ΕΞΟΔΟΣ

«Γράψε λάθος»

γράψε-λάθος-32550

Με την ταινία «Γράψε λάθος» Ισραηλινής παραγωγής 2011 συνεχίζονται σήμερα και αύριο στις 9.30 μ.μ. στο Αχίλλειον οι προβολές του Σινέ Μεσόγειος. Η ταινία παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία, σενάριο: Τζόζεφ Σεντάρ. Πρωταγωνιστούν: Λιόρ Ασκεναζί, Σλόμο Μπαρ-Αμπά, Γιουβάλ Σαρφ, Άλμα Ζακ, Αλμπέρ Ιλούζ. Η ταινία απέσπασε Βραβείο Καλύτερου Σεναρίου Φεστιβάλ Καννών, 9 Βραβεία από την Ισραηλινή Ακαδημία Κινηματογράφου (μεταξύ των οποίων Καλύτερης Ταινίας και Σκηνοθεσίας), Επίσημη Υποψηφιότητα για Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας.

Πατέρας και γιος είναι καθηγητές στο τμήμα Ταλμούδ του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ.

Ο καινοτόμος γιος με την πρωτότυπη δουλειά και την κοινωνικότητά του γίνεται γρήγορα δημοφιλής στους ακαδημαϊκούς κύκλους και κερδίζει απανωτές επιστημονικές διακρίσεις. Ο συντηρητικός και εσωστρεφής πατέρας παραμένει πεισματικά προσκολλημένος στις παραδοσιακές διδαχές, έχοντας κερδίσει μόνο μια αναφορά του ονόματός του σε κάποια «υποσημείωση» (“footnote”, όπως είναι και ο αγγλόφωνος τίτλος της ταινίας). Κάτω, όμως, από την φαινομενική αδιαλλαξία και αδιαφορία του για τα επίσημα βραβεία, o ηλικιωμένος καθηγητής κρύβει μια απελπισμένη δίψα για αναγνώριση. Το «Βραβείο του Ισραήλ», το πιο διάσημο εθνικό βραβείο της χώρας, είναι η αφορμή που θα αναστατώσει την οικογένεια των δύο πανεπιστημιακών. Το Υπουργείο Παιδείας της χώρας ανακοινώνει εκ παραδρομής την απονομή του Βραβείου στον πατέρα, ενώ στην πραγματικότητα έχει επιλεγεί ο γιος. Έτσι, ένα λάθος θα φέρει απροσδόκητα πατέρα και γιο αντιμέτωπους με μια σειρά διλημμάτων.

Αυτή η απολαυστική γλυκόπικρη κομεντί έρχεται σαν μια μικρή και αρκούντως αιχμηρή έκπληξη από το Ισραήλ. Οικογενειακές σχέσεις, εμμονές, θρησκεία, παραδόσεις και βραβεία, όλα μπαίνουν στο στόχαστρο του σκηνοθέτη. Η ταινία πραγματεύεται τη σχέση πατέρα-γιου, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί μια κριτική και ανατρεπτική ματιά της λυσσαλέας μάχης των πανεπιστημιακών για ένα βραβείο, μια αναγνώριση ή μια υποτροφία. Αυτοί μάχονται μέχρις εσχάτων για το αν κάποια λέξη σε κάποιο παλιό κείμενο έχει αυτή ή την άλλη σημασία. Ο υπόλοιπος κόσμος δεν τους κατανοεί. Η αντιζηλία τους φαντάζει εξωφρενική και ανόητη. Για τους ίδιους, όμως, που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους σ΄ αυτή τη μελέτη, αυτό είναι το σημαντικότερο πράγμα στο κόσμο. Αυτόν τον μικρόκοσμο με τις κακίες του, τις παραξενιές του και την αλαζονεία του, περιγράφει σκωπτικά και με μαεστρική δεξιοτεχνία ο σκηνοθέτης.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου