ΕΞΟΔΟΣ

Βρετανικό ρομάντζο

βρετανικό-ρομάντζο-114699

Με την ταινία «Bright Star» σε σκηνοθεσία Τζέιν Κάμπιον, συνεχίζονται σήμερα Παρασκευή 2 Νοεμβρίου οι προβολές της Κινηματογραφικής Κοινότητας Ν. Ιωνίας.

Οι προβολές γίνονται στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μεταξουργείου (Καραμπατζάκη και Αναπαύσεως) στην Ν. Ιωνία κάθε Παρασκευή στις 9:30 το βράδυ. Διάθεση εισιτηρίων 8:30 μ.μ. Η ταινία «Bright Star», Βρετανικής παραγωγής 2009, παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία-σενάριο Τζέιν Κάμπιον. Παίζουν οι ηθοποιοί: Αμπι Κόρνις, Μπεν Γουίσο, Πολ Σνάιντερ.

Η Τζέιν Κάμπιον κινηματογραφεί την ιστορία αγάπης της Φάνι Μπράουν με τον αδικοχαμένο ποιητή των Ρομαντικών, Τζον Κιτς και συνθέτει μία φιλμική ωδή για τον έρωτα και την απώλεια. Η Αγγλίδα σκηνοθέτης 16 χρόνια μετά τα «Μαθήματα Πιάνου», επιστρέφει στις ταινίες εποχής και στην απίστευτη ικανότητά της να αφουγκράζεται και να αποτυπώνει τα ανθρώπινα πάθη

Στο Λονδίνο των αρχών του 19ου αιώνα ένα κρυφό ειδύλλιο ξεκινά ανάμεσα στον 23χρονο Τζον Κιτς, φιλόδοξο ποιητή του ρεύματος των Ρομαντικών, και τη 18χρονη γειτόνισσά του Φάνι Μπράουν, μία μαθητευόμενη μοδίστρα με δυναμική προσωπικότητα και αιχμηρή γλώσσα. Μόνο που οι κοινωνικές συμβάσεις, αλλά και οι κακουχίες της εποχής κρατούν τους δύο ερωτευμένους μακριά, σ΄ έναν αγώνα επιβίωσης του έρωτά τους μέσα από γράμματα και με άσβεστη την ελπίδα ότι κάποτε θα τον ζήσουν.

Η Τζέιν Κάμπιον, 16 χρόνια μετά τα «Μαθήματα Πιάνου», επιστρέφει στις ταινίες εποχής και στην απίστευτη ικανότητά της να αφουγκράζεται και να αποτυπώνει τα ανθρώπινα πάθη μέσα από τον σιγαστήρα των κοινωνικών δεσμεύσεων. Ειδικά στην περίπτωση του Κιτς με τη Φάνι, ενός έρωτα που δεν πραγματώθηκε ποτέ, η εικόνα είναι γεμάτη από υπόκωφες εκρήξεις, ανυπόμονα βλέμματα και ανείπωτα συναισθήματα. Ο τόπος κι ο χρόνος, αυτό που στον επόμενο αιώνα πικραμένοι εραστές θα ονομάζουν «timing», κρατούν τα ηνία ενός καταραμένου ρομάντζου που οι πρωταγωνιστές του όμως το έζησαν ολόψυχα και γενναία.
Αυτή η ίδια η εγκράτεια όμως είναι που απογειώνει την ταινία. Όχι φανερά, υπόγεια. Αλλά το ίδιο έντονα, παράφορα. Η αυστηρότητα της λονδρέζικης επαρχίας, τα κρυφά αγγίγματα, τα κλεφτά φιλιά, η απόσταση, η απουσία, όλα δουλεύουν για να εντείνουν το χτυποκάρδι, να σιγοβράσουν την προσμονή, να διαλύσουν τη λογική, να ξυπνήσουν την ευαισθησία, να κλέψουν την καρδιά μας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου