ΕΞΟΔΟΣ

Δημιουργία για σινεφίλ

δημιουργία-για-σινεφίλ-589476

Ισπανική παραγωγή του 1973 είναι η ταινία με τίτλο: «Το πνεύμα του μελισσιού» που θα προβληθεί σήμερα στις 9.30 μ.μ. στην αίθουσα «Νίκος Κολοβός» στο Αχίλλειο. Η ταινία του Βίκτορα Εριθε προβάλλεται στο πλαίσιο του κύκλου Ciné Μεσόγειος και πρωταγωνιστούν οι: Άννα Τόρεντ, Ισαμπέλ Τελερία, Φερνάντο Φερνάν Γκόμες, Τερέσα Γκιμπέρα. Το φιλμ απέσπασε Χρυσό Βραβείο Φεστιβάλ Σαν Σεμπάστιαν, Ασημένιο Βραβείο Φεστιβάλ Σικάγου.

Ισπανία, αρχές της δεκαετίας του ’40. Ο κλασικός «Φρανκενστάιν» με τον Μπορίς Καρλόφ προβάλλεται σε ένα μικρό επαρχιακό κινηματογράφο της Καστίλης. Η εξάχρονη Άννα υποβάλλεται από τη μορφή του τέρατος. Η μεγαλύτερη αδελφή της την πείθει πως το τέρας είναι ένα αγαθό πνεύμα, που εύκολα παίρνει ανθρώπινη μορφή. Η Άννα αναζητά το πνεύμα και πιστεύει πως το ξαναβρίσκει ζωντανό στο πρόσωπο ενός παράνομου φυγά.

Η ταινία αποτελεί το καλύτερο εισιτήριο στο μαγικό κόσμο του βάσκου δημιουργού Βίκτορ Έριθε (Víctor Érice Aras), μαθητή του Σάουρα στο φημισμένο Instituto de Investigaciones y Experiencas Cinematográficas (κατόπιν Escuela Oficial de Cinematografia) της Μαδρίτης. Πρόκειται για την πρώτη από τις τρεις όλες κι όλες μεγάλου μήκους ταινίες του (μία ανά δεκαετία ’70, ’80 ’90). Παραγωγή ολιγάριθμη, αλλά ικανή να τον φέρει στην πρώτη γραμμή των σημαντικών δημιουργών της εποχής μας, με γενική αναγνώριση και σημαντικά βραβεία στα μεγαλύτερα φεστιβάλ. Σε κάθε προβολή των έργων του, καινούργιοι θεατές έλκονται από το σαγηνευτικό του σύμπαν, ανακαλύπτοντας ξανά από την αρχή τη δύναμη και τη γοητεία της καθαρής κινηματογραφικής τέχνης.

Η ταινία λειτουργεί ως ένα ταξίδι μύησης στο σκληρό κόσμο των ενηλίκων μέσα από τα μάτια της εκφραστικής και αινιγματικής Άννα Τόρεντ (για πολλούς της καλύτερης παιδικής παρουσίας στην ιστορία του σινεμά). Ένα γοητευτικό όσο και επικίνδυνο ταξίδι προς την πραγματικότητα αλλά και τη φαντασία, με τη μικρή Άννα αλλά και την ίδια την ταινία, να μετακινούνται συχνά ανάμεσα στους δυο αυτούς κόσμους. Το σινεμά, η αίθουσα, η μηχανή προβολής, ο μυθικός κινηματογραφικός «Φρανκενστάιν», αλλά και το μελίσσι -σύμβολο μιας κοινωνίας που κινείται από δυνάμεις που την ξεπερνούν- πυροδοτούν μια σειρά από απροσδόκητα γεγονότα που αλλάζουν τη ζωή τόσο της Άννας, όσο και των γύρω της. Κι όλα αυτά, μέσα από την μοναδική ματιά του Έριθε και τον ποταμό των πανέμορφων εικόνων του Λουίς Καδράδο.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου