ΕΞΟΔΟΣ

Μουσική για όλους στον Βόλο

μουσική-για-όλους-στον-βόλο-866024

Η επανεκκίνηση και ανάπτυξη του χορωδιακού τμήματος ΑμεΑ «Αγάπη» σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αγίου Γεωργίου Βόλου και τη χοράρχη Αγγελική Κοντοπούλου θα είναι το πρώτο βήμα που θα κάνει στον νομό Μαγνησίας, το επόμενο χρονικό διάστημα η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Music & Art 4All». Με την πεποίθηση ότι όλοι έχουν δικαίωμα στη μουσική και γενικότερα στην τέχνη, η «Music & Art 4All» δηλώνει παρουσία στην πόλη, με δωρεάν προγράμματα εκμάθησης μουσικής, που θα απευθύνονται όχι μόνο σε άτομα με αναπηρίες, αλλά και σε ανθρώπους της τρίτης ηλικίας, ασθενείς με άνοια, Αλτσχάιμερ και Πάρκισον και όχι μόνο.

Η Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία με την επωνυμία Music & Art 4All, ιδρύθηκε το 2013 από την αρχιμουσικό Εύα Κωστίκα «με γνώμονα τη βελτίωση της ζωής ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, όπως τα άτομα με αναπηρίες, άτομα της τρίτης ηλικίας ή με αγχώδεις διαταραχές». Στόχος, η ένταξή τους στο κοινωνικό σύνολο, αλλά και η καλύτερη διαχείριση, εκ μέρους τους, της καθημερινότητας.

«Η Music & Art 4All έχει προχωρήσει στη δημιουργία και εφαρμογή της μοναδικής εκπαιδευτικής μεθόδου εκμάθησης μουσικών οργάνων σε αμεα σε ό,τι αφορά στη μουσική τέχνη, αλλά και την εφαρμογή της, είτε απευθείας στα ΑμεΑ μέσω εξειδικευμένων εξατομικευμένων, τόσο ατομικών αλλά και ομαδικών προγραμμάτων μουσικής, όσο και στο να εκπαιδεύσει άτομα με μοριοδοτούμενα προγράμματα κατάρτισης – χωρίς απαραίτητα μουσικές γνώσεις – που θέλουν να ασχοληθούν με αυτό και να συμβάλλουν ενεργά ενισχύοντας την όλη προσπάθεια.

«Η ικανότητα του ανθρώπου να ανταποκρίνεται στη μουσική, είναι έμφυτη και κανείς δεν αποτελεί εξαίρεση. Ως εκ τούτου, η ενεργός ενασχόληση με τη μουσική είναι μια διαδικασία που πηγάζει από μέσα μας προς τα έξω – ενδογενή κίνητρα. Η μουσική αποτελεί ένα ασφαλές περιβάλλον, είναι μη λεκτική, έτσι όλοι μπορούν να εκφραστούν μέσω αυτής, να συγκεντρωθούν, να αλληλοεπιδράσουν, να νιώσουν και να είναι σημαντικοί!

Στόχος μας είναι η επικέντρωση στις ικανότητες και όχι στις αναπηρίες. Η αναπηρία δεν είναι αρρώστια που μπορεί να γιατρευτεί.. Μέσω της μουσικής μπορούν να ενισχυθούν τομείς που εξαιτίας της αναπηρίας δεν ακολούθησαν την αναμενόμενη εξέλιξη και ανάπτυξη. Η επίδραση της μουσικής είναι σημαντική σε όλα τα στάδια ανάπτυξης του ανθρώπου.

Η ανάγνωση της μουσικής είναι μια ολοκληρωμένη εγκεφαλική διαδικασία, μια πολυσύνθετη και εκτεταμένη δραστηριότητα που ενεργοποιεί ταυτόχρονα πολλές περιοχές του εγκεφάλου, οι οποίες περιλαμβάνουν λειτουργίες όπως: κινητικές, οπτικές, ακουστικές, οπτικοακουστικές, σωματοαισθητικές κ.λπ. χρησιμοποιώντας και συνδυάζοντας και τα δύο εγκεφαλικά ημισφαίρια», σημειώνει η κ. Κωστίκα.

Στο πλαίσιο αυτό, η «Music & Art 4All» πρόκειται να δραστηριοποιηθεί στον Βόλο, με διαφορετικές δράσεις:

-Χορωδιακό τμήμα ΑμεΑ

-Δημιουργία ορχηστρικού συνόλου

-Εκμάθηση μουσικών οργάνων

-Προγράμματα -σεμινάρια που απευθύνονται σε γονείς, εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, ανθρώπους της ειδικής αγωγής, της ψυχικής υγείας, δασκάλους, καθηγητές, άτομα της τέχνης και οποιονδήποτε θέλει να εκπαιδευτεί για να βοηθήσει ποιοτικά τα άτομα με ειδικές ικανότητες και ανάγκες, έτσι ώστε να έχουν πρόσβαση στην τέχνη και τη μουσική και μέσω αυτής να αναβαθμιστεί η ποιότητα ζωής και η κοινωνικοποίησή τους.

Επίσης υποστηρίζονται τομείς όπως

-Μουσική και τρίτη ηλικία

-Μουσική για άνοια, Αλτσχάιμερ και Πάρκισον

-Μουσική και προσχολική ηλικία και για εγκύους

-Μουσική και διαχείριση άγχους, κατάθλιψης

-Μουσική για όλους (αφορά σε όλα τα μαθήματα μουσικής για όλες τις ηλικίες).

-Προγράμματα σε συνδυασμό με τις κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων για τα οφέλη της μουσικής κ.α.

Η Εύα (Παρασκευή) Κωστίκα

Η Εύα Κωστίκα, γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, αλλά μεγάλωσε και έζησε στον Βόλο όπου έκανε τα πρώτα της μουσικά βήματα. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Είναι μαέστρος – αρχιμουσικός με σπουδές στα ανώτερα και ανώτατα θεωρητικά της μουσικής, στο πιάνο και σαξόφωνο, καθώς επίσης στη μουσικοθεραπεία και εκπαίδευση στην ειδική αγωγή. Τα τελευταία 15 χρόνια έχει δημιουργήσει τη μοναδική καταγεγραμμένη μέθοδο εκμάθησης μουσικών οργάνων σε ΑμεΑ. Είναι πρόεδρος της Music & Art 4all με κύριο αντικείμενο τα εξειδικευμένα προγράμματα μουσικής σε αμεα και εκπαιδεύτρια εκπαιδευτών ενηλίκων των πιο πάνω προγραμμάτων κατάρτισης μέσω μοριοδοτούμενων επιμορφωτικών σεμιναρίων. Έχει συνεργασίες με Πανεπιστήμια, ΙΕΚ, Σχολεία όλων των βαθμίδων, Δήμους, Ενορίες, Ωδεία και Μουσικές Σχολές, καθώς και με Κέντρα Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης και φυσικά με την Αρχιεπισκοπή Αθηνών, όπου λειτουργεί το «Βιωματικό και Ερευνητικό Εργαστήριο Μουσικής – Ψαλτικής Τέχνης για παιδιά με Ειδικές Ικανότητες».

Πληροφορίες για τα Εξειδικευμένα Προγράμματα ΑμεΑ και τρίτης ηλικίας και ειδικά για τη Music & Art 4All στην περιοχή του Βόλου και γενικά σε όλη τη περιοχή στα τηλέφωνα 6908832777 και 6974944575.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου