ΕΞΟΔΟΣ

Εσωτερική αναζήτηση

εσωτερική-αναζήτηση-778591

Άνοιξε ο κύκλος παραστάσεων για το έργο του Γιάννη Φαρμακίδη «Φοιτήτριες ζητούν εργασία» θα συνεχιστούν έως την Πέμπτη 16 Μαΐου, στις 10 το βράδυ, με ελεύθερη είσοδο, στον δεύτερο όροφο του Πανεπιστημίου, οδός Ιάσονος, στον Βόλο. Τους ρόλους ερμηνεύουν η Κατερίνα Βαϊράμη και η Γεωργία Μπουκουβάλα. Η ιδέα του κοιτάγματος σε μια άλλη ψυχή στάθηκε η αφορμή για να γράψει ο Γιάννης Φαρμακίδης ένα θεατρικό έργο με τίτλο «Φοιτήτριες ζητούν εργασία» και θέμα την αναζήτηση του εαυτού.

Η φιλοσοφία δεν είναι ενασχόληση επί αφηρημένων ζητημάτων και για αργόσχολους ανθρώπους. Η φιλοσοφία, όπως την διαμόρφωσε ο Πλάτωνας, αφορά καθημερινά, πρακτικά, χειροπιαστά ζητήματα που όλα τους απολήγουν στην ανάγκη του Γνώθι σαυτόν. Διότι εάν κάποιος δεν ξέρει τι πραγματικά είναι, τι θέλει, τι μπορεί να κάνει, τότε ούτε σωστό επαγγελματικό προσανατολισμό μπορεί να ακολουθήσει, ούτε στην εργασία του να πετύχει, ούτε στις προσωπικές του σχέσεις να βρει γαλήνη. Η φιλοσοφία, λοιπόν, είναι ανάγκη καθημερινή. Και τι είναι αρετή; Είναι αυτό που ο καθένας θεωρεί ως υπέρτατο αγαθό. Ο αθλητής τον έλεγχο του σώματός του, ο τεχνίτης την αφομοίωση της τεχνικής, ο ασκητής την άρνηση των εγκοσμίων. Αυτοί οι τρεις του παραδείγματος, θα διαλέξουν μια άλλη ψυχή που θα την θεωρήσουν (το ρήμα «θεωρώ» σημαίνει στην κυριολεξία «βλέπω») ως πρότυπο και επιδιώκοντας την εγγύτητα προς αυτήν την ψυχή, θα γνωρίσουν τον εαυτό τους.

Οι φοιτήτριες του θεατρικού έργου που προαναφέρθηκε, ψάχνουν να βρουν μιά εργασία. Κι αυτό το ψάξιμο τις οδηγεί στην αναζήτηση ενός προτύπου αρετής, ώστε να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της ζωής. Και τότε ανακαλύπτουν τις αδυναμίες τους, αλλά και τις δυνατότητές τους. Το έργο δεν είναι διδακτικό, δεν προσφέρει παραδείγματα προς μίμηση. Μόνον δείχνει την διαδικασία αναζητήσεως του εαυτού, του Γνώθι σαυτόν, μέσα από το κοίταγμα σε μια άλλη ψυχή.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου