότι μας λένε ότι οι Βολιώτες είμαστε είδος που υφίσταται κάθε λογής αρρώστιες λόγω αερορύπανσης, εμείς ακόμα ψάχνουμε τις αιτίες. Για εφτά ολόκληρες μέρες του Σεπτεμβρίου τα μικροσωματίδια ξεπέρασαν κάθε όριο σύμφωνα με το σταθμό μέτρησης της ΔΕΥΑΜΒ, και στην πόλη δεν κουνήθηκε φύλλο!

Κι όμως, το Ε-PRTR, το Ευρωπαϊκό Μητρώο Έκλυσης και Μεταφοράς Ρύπων, το οποίο περιέχει στοιχεία που υποβάλλονται από περίπου 24.000 βιομηχανίες στην Ευρώπη σχετικά με τις ποσότητες ρυπογόνων εκλύσεων στον αέρα, το νερό και το έδαφος, δίνει απαντήσεις. Ξέρετε πόσο βάρος είχαν τα μικροσωματίδια που συνεισέφερε μία μονάχα εταιρία, η ΑΓΕΤ, στον ουρανό του Βόλου το σωτήριο έτος 2008; 55,7 τόνους! Βάλτε με το νου σας τη… συνεισφορά του Λιμανιού, της Χαλυβουργίας κ.τ.λ., κ.τ.λ. και βγάλτε τα συμπεράσματά σας!

Μια τέτοια βέβαια συνεισφορά δεν αφορά μόνον στα μικροσωματίδια. Το έτος 2008, πάντα κατά το Ε-PRTR και για να χρησιμοποιήσουμε ως παράδειγμα την ΑΓΕΤ, η καλή βιομηχανία μάς φιλοδώρησε με 1,44 τόνους βενζόλη, 2,99 τόνους μονοξείδιο του άνθρακα, 2,63 τόνους διοξείδιο του άνθρακα, 108 κιλά μόλυβδο και χημικές ενώσεις, 5,86 τόνους οξείδια του αζώτου και… 976 τόνους οξείδια του θείου! Κι αυτά μόνο από μια επιχείρηση! Σκεφτείτε τι συμβαίνει όταν μαζεύονται όλες μαζί!

Εμείς ως πολίτες δεν έχουμε την δυνατότητα να παρακολουθούμε τη συνεκτική αλληλουχία των επιστημονικών ερευνών. Έχουμε όμως συναίσθηση των ευθυνών μας απέναντι στους εαυτούς μας και τα παιδιά μας. Το παρόν μας και το μέλλον μας -το μέλλον αυτής της πόλης- το εναποθέτουμε κάθε φορά στα χέρια κάποιων που πριμοδοτούμε με την ψήφο μας να το διαχειριστούν. Μπορεί οι έως τώρα διαχειριστές να τήρησαν αιδήμονα σιγή για ένα τόσο κεφαλαιώδες ζήτημα, όμως τα πράγματα έχουν φτάσει στο απροχώρητο. Ελπίζουμε οι υποψήφιοι δήμαρχοι της πόλης να δείξουν τον ενθουσιασμό που απαιτείται και να μας πουν προεκλογικά με καθαρές κουβέντες τι προτίθενται να πράξουν επί του θέματος.

 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου