ΕΞΟΔΟΣ

Συναυλία απόψε στο υπαίθριο θεατράκι στο Χόρτο

συναυλία-απόψε-στο-υπαίθριο-θεατράκι-884693

Ενα ξεχωριστό μουσικό ταξίδι θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν απόψε, Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου, στις 21:00, στο υπαίθριο θέατρο, στο Χόρτο Πηλίου, οι φίλοι της μουσικής, στη συναυλία έργων κλασικού ρεπερτορίου υπό τη διεύθυνση των καθηγητών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Μαρίας – Εμμας Μελιγκοπούλου, (διεύθυνση χορωδίας) και Γιώργου Βράνου (διεύθυνση ορχήστρας).

Το πρόγραμμα επιχορηγείται από το Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας ενώ η συναυλία είναι σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και στηρίζεται από το Γενικό Προξενείο της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη και τον Βόλο. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Το 2018 ο Jörg Meder, τότε γενικός γραμματέας του Arbeitskreis Musik in der Jugend (ομάδα εργασίας μουσικής στη νεολαία) συνάντησε σε ένα διεθνές φεστιβάλ χορωδίας τον Γεώργιο Βράνο, διευθυντή Ορχήστρας και καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη και την κυρία Μαρία Μελιγκοπούλου, διευθύντρια χορωδίας πολλών παιδικών και νεανικών χορωδιών, επίσης στη Θεσσαλονίκη. Σε μια δραστήρια ανταλλαγή δημιουργήθηκε η πρόθεση και το σχέδιο για μια διεθνή ανταλλαγή νέων σε μορφή ενός προγράμματος χορωδίας και ορχήστρας. Επιπλέον, έγινε επαφή με το Ίδρυμα Αγγελίνης-Χατζηνίκου https://horto. net/ στο Χόρτο Πηλίου, ένα ιδανικό και όμορφο μέρος για την υλοποίηση τέτοιων έργων.

Το 2022 ήρθε η ώρα. Η Μουσική Σχολή του Μίντεν (Γερμανία, Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία) συνεργάζεται εδώ και αρκετό καιρό με το Ratsgymnasium του Μίντεν, το οποίο έχει έντονη πολιτιστική κατεύθυνση. Ως νέος διευθυντής του μουσικού σχολείου από το 2021, ο Jörg Meder κέρδισε γρήγορα το ενδιαφέρον του γυμνασίου για αυτή την ανταλλαγή, και ένα κοινό project ορχήστρας και από τα δύο σχολεία αποτελεί τη βάση για το ταξίδι στο Χόρτο. Οι Έλληνες συμμετέχοντες είναι εν μέρει μέλη χορωδιών από τη Θεσσαλονίκη, καθώς και σπουδαστές από τον Βόλο και άλλα μουσικά σχολεία της Ελλάδας.

Με την υποστήριξη του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας και του Γενικού Προξενείου της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη, η πρώτη ανταλλαγή Χορωδιών και Ορχηστρών Γερμανίας-Ελλάδας θα μπορούσε τώρα να πραγματοποιηθεί για την περίοδο 3 έως 11 Σεπτεμβρίου 2022 στο Χόρτο.

Ελληνες και Γερμανοί νέοι συνεργάζονται αυτές τις μέρες στην δημιουργία ενός προγράμματος συναυλιών με χορωδιακά και ορχηστρικά έργα καθώς και μουσική δωματίου Γερμανών και Ελλήνων συνθετών από διάφορες εποχές υπό την καθοδήγηση καθηγητών και από τις δύο χώρες και θα το παρουσιάσουν σε δύο συναυλίες. Η πρώτη απόψε Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου στο Χόρτο και η δεύτερη αύριο Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου στον Βόλο. Ένα τελικό αποκορύφωμα θα είναι η συναυλία των Γερμανών συμμετεχόντων αμέσως πριν από την πτήση επιστροφής τους στη Γερμανία μεθαύριο Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου στην αίθουσα αναχωρήσεων του αεροδρομίου Μακεδονία Θεσσαλονίκης.

Οι καθημερινές γλωσσικές δραστηριότητες χρησιμοποιούνται για την εκμάθηση των βασικών στοιχείων της άλλης γλώσσας, με έμφαση στα παιχνίδια, τη διασκέδαση και την επικοινωνία, προκειμένου να γνωρίσουν καλύτερα την άλλη γλώσσα και τον πολιτισμό- ήδη έχουν αναπτυχθεί πολλές φιλίες.

Η επίσκεψη της ελληνικής ομάδας στο Μίντεν της Γερμανίας έχει προγραμματιστεί για τον Σεπτέμβριο του 2023.

Καθηγητές: Γεώργιος Βράνος – διευθυντής Ορχήστρας, Μαρία Μελιγκοπούλου – Διεύθυνση Χορωδίας, Martin Guth, Ορχηστρικό Έργο – Μουστική Δωματίου, Ευρυδίκη Παπαγιαννοπούλου – Μουσική Δωματίου, Γλώσσα (Language Coach) και Jörg Meder – Μουσική Δωματίου.

Τη οργανωτική διαχείριση έχουν αναλάβει οι Jörg Meder (Μουσικό Σχολείο Minden) και Νίκος Αδρασκέλας (Ίδρυμα Αγγελίνης-Χατζηνίκου).

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου