ΕΞΟΔΟΣ

Συμφωνικός Σεπτέμβρης στο κρεσέντο του Φεγγαριού

συμφωνικός-σεπτέμβρης-στο-κρεσέντο-τ-888315

Μια σκέψη και μια επιθυμία ετών για την πρώτη παρουσίαση στη γενέτειρα του Βολιώτη μαέστρου, καθηγητή της Ακαδημίας Τεχνών του Βερολίνου Ερρίκου Φρεζή από το Παγκόσμιο Σωματείο Αποδήμων Μαγνήτων «Το Κοινόν των Μαγνήτων» ευόδωσε επιτέλους, μετά από πρόταση στο διακεκριμένο μέλος του. Η πρόταση επίσης έγινε και προς τη Διεύθυνση Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου ώστε να συμβάλλει στη συνδιοργάνωση για την υλοποίηση αυτού του σχεδίου. Κατάληξη της συμφωνίας ο «Συμφωνικός Σεπτέμβρης στο κρεσέντο του φεγγαριού», μια διττή εκδήλωση που περιλαμβάνει στο πλαίσιο μιας Εβδομάδας Συμφωνικής Μουσικής την προετοιμασία της Συμφωνικής Ορχήστρας Δήμου Βολου, που της δίνεται η ευκαιρία μετά από χρόνια να παρουσιάσει ένα αμιγώς κλασσικό ρεπερτόριο, μέσα από ανοιχτά για το κοινό «εργαστήρια ερμηνείας» για τη διδασκαλία των μουσικών από τον διακεκριμένο και έμπειρο μαέστρο. Θα ολοκληρωθεί και θα κορυφωθεί με τη Συναυλία την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου στις 20.15 στον αύλειο χώρο του Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου. Συνδιοργανωντής επίσης στην εκδήλωση αυτή είναι και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας.

Πρόκειται για μια κατεξοχήν παιδευτική διαδικασία μάθησης και αγαστής συνεργασίας των μουσικών της πόλης και μαθητών προχωρημένων τάξεων του Δημοτικού Ωδείου που έχουν την τιμή και τους δίνεται η μοναδική ευκαιρία να διδαχθούν από έναν διακεκριμένο και έμπειρο μαέστρο. Δράση που βρήκε σύμφωνο και συγκινημένο τον μαέστρο Ε.Φρεζή για να προετοιμάσει και να διευθύνει τη Συμφωνική Ορχήστρα.

Το σχέδιο αυτό βρήκε σύμφωνο εξαρχής από το προ μηνών ξεκίνημά του και τον πρόεδρο του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου Γεώργιο Βλιώρα και με την ευχή από τη Διεύθυνση Πολιτισμού και το Δημοτικό Ωδείο να είναι η συνδιοργάνωση αυτή ο πρόδρομος και η απαρχή για ένα ετήσιο καλλιτεχνικό γεγονός θεσμικού χαρακτήρα που θα προετοιμαστεί σε πιο διευρυμένη μορφή για την επόμενη χρονιά, ένα είδος «καλοκαιρινού σχολείου τεχνών» με περισσότερους προσκεκλημένους μουσικούς υπό τη διεύθυνση του Βολιώτη μαέστρου.

Οι μουσικές δράσεις με τα πολύωρα «Εργαστήρια Ερμηνείας» είναι σε εξέλιξη και πραγματοποιούνται από την περασμένη Παρασκευή στο Θέατρο της Παλαιάς Ηλεκτρικής Εταιρείας, τα οποία προσφέρουν, σύμφωνα με τα όσα δηλώνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Βόλου Ανδρέας Μιμαίος, τη μοναδική και σπάνια ευκαιρία να παρακολουθήσει κανείς τις πρόβες καθώς και την προετοιμασία του εργαστηρίου ερμηνείας της Συμφωνικής Ορχήστρας Βόλου. Πρόκειται για ένα «Ανοικτό Πανεπιστήμιο» που παρέχει σε κάθε ενδιαφερόμενο τη δυνατότητα να έρθει σε επαφή με τον μαέστρο και να εισέλθει στο χώρο εκεί όπου όλα ξεκινούν για μια μουσική εκδήλωση, μια συναυλία, μια παράσταση μουσικής εκεί όπου συναντώνται καθηγητές και σπουδαστές του Δημοτικού Ωδείου Βόλου, καθώς και κορυφαίοι μουσικοί του βόλου.

Έτσι την ερχόμενη Παρασκευή με το φως του φεγγαριού η συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας Βόλου, που σηματοδοτεί την κορύφωση της προετοιμασίας υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Ερρίκου Φρεζή θα παρουσιάσει ένα ιδιαίτερα διαμορφωμένο πρόγραμμα με έργα συμφωνικής μουσικής και μουσικής Δωματίου σε ένα μουσικό ταξίδι από την Μπαρόκ εποχή μέχρι και τις μέρες μας.

Ο Ερρίκος Φρεζής γεννήθηκε στο Βόλο το 1963. Οι βασικές σπουδές μουσικής έγιναν στο Ωδείο της Έλλης Αδάμ και συνεχλιστηκαν στο Κρατικό Ωδείο Αθηνών. Είναι από το 2004 τακτικός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Τεχνών του Βερολίνου, την μεγαλύτερη ευρωπαϊκή Σχολή του είδους της. Οκτώ χρόνια διετέλεσε Πρύτανης της Σχολής Παραστατικών Τεχνών της Ακαδημίας. Ξεκίνησε την σταδιοδρομία του σαν μουσικός προετοιμαστής και πιανίστας στην Κρατική Όπερα της Βιέννης, συνεχίζοντας ως διευθυντής ορχήστρας και διευθύνων μουσικός προετοιμαστής σε γερμανικά θέατρα. Το 2000 διορίστηκε Πρώτος Διευθυντής Ορχήστρας της Όπερας του Freiburg (Γερμανία), όπου έμεινε μέχρι την μετάκληση του στο Βερολίνο. Μετακλήσεις τον οδήγησαν σε σημαντικά Φεστιβάλ, όπως του Εδιμβούργου, του Μενουχίν (Gstaad), της Φρανκφούρτης ή και σε μεγάλες ορχήστρες και Όπερες, όπως η Κρατική Όπερα του Βερολίνου, η Κρατική Όπερα της Στουτγάρδης, η κρατική Όπερα του Μάνχάϊμ, το Teatro Massimo Bellini (Catania), η Συμφωνική ορχήστρα του BBC, η Όπερα του Graz, η Biennale σύγχρονης μουσικής του Μονάχου καθώς και σημαντικά σύνολα σύγχρονης μουσικής, όπως το Klangforum Wien, το Ensemble Modern και το ensemble recherche – για να αναφέρουμε μερικούς από τους σημαντικότερους σταθμούς του.

Στην Ελλάδα έχει συνεργαστεί με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την Συμφωνική Ορχήστρα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης και την Δημοτική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης. Στο Βερολίνο έχει παρουσιάσει ένα σημαντικό έργο ανακαλύπτοντας ξεχασμένους μουσικούς θησαυρούς, αναπτύσσοντας παράλληλα και το κλασικό ρεπερτόριο.

Με την Συμφωνική Ορχήστρα θα συμπράξει η προσκεκλημένη σολίστ: Irina Loskova (τσέμπαλο), καθώς και οι σολίστ – καθηγητές του Δημοτικού Ωδείου Βόλου: Απόστολος Μητράς (Βιολί) και Κίρα Σαπλαχίδου (Φλάουτο). Την καλλιτεχνική επιμέλεια έχει αναλάβει ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Βόλου Ανδρέας Μιμαίος.

Τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Βόλου αποτελούν οι:

(Φλάουτο) Ελευθερία Φραγκουδάκη, Αντωνοπούλου Βίκυ, Δημητρίου Δήμητρα, Γιαννακοπούλου Ζωή, (Όμποε) Μαρία Τακτικού, (Κλαρινέτο)Αθανάσιος Γατής, (Φαγκότο) Δημήτρης Θεοδωρακάκης, (Τρομπέτα) Βασίλης Στόικος, Δημήτρης Παππάς, (Σαξόφωνο) Κωνσταντίνος Ράπτης, (κλασική κιθάρα) Αργύρης Μπατσκίνης, Μαρία Ζουμπέκη, (Ηλεκτρικό Μπάσο) Βαγγέλης Κουκουσέλης, (Μαντολίνο) Ανέστης Λουλούδης, Ελένη Κοντοβά, (Κρουστά) Βαγγέλης Μπακάλης, Νίκος Χρονόπουλος, Γεωργία Τσούτσουρα, Γιώργος Τασούδης, Δημοσθένης Δερελής (Άρπα/Πιάνο) Παναγιώτης Γαλανόπουλος, (Τσέμπαλο) Ανίτα Λεφάκη, (Βιολί 1) Απόστολος Μητράς, Αμαριλλύς Λιάλιου, Θεοφανώ Μπατσκίνη, Εμμανουήλ Μελετιάδης, Μυρτώ Γκέκου, Χρυσάνθη Παπαπέτρου (Βιολί 2) Άντζελα Μπατίστα, Ασημίνα Χατζηαγγελάκη, Γιάννης Βαίτσης, Δημήτρης Γεωργίου, Βασιλική Σακελλιάδη, (Βιόλα) Βασιλική Αλεξίου, Σπύρος Τάκας (Τσέλο) Άρης Νιζάμης, Γιώργος Ζαφείρης, Ανθή Παντώστη (Κοντραμπάσο) Αθανασία Χατζή, Σγαρδώνης Ραφαήλ, Δημήτρης Αντωνιάδης.

Η είσοδος για το κοινό στη συναυλία θα είναι ελεύθερη.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου