ΕΞΟΔΟΣ

Προβολές από το «Σινέ Ιωλκός»

προβολές-από-το-σινέ-ιωλκός-466935

Η ταινία «Το πράσινο βιβλίο» θα προβληθεί αύριο στην αυλή του αρχοντικού Ζαφειρίου

Το Κέντρο Πολιτισμού «Ιωλκός» συνεχίζει τις προβολές του Σινέ Ιωλκός στο αρχοντικό Ζαφειρίου στον Αγιο Ονούφριο.

Αύριο Τετάρτη 18 Αυγούστου στις 9.00 μ.μ. θα προβληθεί «Το πράσινο βιβλίο», αμερικανική ταινία, σκηνοθεσία Πίτερ Φαρέλι με τους Βίγκο Μόρτενσεν, Μαερσάλα Αλί, Λίντα Καρντελίνι. Η ταινία απέσπασε τρία Οσκαρ και τρεις χρυσές σφαίρες.

Στις αρχές της δεκαετίας του ’60, Ιταλιάνος μπράβος αναλαμβάνει χρέη chauffer για μαύρο τζαζίστα και virtuoso του piano, ο οποίος αποφασίζει να προχωρήσει σε μια σχεδόν… αυτοκτονική tour προς τον βαθύ αμερικανικό νότο. Βασισμένη σε αληθινή ιστορία. Ο Τόνι «Λιπ» είναι ρατσιστής, ο Ντον Σέρλι είναι μαύρος. Δεν θα τα πάνε καλά στο επαγγελματικό τους interview, όμως ο δεύτερος έχει ανάγκη από έναν άνθρωπο σαν τον πρώτο, διότι η περιοδεία που έχει προγραμματίσει στον αμερικανικό νότο σίγουρα θα τον φέρει αντιμέτωπο με ακόμη χειρότερους ρατσιστές. Αρα, ο Ντον Σέρλι χρειάζεται και οδηγό, αλλά και προστάτη / σωματοφύλακα.

Ο Τόνι «Λιπ» θα ενδώσει για τα λεφτά, τα υπόλοιπα δύο μέλη του trio του Σέρλι θα ακολουθήσουν ontheroad και οι μπελάδες δεν θα αργήσουν να φανούν, καθώς το αταίριαστο δίδυμο θα παίρνει απανωτά μαθήματα ζωής και συνύπαρξης στην ίδια κοινωνία. Ταυτόχρονα, το φιλμ παρουσιάζει και την πτυχή του… ενδοφυλετικού ρατσισμού, εκείνου που χώριζε ταξικά τον εξευγενισμένο (σαν λευκό) Σέρλι από τους σκλάβους των βαμβακοφυτειών του Νότου. Καλλιτεχνική διεύθυνση, φάτσες δευτεραγωνιστών, ρυθμός αφήγησης, γέλιο και συγκίνηση μαζί δημιουργούν ένα σύνολο έργου που δεν σε καλεί για κάτι το «μεγαλόπνοο», αλλά βάζει τα γυαλιά όσον αφορά στο είδος της βιογραφίας που δεν θέλει να σε πείσει με «εγκυκλοπαιδικό» τρόπο αλλά να σε πλησιάσει όσο βαθύτερα γίνεται, ώστε να κατανοήσεις τα εγκληματικά λάθη τόσων λαών και δεκαετιών λόγω φυλετικού μίσους.

Ο τίτλος της ταινίας προέρχεται από το βιβλίο «The Negro Motorist Green Book» που κυκλοφορούσε στην Αμερική των ‘60s και περιείχε οδηγίες για τον τρόπο που πρέπει να συμπεριφέρονται οι Αφροαμερικανοί, χωρίς να προκαλούν τους λευκούς της Αμερικής, και τα μέρη που μπορούν να συχνάζουν, χωρίς να τρέμουν για τη σωματική τους ακεραιότητα. Η γκάμα των διακρίσεων ξεκινούσε από ξεχωριστά εστιατόρια και μπαρ έως μέσα μαζικής μεταφοράς και ξενοδοχεία/ξενώνες. Το βιβλίο κυκλοφορούσε κάθε χρόνο και ήταν προσαρμοσμένο στους νόμους που είχαν θεσμοθετηθεί από τον Τζίμ Κρόου.

Η είσοδος είναι ελεύθερη κατόπιν δηλώσεων συμμετοχής στα τηλέφωνα 6978873637 και 6944478675. Οσοι προσέρχονται στον χώρο μπορούν να προσφέρουν προαιρετικά αντί εισιτηρίου κάποιο τρόφιμο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου