ΕΞΟΔΟΣ

«Χαμένες Πατρίδες: 100 χρόνια μνήμης»

χαμένες-πατρίδες-100-χρόνια-μνήμης-888188

Με ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων ο Δήμος Βόλου τιμά την επέτειο μνήμης των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Από την ερχόμενη Δευτέρα 12 έως και το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου εκδηλώσεις θα διοργανώνονται καθημερινά σε χώρους πολιτισμού της Νέας Ιωνίας καθώς και στην πλατεία του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας, με στόχο τη μνήμη, τη μνήμη των γεγονότων, αλλά και τη μνήμη της ζωής των Χαμένων Πατρίδων, της καθημερινότητας, του πολιτισμού, της κουλτούρας των Ελλήνων που ξεριζώθηκαν από τις χαμένες τους πατρίδες και εγκαταστάθηκαν πλέον σε νέους τόπους της «μητέρας Πατρίδας».

Στο πλαίσιο της επετείου μνήμης προετοιμάστηκε από τον Δήμο Βόλου ένα πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων, που περιλαμβάνει το σύνολο των τεχνών. Μουσική, χορός, θέατρο, εικαστικά, ακόμη και γαστρονομία, όλα αφιερωμένα στις Χαμένες Πατρίδες.

Το πρόγραμμα:

Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου, 19.00, Πλατεία Ευαγγελιστρίας Νέας Ιωνίας – Χορός

Παραδοσιακοί Χοροί των Χαμένων Πατρίδων με ζωντανές αφηγήσεις από τους: Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρασιατών Μαγνησίας «Το Εγγλεζονήσι», Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών Ν. Ιωνίας Μαγνησίας «Ίωνες», Ένωση Ποντίων Νομού Μαγνησίας, Σύλλογος Διατήρησης και Προβολής της Παράδοσης της Ανατολικής Ρωμυλίας Βόλου, Πολιτιστικός Σύλλογος Ανατολικής Ρωμυλίας Νέα Αγχίαλος.

Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου, Θερινό Δημοτικό Θέατρο Νέας Ιωνίας, 20.00 – Θέατρο

«Τα άνθη της καταστροφής» – Μουσικοθεατρική παράσταση αφιερωμένη στους Μικρασιάτες

Αφιέρωμα στη μουσική και τα τραγούδια, τον ήχο και τον λόγο της Μικράς Ασίας. Ο τραγουδιστής Γιάννης Διονυσίου με τους ηθοποιούς Δανάη Λουκάκη και Σόλων Τσούνη με τη συνοδεία ορχήστρας κλασικών και παραδοσιακών οργάνων και όχημα γνωστά τραγούδια αλλά και πρωτότυπες συνθέσεις του Θοδωρή Λεμπέση, θα μας ταξιδεύσουν στον «μυθικό» αλλά και τον ιστορικό τόπο της Μικράς Ασίας. Οι βασικοί σταθμοί αυτού του ταξιδιού, η ζωή πριν την απελευθέρωση, η απελευθέρωση, η ήττα, η καταστροφή, η προσφυγιά και το ρίζωμα στην Ελλάδα.

Μουσική και λόγος εξιστορούν και ζωντανεύουν τις «μνήμες» των Μικρασιατών με τον τραγουδιστή ως τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στο τραγούδι και την δραματοποιημένη αφήγηση. Μια αφήγηση σε κείμενο της Ευγενίας Μαραγκού, που βασίζεται στα ιστορικά γεγονότα, πλήθος προσωπικών μαρτυριών επιζώντων της καταστροφής αλλά που φέρει και το αποτύπωμα του μεγάλου Μικρασιάτη λογοτέχνη Ηλία Βενέζη ως ελάχιστο φόρο τιμής.

Η παράσταση που έχει σκηνοθετήσει η Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη έχει ως πρωταγωνιστές τα τραγούδια και τη μουσική τα οποία αποτελούν το όχημα που θα μεταφέρει ατόφια την αίσθηση της ιστορίας της Μικράς Ασίας, καθώς μπορεί οι Μικρασιάτες να έχασαν πολλά στην καταστροφή, αλλά τα τραγούδια τους κατάφεραν να τα «φέρουνε» μαζί τους.

Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου, 20.00, Θερινό Δημοτικό Θέατρο Νέας Ιωνίας – Γαστρονομία – Μουσική – Αφήγηση.

Η Μαρία Εκμετσίογλου παρουσιάζει την Πολίτικη και τη Σμυρναίικη Κουζίνα με συνοδεία μουσικών των περιοχών και αφηγήσεις από μέλη των Προσφυγικών Συλλόγων. Θα παρουσιαστούν συνταγές εδεσμάτων Πόλης και Σμύρνης και παράλληλα σε ασφαλείς υγειονομικά συσκευασίες οι θεατές θα δοκιμάσουν τις συνταγές.

Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου, 20.00, Θερινό Δημοτικό Θέατρο Νέας Ιωνίας – Γαστρονομία – Μουσική – Αφήγηση.

Η Μαρία Εκμετσίογλου παρουσιάζει την Ποντιακή και την Κουζίνα της Καππαδοκίας, με τη συμμετοχή μουσικών των περιοχών και αφηγήσεις από μέλη των αντίστοιχων Προσφυγικών Συλλόγων. Θα παρουσιαστούν συνταγές εδεσμάτων Πόντου και Καππαδοκίας και παράλληλα σε ασφαλείς υγειονομικά συσκευασίες οι θεατές θα δοκιμάσουν τις συνταγές.

Και τις δύο παρουσιάσεις θα συνοδεύσει ζωντανή ορχήστρα με επικεφαλής τον Θανάση Δραγάνη. Σε αναμνήσεις, παρουσίαση σκευών και υλικών, λογοτεχνικές αφηγήσεις, θα συμμετάσχουν μέλη των Συλλόγων: «Εγγλεζονήσι», «Ίωνες», Σύλλογος Καππαδοκών Βόλου, Ένωση Ποντίων Ν. Μαγνησίας, «Μνήμες Προσφύγων».

Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου, 21.00, Πλατεία Ευαγγελιστρίας Νέας Ιωνίας – Μουσική.

Συναυλία της Γλυκερίας με τη συμμετοχή του Δημήτρη Κοντογιάννη.

Αφήγηση: Λεωνίδας Κακούρης.

Ένα μουσικό οδοιπορικό με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, με τη Γλυκερία, τη μοναδική ερμηνεύτρια του σμυρνέικου και παραδοσιακού μας τραγουδιού. Πλαισιώνεται από πολυμελή ορχήστρα, τον τραγουδιστή Δημήτρη Κοντογιάννη και τον ηθοποιό Λεωνίδα Κακούρη που εξιστορεί είτε προσωπικές μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν στη Σμύρνη, είτε μας θυμίζει αποσπάσματα από λογοτέχνες που έζησαν την εποχή και μας τη «μετάγγισαν» με τα διαχρονικά έργα τους.

Ένα ταξίδι στα μουσικά μονοπάτια της Ανατολής. Από τη θάλασσα της Σμύρνης έως την Κωνσταντινούπολη και το Βόσπορο κι από την αγορά της Καππαδοκίας έως την Αγιά Σοφιά, με τραγούδια όπως: «Από ξένο τόπο», «Τζιβαέρι», «Η Έλλη», «Σμυρνιά», «Ο μεμέτης», «Χαρικλάκι», «Τ’ αποφάσισα», «Αρμενίτσα», «Η Ξαβεριώτισα», «Καροτσέρι τράβα», «Ξεριζωμός», «Κάποια μάνα αναστενάζει», «1922 Ανατολή Ανατολή», «Τζιβαέρι» κ.ά.

Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2022, 12.00, Κτίριο Μεταξουργείο, Νέα Ιωνία

Ομιλία με τίτλο «Θυμόμαστε το παρελθόν για να διαφυλάξουμε το μέλλον»

Ομιλητές:

α)Δρ. Θεοδόσιος Κυριακίδης, επιστημονικός συνεργάτης της έδρας Ποντιακών Σπουδών του Α.Π.Θ. ,διδάσκων του Διεθνούς και του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου.

β) Δρ. Paul Isaak Hagouel, μέλος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στη Διεθνή Συμμαχία για την ανάμνηση του Ολοκαυτώματος (IHRA) και πρόεδρος της Επιτροπής για τη Γενοκτονία των Ρομά.

γ) Εκπρόσωπος της Ελληνικής Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής.

– Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου, 18.00, Αύλειος Χώρος του Πολιτιστικού Κέντρου στη Νέα Ιωνία, πλησίον του Μνημείου Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου (Μουσική και Αφήγηση)

Τίτλος: Της Θύμησης και της Χαράς

Μια μουσική παράσταση αφήγησης και Μνήμης με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από την Μικρασιατική καταστροφή και τον ξεριζωμό των Ελλήνων της Ανατολής.

Η εκδήλωση περιλαμβάνει αφήγηση λαϊκών παραμυθιών, θρύλους και μύθους της Σμύρνης, του Πόντου, της Μικράς Ασίας, κειμήλια ακριβά που φυλάχτηκαν στις καρδιές, μεταδόθηκαν από στόμα σε στόμα με λαχτάρα και νοσταλγία, διατηρώντας την Ιστορική Μνήμη.

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Το 2022 και με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή το Μουσείο της Πόλης θα φιλοξενήσει δύο περιοδικές εκθέσεις με τη συνεργασία πολιτιστικών φορέων της πόλης και την επιχορήγηση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Meta-κίνηση ΙΙ. Αναπαραστάσεις με αφορμή τους Μικρασιάτες πρόσφυγες στον Βόλο»

Η έκθεση αποτελεί μια εικαστικού τύπου προσέγγιση των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή και την εγκατάσταση χιλιάδων προσφύγων στην πόλη του Βόλου. Πραγματοποιείται με τη συνεργασία της Διεύθυνσης Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου και του Εικαστικού Συλλόγου Βόλου και η λειτουργία της στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου ξεκινάει την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου και ώρα 20:00.

Στην έκθεση συμμετέχουν 21 εικαστικοί, που πραγματεύονται ζητήματα συνδεδεμένα με τη βιαιότητα που βίωσε ο ελληνισμός της Μ. Ασίας, με τον ρόλο των συμμάχων σε αυτή τη διένεξη, την καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, τις ψυχολογικές αναταράξεις που προκλήθηκαν, τις δυσκολίες της μετάβασης στη νέα πατρίδα, το αστικό περιβάλλον που τους υποδέχτηκε.

Η έκθεση συνοδεύεται από καλαίσθητο κατάλογο 48 σελίδων με φωτογραφίες των έργων, κείμενα των ίδιων των δημιουργών για το καθένα, καθώς και σύντομα βιογραφικά των συμμετεχόντων καλλιτεχνών.

Έργα τους εκθέτουν οι εικαστικοί: Αγραφιώτη Λίλα, Ανανιάδης Γιώργος, Αρκουδογιάννη Ευρυδίκη, Γκουτενσβάγκερ Έρρικα, Γιακμογλίδου Νεκταρία, Όλγα -Mαρία, Καμόσου Ελπινίκη, Κασσαβέτη Κατερίνα, Καφίδα Ιωάννα, Κρατίδης Αναστάσιος, Μαυροειδή Βάντα, Νικολού Βιβή,

Παπαϊωάννου Κλειώ, Πιάτου Άννα, Ποδιάς Νίκος, Πριοβόλου Βούλα, Τέκα Aντιγόνη, Τερλίδου Ιωάννα, Σαμαρά Κατερίνα, Χατζηθεοδώρου Έλενα και Χατζηνικολάου Μαρία Ανδρομάχη.

Η έκθεση θα διαρκεί έως τις 6 Νοεμβρίου, επιτρέποντας εκτός από την παρουσίασή της σε όσο το δυνατό περισσότερους επισκέπτες, τη διεύρυνση των εκπαιδευτικών δράσεων του Μουσείου πάνω σε θεματικές της πόλης και της μετανάστευσης.

Από την πατρίδα: Τεκμήρια και μνήμες»

Η έκθεση, που παρουσιάζει αυθεντικά τεκμήρια από τη ζωή στη Μικρά Ασία και προφορικές μαρτυρίες προσφύγων πρώτης και δεύτερης γενιάς, θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου το διάστημα 9 Δεκεμβρίου 2022 έως 26 Μαρτίου 2023.

Αποτελεί ένα ακόμη παράγωγο της πολυετούς και στενής συνεργασίας της Διεύθυνσης Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου με τους τοπικούς συλλόγους Μικρασιατών Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας «Ιωνες», Πολιτιστικό Σύλλογο Μικρασιατών Ν. Ιωνίας Μαγνησίας «Το Εγγλεζονήσι» και τον Σύλλογο Καππαδοκών Μαγνησίας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου