ΕΞΟΔΟΣ

«Ικέτιδες» στο Θέατρο Ν. Ιωνίας

ικέτιδες-στο-θέατρο-ν-ιωνίας-430538

Aπόψε Παρασκευή από τη Θεατρική Σκηνή Δικηγόρων Βόλου σε συγκλονιστική παράσταση

Στη σκηνή του Θερινού Δημοτικού Θεάτρου Νέας Ιωνίας Βόλου ανεβαίνουν απόψε Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου στις 21.00 οι «Ικέτιδες Αισχύλου – ικέτες» από τη Θεατρική Σκηνή Δικηγόρων Βόλου και Συνεργαζομένων – Αθέμιτος, μετά την παράσταση στο αρχαίο θέατρο Δημητριάδος.

Η θεματική της παράστασης, συμπτωματικά ή αναγκαία διαχρονικά, άπτεται της καταφυγής και της βίας σε βάρος των αδυνάτων. Ο πρωταγωνιστής είναι ομαδικός, ο Χορός, των 50 Δαναΐδων. Απ’ την αρχή του έργου φανερώνεται η προμετωπίδα της θεματικής. Η βία. Ο ομαδικός χορός της Γυναίκας που καταδιώκεται από τον Άνδρα. Καταδιώκεται από τον βίαιο άντρα, που του αρνήθηκε τον έρωτα. Είναι αποφασισμένη να πεθάνει, παρά να υποκύψει. Η Γυναίκα που διεκδικεί το δικαίωμα στο σώμα της, διακηρύσσοντας ότι η καταπάτηση του δικαιώματος αυτού, είναι ένα από τα αιώνια κι ασυγχώρητα εγκλήματα. Ο Αισχύλος θέτει πολλαπλά ζητήματα που αφορούν την ηθική, το ιδιωτικό και διεθνές Δίκαιο. Είναι ο γάμος μεταξύ συγγενών (ενδογαμία) νόμιμος στη χώρα τους; Ρωτά ο βασιλιάς του Άργους. Αν ναι, δεν έχουν δικαίωμα να αρνούνται. Οι Δαναΐδες δεν δίνουν σαφή απάντηση και μετατοπίζουν το θέμα επικαλούμενες το δικαίωμά τους να παραμείνουν παρθένες, επειδή δεν επιθυμούν αυτόν τον γάμο. Έτσι όμως αρνούνται τον θεσμό του γάμου και τη φύση τους. Το πρόβλημα μετατρέπεται σε ηθικό. Απειλούν να αυτοκτονήσουν σε περίπτωση που δεν τους δοθεί ασυλία. Ο νεαρός βασιλιάς Πελασγός, άβουλος κι άτολμος, μεταθέτει το βάρος της απόφασης στους πολίτες του Άργους, προφασιζόμενος την δημοκρατικότητά του…

Κι αφού στον Αισχύλο ο καταδιωκόμενος -Γυναίκα- σώζεται και περιθάλπεται -προσωρινά- καταφθάνουν οι σιωπηλές κραυγές των σύγχρονων φυγάδων, που ελπίζουν να τους αποθέσει το κύμα της σύγχρονης Ιστορίας, σε ασφαλή ακτή κι ανατρέπουν την …ασφάλεια του θεατή.

Σκηνοθεσία – σύνθεση κειμένων: Αλέξανδρος Κοσμάς, ενδυματολογική επιμέλεια: Εύα Ρίζου, π. Σεραφείμ Ρουσόπουλος, κίνηση – χορογραφίες Ζάννα Γαλλιού, θεραπαινίδα γενικών καθηκόντων: Αγγελικούλα Σταμοπούλου, ηχογραφήσεις: studio POWERFM 100,2 Βόλος (Βασίλης Γαλανός).

Παίζουν οι «Ικέτιδες Αισχύλου»: Δήμητρα Καραπαναγιώτη, Μαρίνα Μωραΐτου, Αγγελική Νικολάου, Λιάνα Τάταρη, Μαρία Ντοκούζη, Ιωάννα Κάπρι, Μάριος Νιζάμης, Δαναός – ξόανο (φωνή Γιάννη Τράντα).

«Ικέτες»: Δημήτρης Κουτσοδημήτρης, Τούλα Κεκάτου, Ομηρος Κάπρι, Κυριάκος Γεραμπίνης, Κυριάκος Κουτσοδημήτρης και οι μικροί Στέφανος Σένα, Αλεξάνδρα, Τζούλια, Ειρήνη.

Στην εισαγωγή ακούγεται η φωνή του Γεράσιμου Γεννατά, ενώ προβάλλεται βίντεο, που επιμελήθηκε η Βάσω Ευτυχίδου.

Τιμή εισιτηρίου 5 ευρώ. Η παράσταση διαρκεί περίπου 80΄ και θα τηρηθούν όλες οι οδηγίες για την ασφαλή είσοδο και παραμονή των θεατών στον χώρο.

Η παράσταση ανεβαίνει με τη χορηγία και την αιγίδα του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου και την αρωγή της ΕΚΠΟΛ.

Πληροφορίες – κρατήσεις: 2421030704 (ώρες 9 π.μ. – 2 μ.μ.) και 6974059270 (ώρες 6 – 9 μ.μ.). Προμήθεια εισιτηρίων από τα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου, στο Δικαστικό Μέγαρο, πλατεία Ελευθερίας, ώρες 9 π.μ. – 1 μ.μ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου