ΕΞΟΔΟΣ

Κινηματογραφικό άρωμα

κινηματογραφικό-άρωμα-622240

Το κινηματογραφικό πρόγραμμα του Δήμου Βόλου Ciné Μεσόγειος συμπληρώνει εφέτος την πρώτη του επταετία, παρουσιάζοντας στο πρώτο μέρος του προγράμματός του 15 επιλεγμένες ταινίες. Το ραντεβού δίνεται κάθε Τρίτη βράδυ στις 9:30 μ.μ. στο δημοτικό κινηματοθέατρο Αχίλλειον (αίθουσα Νίκος Κολοβός) με το ίδιο πάντα εισιτήριο των 3,5 ευρώ. Οι ταινίες του πρώτου μέρους αναφέρονται κυρίως σε χώρες της Μεσογείου (Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Ελλάδα, Τουρκία), ενώ παρουσιάζονται μια φλαμανδόφωνη ταινία (Βέλγιο) και δύο αγγλόφωνες (Μ. Βρετανία και ΗΠΑ).

Λίγο πριν από τις Γιορτές (19-22 Δεκεμβρίου) ο Δήμος Βόλου (Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.) με το Ciné Μεσόγειος συμμετέχει για μια ακόμη χρονιά στο Περιφερειακό Πρόγραμμα του 54ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, επιλέγοντας μερικές από τις καλύτερες ταινίες της φετινής διοργάνωσης (είσοδος ελεύθερη για το κοινό).

Το δεύτερο μέρος του προγράμματος (από 4 Μαρτίου έως 13 Μαΐου 2014) περιλαμβάνει την προβολή 11 ακόμη επιλεγμένων ταινιών, με μηνιαίο αφιέρωμα στο γαλλόφωνο κινηματογράφο, αφιέρωμα στο 15ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και άλλες κινηματογραφικές εκπλήξεις (Το σχετικό πρόγραμμα θα κυκλοφορήσει τον Φεβρουάριο 2014). «Ευχαριστούμε θερμά όλους τους συμπολίτες που εμπιστεύονται και στηρίζουν τις επιλογές μας. Η έβδομη επέτειος του Ciné Μεσόγειος αφιερώνεται σ΄ αυτούς – και ιδιαίτερα στους παλιούς φίλους, που αγωνίστηκαν και πέτυχαν να μη γκρεμιστεί το ιστορικό Αχίλλειον και να περιέλθει στο Δήμο Βόλου» υπογραμμίζει ο υπεύθυνος προγράμματος Απόστολος Φοινικόπουλος.

Το πρόγραμμα

Οι ταινίες του πρώτου μέρους είναι χωρισμένες σε επιμέρους ενότητες. « Στον απόηχο του ΟΧΙ στο ναζισμό και τον φασισμό», θα προβληθεί την Τρίτη 29 Οκτωβρίου «Το κορίτσι των ονείρων σου» του Φερνάντο Τρουέμπα, με τους Πενελόπε Κρουζ, Αντόνιο Ρεσίνες, Νέους Ασένσι, Χέσους Μπονίγια, Λόλες Λεόν, Σαντιάγκο Σεγκούρα, Γιοχάνες Ζιλμπερνάιντερ, Χάνα Σιγκούλα. Η ταινία κέρδισε 7 Βραβεία Γκόγια, ψηφίστηκε ανάμεσα στις 10 καλύτερες και αποτέλεσε τη δεύτερη μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία όλων των εποχών στην Ισπανία.

Την Τρίτη 5 Νοεμβρίου θα προβληθεί η ταινία «Ταξί» του Κάρλος Σάουρα. Πρωταγωνιστούν: Ίνγκριντ Ρούμπιο, Κάρλος Φουέντες, Άγκαθα Λις.

Στη πλαίσιο της ενότητας «Η βία μέσα από τα μάτια των παιδιών», την Τρίτη 12 Νοεμβρίου θα προβληθεί «Το πνεύμα του μελισσιού» του Βίκτορα Ερίθε. Πρωταγωνιστούν: Άννα Τόρεντ, Φερνάντο Φερνάν Γκόμεζ, Τερέζα Γκιμπέρα, Ιζαμπέλ Τελέρια. Η συγκεκριμένη ταινία θεωρείται η κορυφαία δημιουργία του.

Την Τρίτη 19 Νοεμβρίου ακολουθεί η ταινία «Θρέψε κοράκια» του Κάρλος Σάουρα. Πρωταγωνιστούν: Άννα Τόρεντ, Τζέραλντιν Τσάπλιν, Μόνικα Ράνταλ, Φλορίντα Τσίκο, Χέκτορ Αλτέριο. Το αριστούργημα του Κάρλος Σάουρα (Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ των Καννών), γυρίστηκε το καλοκαίρι του 1975, λίγο πριν από τον θάνατο του δικτάτορα Φράνκο.

Τα « Ταξίδια στο χρόνο και τον τόπο» περιλαμβάνουν επίσης δύο αξιόλογες ταινίες. Την Τρίτη 26 Νοεμβρίου θα προβληθούν οι «Κλέφτες και αρματολόγοι» σε σκηνοθεσία, σενάριο: Οτάρ Ιοσελιάνι Πρωταγωνιστούν: Αμιράν Αμιρανσβίλι, Νταβίτ Κογκιμπεντασβίλι, Γκιόργκι Τσιτάτζε. Πρωτότυπη μαύρη κωμωδία για την ιστορία της χώρας του από το διάσημο γεωργιανό δημιουργό Οτάρ Ιοσελιάνι, που κέρδισε το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ της Βενετίας.

Την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου θα προβληθεί ο «Σάνσα» του Ζίγκφριντ, Πρωταγωνιστούν: Ρασντί Ζεμ, Ιβρί Γκίτλις, Έμα Σουάεες. Μια μοναδική κινηματογραφική εμπειρία μέσα από την περιπλάνηση του Σάνσα, ενός μποέμ καλλιτέχνη του δρόμου, ανά τον κόσμο.

Το Δεκέμβριο προγραμματίζεται η ενότητα «Δυο μοναχικοί ρομαντικοί». Την Τρίτη 10 Δεκεμβρίου θα προβληθεί η ταινία «Κάτω από τα φτερά ενός αγγέλου» του Φρανκ Βαν Πάσελ Σενάριο: Κριστόφ Ντίρικ Πρωταγωνιστούν: Αντιέ Ντε Μπεκ, Φρανκ Βερκρούισεν, Αν Πέτερσεν. Γλυκόπικρη φλαμανδόφωνη ταινία με ονειρικές εικόνες, ατμοσφαιρική μουσική και γοητευτικούς πρωταγωνιστές. Την Τρίτη 17 Δεκεμβρίου θα προβληθεί η ταινία «Λίγο μετά τα μεσάνυχτα» του Νταβίντε Φεράριο. Πρωταγωνιστούν: Τζόρτζιο Πασότι, Φραντσέσκα Ιναουντί, Φάμπιο Τροϊάνο, Σίλβιο Ορλάντο. Η ταινίας τιμήθηκε με δύο Βραβεία στο Φεστιβάλ του Βερολίνου.

Από Πέμπτη 19 έως Κυριακή 22 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθούν προβολές από το 54ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης-περιφερειακό πρόγραμμα.

Την καινούργια χρονιά

Ο κύκλος «Αγγλόφωνο black humour» περιλαμβάνει δύο ταινίες. Την Τρίτη 7 Ιανουαρίου θα προβληθεί ο «Χένρι φουλ» του Χαλ Χάρτλεϊ. Πρωταγωνιστούν: Τόμας Τζέι Ράιαν, Τζέιμς Ουρμπάνιακ, Πάρκερ Πόουζι, Κέβιν Κόριγκαν. Μαύρη κωμωδία του ανεξάρτητου αμερικανικού σινεμά, που κέρδισε το Βραβείο Καλύτερου Σεναρίου στο Φεστιβάλ των Καννών. Την Τρίτη 14 Ιανουαρίου ακολουθεί το «Πυροβολημένο ψάρι» του Στέφαν Σβαρτς. Πρωταγωνιστούν: Νταν Φούτερμαν, Στιούαρτ Τάουνσεντ, Κέιτ Μπέκινσελ. Κωμωδία-υπόδειγμα της νέας βρετανικής κινηματογραφικής σκηνής, πανέξυπνη, σύγχρονη, φευγάτη, που ξεχειλίζει από χιούμορ, εκπλήξεις, ανατροπές και pop μουσική.

Η ενότητα με τίτλο «Ένα μικρό αφιέρωμα στον Ραούλ Ρουίζ» περιλαμβάνει δύο ταινίες. Την Τρίτη 21 Ιανουαρίου θα προβληθούν «Τρεις ζωές κι ένας μόνο θάνατος» του Ραούλ Ρουίζ. Πρωταγωνιστούν: Μαρτσέλο Μαστρογιάνι, Κιάρα Μαστρογιάνι, Άννα Γκαλιένα, Μαρίζα Παρέδες. Την Τρίτη 28 Ιανουαρίου θα προβληθεί η «Γενεαλογία ενός εγκλήματος» του Ραούλ Ρουίζ. Πρωταγωνιστούν: Κατρίν Ντενέβ, Μισέλ Πικολί, Μελβίλ Πουπό, Μπερναντέτ Λαφόντ, Ματιέ Αμαλρίκ. Η ταινία κέρδισε την Αργυρή Άρκτο στο Φεστιβάλ Βερολίνου.

Η ενότητα «Ένα μικρό αφιέρωμα στον Ρικάρντο Νταρίν» περιλαμβάνει την ταινία «Διατριβή για ένα φόνο» του Χερνάν Γκόλντφριντ που θα προβληθεί την Τρίτη 4 Φεβρουαρίου με πρωταγωνιστές τους Ρικάρντο Νταρίν, Αλμπέρτο Αμάν, Κάλου Ριβέρο, Φαμπιάν Αρενίγιας, Μάρα Μπεστέλι, Αντόνιο Ούγο, Χοσέ Λουίς Μάτσα. Την Τρίτη 18 Φεβρουαρίου θα προβληθεί η ταινία «Ένα πιστόλι σε κάθε χέρι» του Σεσκ Γκάι. Πρωταγωνιστούν: Ρικάρντο Νταρίν, Έντουαρντ Φερνάντες, Χαβιέ Καμάρα, Τζόρντι Μογιά, Αλμπέρτο Σαν Χουάν, Λουίς Τοσάρ, Κλάρα Σεγκούρα, Λέονορ Γουάτλινγκ, Εντουάρντο Νοριέγκα.

Ο πρώτος κύκλος προβολών κλείνει με «Μικρές ιστορίες στην Κωνσταντινούπολη» και την ταινία των Χανί Αμπού-Ασάντ, Στεφάν Αρσενίγιεβιτς, Άιντα Μπέγκιτς, Ζοζεφίνα Μαρκαριάν, Ερίκ Ναζαριάν, Στέργιος Νιζήρης,Ομάρ Σαργκάοι, με τίτλο «Η αξέχαστη πόλη» που θα προβληθεί την Τρίτη 25 Φεβρουαρίου με πρωταγωνιστές τους: Μίρα Φουρλάν, Γιώργο Συμεωνίδη, Αλί Σουλιμάν, Άλμα Τέρζιτς, Χίαμ Αμπάς, Τζάκι Νερτσεσιάν.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου