Φάνης Τριανταφύλλου:Ο Βολιώτης Παστίτσιος

φάνης-τριανταφύλλουο-βολιώτης-παστί-491466

ΧΑΣΤΟΥΚΙ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ

Ο 27χρονος Βολιώτης Φίλιππος Λοΐζος (γνωστός ως Γέροντας Παστίτσιος) καταδικάστηκε σε δέκα μήνες φυλάκιση για καθύβριση θρησκεύματος. Ποιο ήταν το έγκλημά του; Ότι δημιούργησε μια χιουμοριστική σελίδα στο facebook, όπου σατίριζε, χωρίς χυδαιολογίες και βρισιές, τον γέροντα Παΐσιο κι όλους εκείνους που τον χαρακτήρισαν μετά θάνατον ως Νοστράδαμο και μέγα προφήτη.

Η καταδίκη αυτή ακουμπάει στην ανάγκη της εξουσίας να παρουσιάζει κάθε καινούρια προσέγγιση, που δεν βολεύει το κατεστημένο, σαν παράνομη αντίδραση εναντίον του. Ταυτόχρονα, όμως, εξ αντικειμένου ενοχοποιεί κι επομένως στρέφεται ενάντια στην επίδραση κάθε νέας ιδέας στην πνευματική, πολιτική, οικονομική, κοινωνική διαδικασία εξέλιξης των πολιτών και της κοινωνικής εξέλιξης γενικότερα.

Με τον τρόπο αυτό οι νέες απόψεις που θεωρούνται επικίνδυνες για το σύστημα εξουσίας τινάζονται στον αέρα. Απαγορεύεται στον Βολιώτη Παστίτσιο να αμφισβητήσει τον κλειστό χαρακτήρα των αντιλήψεων που έχουν επιβληθεί στην κοινωνία από μια ομάδα θρησκόληπτων. Έτσι, σε ό,τι αφορά γενικότερα στην ελευθερία της έκφρασης, απαγορεύεται η διακίνηση κάθε νέας ιδέας που αμφισβητεί την καθεστηκυία τάξη και τον κλειστό χαρακτήρα των συμφερόντων της τάξης αυτής. Η καταδίκη του Βολιώτη Παστίτσιου είναι η σημερινή συνισταμένη μιας προϊστορίας γεμάτης απαγορεύσεις για κάθε νέα ιδέα που θα μπορούσε να αμφισβητήσει το εκάστοτε σύστημα εξουσίας. Με την τιμωρία του το καθεστώς διδάσκει το λαό ότι η αντιμετώπιση των νέων ιδεών που είναι γι’ αυτό επικίνδυνες γίνεται και σήμερα δια της βίας της εξουσίας. Αυτό εννοεί, συγκαλυμμένα, η καταδίκη του Βολιώτη Παστίτσιου: Κάθε ιδέα που μπορεί να ασκήσει επίδραση στο λαό, βλαπτική για το σύστημα εξουσίας, απαγορεύεται και ο δημιουργός της τιμωρείται.

Οσο καλύτερα εξετάζει κανείς την περίπτωση του Βολιώτη Παστίτσιου, τόσο φανερότερο είναι ότι η καταδίκη του γίνεται κατανοητή μόνο ως αντικείμενο μιας σύνθεσης, που τόπος της δεν είναι ο κενός χώρος και χρόνος της δεν είναι ο αφηρημένος χρόνος. Ο Παστίτσιος καταδικάστηκε για τις απόψεις του σε μια συγκεκριμένη χώρα, την χρεοκοπημένη από τις αστικές κυβερνήσεις Ελλάδα, σε έναν συγκεκριμένο χρόνο, λίγον καιρό πριν επιβληθούν στο λαό μας καινούριες θυσίες μέσω ενός νέου μνημονίου κι ενώ ήδη η κοινωνία βρίσκεται σε αναβρασμό, δηλαδή σε έναν τόπο και σε μια εποχή που κάθε ιδέα ενοχλητική για το σύστημα εξουσίας πρέπει από τώρα και στο εξής να πατάσσεται αμειλίκτως. Το όφελος για το λαό από την υπόθεση του Παστίτσιου είναι ότι μέσα από την καταδίκη του αναδύονται οι προθέσεις του συστήματος εξουσίας όσον αφορά στην ελεύθερη έκφραση, μέσα από τις προθέσεις της εξουσίας όσον αφορά στην ελεύθερη έκφραση αναδύεται η απόφασή της να τιμωρήσει σκληρά οποιονδήποτε τολμήσει να σταθεί απέναντί της, μέσα από αυτή την απόφαση, αναδύεται η αταλάντευτη βούληση των λίγων και ισχυρών να χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα, προκειμένου να συνεχίσουν ανενόχλητοι να εκμεταλλεύονται αισχρά το λαό.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου