ΕΞΟΔΟΣ

Με τη σφραγίδα του Κάρλος Σάουρα

με-τη-σφραγίδα-του-κάρλος-σάουρα-578045

Ο κορυφαίος Ισπανός σκηνοθέτης Κάρλος Σάουρα υπογράφει την ταινία «Θρέψε κοράκια» που θα προβληθεί σήμερα, Τρίτη 19 Νοεμβρίου στις 9:30 μ.μ., στο «Αχίλλειον» (αίθουσα Νίκος Κολοβός) και στο πλαίσιο του κύκλου Ciné Μεσόγειος.

Πρωταγωνιστούν: Άννα Τόρεντ, Τζέραλντιν Τσάπλιν, Μόνικα Ράνταλ, Φλορίντα Τσίκο, Χέκτορ Αλτέριο. Η συγκεκριμένη ταινία απέσπασε το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ των Καννών. Ο Κάρλος Σάουρα και ο (μαθητής του) Βίκτορ Ερίθε, είναι οι πυλώνες του ισπανικού σινεμά της δεκαετίας του ’70, συνεχιστές της παράδοσης του μεγάλου Λουίς Μπουνιουέλ. Η συγκεκριμένη ταινία, προπάτορας του «Λαβύρινθου του Πάνα» του Γκιγέρμο ντελ Τόρο και μιας σειράς άλλων ισπανικών ταινιών του μαγικού ρεαλισμού, αποτελεί μια από τις πιο έντονες και αξέχαστες κινηματογραφικές καταγραφές της αντίληψης των παιδιών για τον αντιφατικό και καταπιεστικό κόσμο των ενηλίκων, όπως αυτός διαθλάται μέσα από τη φαντασία τους.

Η ιστορία, ανεξάρτητα από τα κρυμμένα μηνύματά της, δεν παύει να είναι μια συγκινητική ιστορία ενηλικίωσης μέσα σε μια δυσλειτουργική οικογένεια, χωρίς την παρουσία της μητέρας και με τη θολή ανάμνηση ενός πατέρα. Έστω κι αν αργεί να το εμφανίσει, τελικά, η ταινία (προσέξτε τη σύντομη στιχομυθία στο φινάλε) είναι στην ουσία της αισιόδοξη. Οι εξαιρετικές ερμηνείες, ιδίως της εκπληκτικής μικρής Άννα Τόρεντ, αλλά και της επιβλητικής Τζέραλντιν Τσάπλιν (στο διπλό ρόλο της μητέρας και της ενήλικης Άννας), αποτελούν επιπλέον λόγους της επιλογής της συγκεκριμένης δημιουργίας για μια ποιοτική και συνάμα απαιτητική κινηματογραφική βραδιά.

Η ταινία, όπου για πρώτη φορά ο Σάουρα υπογράφει πέρα από τη σκηνοθεσία και το σενάριο, γυρίστηκε χάρη στο θρυλικό παραγωγό Ελίας Κερεχέτα, αλλά και τη συγχρηματοδότηση της Τζέραλντιν Τσάπλιν (τότε συντρόφου και μούσας του Σάουρα). Σκοτεινή και ανήσυχη, βαθιά δραματική, αλλά και φορές απολαυστικά αστεία, συγκρινόμενη συχνά με έργα του Μπέργκμαν («Φανή και Αλέξανδρος», «Κραυγές και ψίθυροι» ή του Ταρκόφσκι («Καθρέφτης»), η ταινία συνεχίζει μέχρι σήμερα να λάμπει σαν ένα ατόφιο διαμάντι του ευρωπαϊκού σινεμά. Αποτελεί μια κινηματογραφική δημιουργία – ορόσημο, που δεν πρέπει να χάσουν ή να ξεχάσουν οι σινεφίλ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου