ΕΞΟΔΟΣ

Ζωντανές μνήμες ιστορίας

ζωντανές-μνήμες-ιστορίας-295460

Εκδήλωση με επετειακό χαρακτήρα, φόρο τιμής στους προγόνους και τα γεγονότα που σημάδεψαν τη νεότερη ιστορία, διοργανώθηκε χθες στο «Αχίλλειον» με πρωτοβουλία του Συλλόγου Σοφαδιτών Μαγνησίας.

Συμμετέχοντας στον εορτασμό για τα 200 χρόνια από την εθνική παλιγγενεσία, ο Σύλλογος Σοφαδιτών Μαγνησίας, γιορτάζοντας στα τεσσαρακοστά του γενέθλια, ανέδειξε τη σημαντική συνδρομή της Μαγνησίας και των Σοφάδων στην απελευθέρωση της Θεσσαλίας. Στο πλαίσιο του εορτασμού των 140 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλίας «η οποία βασίστηκε στις μάχες που διεξήχθησαν στους Σοφάδες και το Πήλιο», η χθεσινή εκδήλωση ξεδίπλωσε ιστορικές μνήμες, όπως ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η πρόεδρος του Συλλόγου Ελένη Παπαλοπούλου – Τσέργα.

Η συγκινητική εκδήλωση λόγου με τίτλο «Η Επανάσταση του 1878 και η ένταξη της Θεσσαλίας στο Ελληνικό Κράτος», που συνδιοργάνωσε ο Σύλλογος με την Περιφέρεια Θεσσαλίας – Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων, με τη στήριξη των Γενικών Αρχείων του Κράτους (Γ.Α.Κ.) Ν. Μαγνησίας και του Κέντρου Βιβλίου Μαγνησιωτών Συγγραφέων (ΚΕ.ΒΙ.ΜΑ.ΣΥ.), ανέδειξε πτυχές της ιστορίας.

«Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 40 χρόνων από την ίδρυση του Συλλόγου, διοργανώσαμε εκδηλώσεις για να μας γνωρίσει το κοινό και να τιμήσουμε τους προγόνους μας, ως Σοφαδίτες Μαγνησίας» τόνισε η πρόεδρος.

Την εισήγηση του ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και προέδρου του ΚΕ.ΒΙ.ΜΑ.ΣΥ. Βασίλη Αναγνωστόπουλο, διάβασε ο Πασχάλης Δήμου, γραμματέας του ΚΕ.ΒΙ.ΜΑ.ΣΥ. Στο πάνελ των ομιλητών η δρ. Ιστορίας και προϊσταμένη των Γ.Α.Κ. Μαγνησίας Αννίτα Πρασσά και η ιστορική ερευνήτρια Μαρία Σπανού παρουσίασαν το ιστορικό πλαίσιο της Επανάστασης του 1878, εστιάζοντας κυρίως στα γεγονότα που σημειώθηκαν εκείνη την ταραγμένη εποχή στις περιοχές του Πηλίου (μάχη της Μακρινίτσας) και της Καρδίτσας (μάχη της Ματαράγκας Σοφάδων).

Οι ηθοποιοί Βασίλης Μητσάκης και η Αμαλία Γκιζά ζωντάνεψαν με τον λόγο τους σκηνές της εποχής με αποσπάσματα λογοτεχνικών κειμένων των Ζήση Σκάρου, Δημήτρη Σουλτάτη και Χριστόφορου Σεμέργελη, ενώ η φωνή της Σοφαδίτισσας Τασούλας Παπάρα – Κοσκινιώτη απέδωσε συγκλονιστικά τοπικό μοιρολόι για τον ήρωα λοχία Λάιο, που σκοτώθηκε στη μάχη Ματαράγκας Σοφάδων. Την εκδήλωση συντόνισε η πρόεδρος του Συλλόγου Ελένη Παπαλοπούλου – Τσέργα.

Στο Μουσείο Πόλης

Αφιερωμένη στην πληθυσμιακή ομάδα των Σοφαδιτών Βόλου είναι η περιοδική έκθεση «Σοφαδίτες Μαγνησίας: Στάχυα στα κύματα», που λειτουργεί στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου, Φερών 17, Παλιά.

Η έκθεση διοργανώνεται από τη Διεύθυνση Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ Βόλου και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σοφαδιτών Ν. Μαγνησίας, μέλη του οποίου με μεράκι και προσωπική εργασία, παρά τις δυσκολίες στη διάρκεια της πανδημίας, παρουσιάζουν την πολυετή ερευνητική προσπάθεια του Συλλόγου σχετικά με την εγκατάσταση των Σοφαδιτών στην πόλη του Βόλου, ήδη από τα χρόνια του μεσοπολέμου.

Εκτός από τα αυθεντικά αντικείμενα που συνθέτουν μια πιστή αναπαράσταση του καραγκούνικου πολιτισμού (φορεσιές, είδη καθημερινής χρήσης, υφαντά και κεντημένα χρηστικά αντικείμενα), η έκθεση περιλαμβάνει πλούσιο φωτογραφικό υλικό με αρχειακή αξία από το Μουσείο Σιδηροδρόμου του Βόλου, από Σοφαδίτες σιδηροδρομικούς και από παλιές σοφαδίτικες οικογένειες που εγκαταστάθηκαν στον Βόλο ήδη από το 1937. Με την έκθεση το κοινό της πόλης θα έχει, επίσης, την ευκαιρία να γνωρίσει τη σαραντάχρονη πορεία του Συλλόγου Σοφαδιτών Ν. Μαγνησίας και την ερευνητική του προσπάθεια με φωτογραφίες, που μαρτυρούν την πολυποίκιλη δράση του και τις εκδόσεις των θεματικών ημερολογίων – βιβλίων.

Ο Σύλλογος, που φέτος γιορτάζει τα 40 χρόνια από την ίδρυσή του (1981), αριθμεί 150 εγγεγραμμένα μέλη και αντιπροσωπεύει περί τις 300 οικογένειες, που κατάγονται από τα 32 χωριά του Δήμου Σοφάδων και κατοικούν μόνιμα στον Βόλο. Εχει την έδρα του στο Παλιό Σχολείο της Αλλης Μεριάς, χώρο που του παραχωρήθηκε από τον Δήμο Βόλου, και αποτελεί ένα ζωντανό κύτταρο στον πολιτισμό του Βόλου, καταξιωμένο και αγαπητό στη συνείδηση του κοινού της πόλης.

Διάρκεια έκθεσης έως 5 Δεκεμβρίου με ωράριο λειτουργίας Τρίτη έως Κυριακή 10.30 – 13.30 και Τετάρτη και Παρασκευή απόγευμα 18.00 – 21.00.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου