ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ξεκινά η 60η Γιορτή Κρασιού Νέας Αγχιάλου

ξεκινά-η-60η-γιορτή-κρασιού-νέας-αγχιάλο-883411

H πρώτη «Γιορτή Κρασιού» οργανώθηκε το 1960 με πρωτοβουλία της τότε κοινότητας Νέας Αγχιάλου. Έτσι, ο τρύγος και το πάτημα σταφυλιών τον Σεπτέμβριο συνοδεύονταν από διάφορες εκδηλώσεις που τηρούνταν κάθε χρόνο χωρίς διακοπή: παίξιμο λαϊκής μουσικής, στολισμός με αμπελόκλαδα, λουλούδια και καρπούς, θυμιάτισμα των κάρων – αραμπάτσες που λέγανε οι Αιγιαλίτες – που μετέφεραν τα σταφύλια και τα οποία γίνονταν πατητήρια, χοροί των κοριτσιών το βράδυ, ως και παλαιστικοί αγώνες, μια συνέχεια των Διονυσιακών γιορτών.

Η Γιορτή Κρασιού Νέας Αγχιάλου είναι θεσμός πλέον για την περιοχή, με πανελλήνια εμβέλεια. Πάντα στην Γιορτή Κρασιού επικρατούσε κέφι, ενθουσιασμός και διασκέδαση, ανάλογη με εκείνη που υπήρχε τις μέρες του τρύγου στην Αγχίαλο της Ανατολικής Ρωμυλίας. Το μεράκι για την καλλιέργεια της αμπελουργίας, παραμένει η σημαντικότερη κοινή πολιτιστική παράμετρος της παλαιάς και της Νέας Αγχιάλου.

Μετά από δύο χρόνια απουσίας, η φετινή γιορτή κρασιού που συνδιοργανώνεται από τον Δήμο Βόλου, τον Αγροτικό Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Νέας Αγχιάλου «Η ΔΗΜΗΤΡΑ», τον Αθλητικό σύλλογο Νέας Αγχιάλου «ΠΥΡΑΣΟΣ», τον Πολιτιστικό και Αθλητικό σύλλογο Νέας Αγχιάλου «Η ΝΕΑ ΑΓΧΙΑΛΟΣ» και τον πολιτιστικό σύλλογο εν θεσσαλία Οξυωτών Νέας Αγχιάλου «Η ΟΞΥΑ», θα διαρκέσει τέσσερις ημέρες από αύριο, Παρασκευή 12 Αυγούστου έως και τη Δευτέρα 15 Αυγούστου, με πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν είναι η Καίτη Γαρμπή, ο Ζαφείρης Μελάς, ο Ματθαίος Γιαννούλης και ο Γιώργος Πάγκαλος.

Η αυλαία της φετινής Γιορτής Κρασιού θα ανοίξει αύριο Παρασκευή 12 Αυγούστου ξεκινώντας με την αναπαράσταση του εθίμου της «αραμπάτσας» από τον Πολιτιστικό και Αθλητικό Σύλλογο «Η Νέα Αγχίαλος». Επίσης η βραδιά θα συνεχιστεί με χορούς από την Ανατολική Ρωμυλία όπου θα χορέψουν οι χορευτές και οι χορεύτριες του Πολιτιστικού και Αθλητικού Συλλόγου «Η Νέα Αγχίαλος».

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει ο σπουδαίος τοπικός καλλιτέχνης Γιώργος Πάγκαλος, με την Αΐντα και τον Νίκο Μούτσελο σε ένα πλούσιο και μοναδικό πρόγραμμα όπως μόνο αυτοί ξέρουν να παρουσιάζουν! (Τιμή εισόδου 3 ευρώ).

Το Σάββατο 13 Αυγούστου θα τραγουδήσει αγαπημένες επιτυχίες η γνωστή τραγουδίστρια Καίτη Γαρμπή. Μαζί της ο Δημήτρης Σχοινάς και ο Στέφανος Κάκκος. Τιμή εισόδου 10 ευρώ.

Την Κυριακή 14 Αυγούστου τραγουδά ο γνωστός τραγουδιστής Ζαφείρης Μελάς, με την Χριστίνα Κωνσταντάρα και Βαγγέλη Βαδέκα για μια υπέροχη λαϊκή βραδιά. Τιμή εισόδου 7 ευρώ.

Και τη Δευτέρα 15 Αυγούστου ο γνωστός Ματθαίος Γιαννούλης με την Αννούλα Μώρου και το συγκρότημα «Γυναικεία Υπόθεση» .

Μία πλούσια μουσικοχορευτική βραδιά με πολύ κέφι και χορό. Τιμή εισόδου 7 ευρώ.

Στην Γιορτή Κρασιού θα προσφέρεται δωρεάν το φημισμένο κρασί του συνεταιρισμού της Νέας Αγχιάλου, ενώ κάθε βράδυ οι πόρτες θα ανοίγουν στις 20:00.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι μουσικές εκδηλώσεις ξεκινούν στις 20:00 και στις 21:00 το βράδυ αρχίζουν οι συναυλίες με τους παραπάνω γνωστούς καλλιτέχνες.

Ο Δήμος Βόλου και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός της Νέας Αγχιάλου «Η ΔΗΜΗΤΡΑ» και οι σύλλογοι, περιμένουν και φέτος, όλους, για πολύ διασκέδαση και γλέντι τιμώντας την συνεταιριστική ιστορία μιας περιοχής που κλείνει έναν αιώνα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου