Το ντοκιμαντέρ «Χρόνης Μπότσογλου» θα προβληθεί στο «Αχίλλειον» στον Βόλο

Τελευταία ενημέρωση: 2022-05-23, 12:00:32
Η πορεία του σημαντικού Ελληνα ζωγράφου αποκαλύπτεται από ανέκδοτα ηχητικά ντοκουμέντα
Το ντοκιμαντέρ «Χρόνης Μπότσογλου»  θα προβληθεί στο «Αχίλλειον» στον Βόλο

Η Διεύθυνση Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ - ΔΗΠΕΘΕ σε συνεργασία με το CineDoc παρουσιάζει το ερχόμενο Σάββατο 28 Μαΐου στο κινηματοθέατρο «Αχίλλειον» στις 20:00 το ντοκιμαντέρ «Χρόνης Μπότσογλου», μια αναδρομή στη ζωή και το έργο ενός εκ των σημαντικότερων Ελλήνων ζωγράφων, που έφυγε από τη ζωή πρόσφατα.

Ο Χρόνης Μπότσογλου σχεδιάζει με το μολύβι του τις πρώτες γραμμές μίας προσωπογραφίας σε λευκό χαρτί. Ο σκηνοθέτης Φρέντυ Βιανέλλης τον παρακολουθεί, καταγράφει τη δημιουργία και πιάνοντας το νήμα του σχεδίου, ανατρέχει στην εικαστική περιπέτεια της ζωής του καλλιτέχνη. Εργα από τα τελευταία 30 χρόνια, μερικά ξαναδουλεμένα, λάδια, γύψος, υδατοχρώματα, συνθέτουν αυτό το εικαστικό γεγονός. Ο σπουδαίος ζωγράφος επιβεβαιώνει με κάθε του κίνηση ότι αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια της σύγχρονης τέχνης στη χώρα μας και έναν από τους κορυφαίους ζωγράφους της μεταπολεμικής γενιάς. Συνοδοιπόροι σε αυτή τη σπάνια καταγραφή είναι οι ομότεχνοί του Μάκης Θεοφυλακτόπουλος, Γιάννης Ψυχοπαίδης, Γιώργος Χουλιαράς, Τριαντάφυλλος Πατρασκίδης και ο συλλέκτης Σωτήρης Φέλιος.

Ο σκηνοθέτης του έργου αναφέρει:

«Εχουν περάσει σχεδόν 40 χρόνια από την πρώτη μου συνάντηση με τον Χρόνη.

Το 1982 τον κινηματογράφησα επί μέρες να δουλεύει ένα έργο, λάδι, παραγγελία. Έκανε κι ένα σχέδιο με μοντέλο εμένα, για να μου εξηγήσει την αναζήτηση του. Αυτό καταγράφηκε στην ταινία «Δυο φίλοι δυο ζωγράφοι» η οποία προβλήθηκε το 2017 στην γκαλερί «Φωταγωγός».                      Τότε συμφωνήσαμε να μιλήσουμε ξανά για τη δουλειά του. Στη διάρκεια των ετών πέρα από αναγνωρισμένος ζωγράφος υπήρξε καθηγητής και πρύτανης στην ΑΣΚΤ. Ο κύριος άξονας της σημερινής ταινίας εξελίσσεται στο ατελιέ του όπου ένα σκίτσο δικό μου και μια συζήτηση με τον Χρόνη και την σύντροφο του Ελένη λαμβάνει μέρος. Η Ελένη, πρόσωπο καθοριστικό από τα χρόνια της σπουδής, μεγαλώνει μαζί με τον δημιουργό κι αποκαλύπτεται επανειλημμένα στα έργα του. Η δε συζήτηση με τον ομότεχνο του Θεοφυλακτόπουλο φωτίζει τη διαδρομή του.

Η πορεία του αποκαλύπτεται από ανέκδοτα ηχητικά ντοκουμέντα που βρέθηκαν από μελετητές του έργου του και τις προσωπικές του σημειώσεις.

Τα καλά έργα μας γονιμοποιούνε και μπορεί να μιλάμε γι’ αυτά σε βάθος χρόνου. Η τέχνη του Μπότσογλου θα μένει εκεί, μπροστά μας, αμετάκλητα έξω από τη φθορά του χρόνου. Ανιστορική στην ουσία της και πάντως ανοιχτή εσαεί στις ερμηνείες κάθε γενιάς και κάθε ιστορικής περίοδο.

Η κινηματογράφηση ακολουθεί έναν ελεύθερο χρονικά αφηγηματικό άξονα ως προς τις πληροφορίες κι ένα σταθερό ως προς την εξέλιξη του έργου, του ζωγράφου».

Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με τον σκηνοθέτη Φρέντυ Βιανέλλη.       

Σκηνοθεσία Φρέντυ Βιανέλλης.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Για την είσοδο στον χώρο δεν απαιτείται πιστοποιητικό εμβολιασμού/νόησης, μόνο χρήση μάσκας.

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
5
+
2
=