ΕΞΟΔΟΣ

«Ικέτιδες» στο αρχαίο θέατρο

ικέτιδες-στο-αρχαίο-θέατρο-466946

Η τραγωδία του Αισχύλου θα παρουσιαστεί στο αρχαίο μνημείο της Δημητριάδας

Την παράσταση «Ικέτιδες Αισχύλου – ικέτες» παρουσιάζει η Θεατρική Σκηνή Δικηγόρων Βόλου και Συνεργαζομένων «Αθέμιτος» σε συνεργασία με την Αρχαιολογική Υπηρεσία Μαγνησίας τη Δευτέρα 23 Αυγούστου, στις 9 μ.μ. στο αρχαίο θέατρο Δημητριάδος.

Οι «Ικέτιδες» του Αισχύλου είναι ίσως το αρχαιότερο θεατρικό κείμενο της ανθρωπότητας και ίσως το πιο απλό θεατρικό κείμενο του κόσμου. Τόσο όμως απλό και ταυτόχρονα τόσο φορτισμένο σπάνια θα συναντήσουμε στο παγκόσμιο θέατρο.

Η θεματική της παράστασης, συμπτωματικά ή αναγκαία διαχρονικά, άπτεται της καταφυγής και της βίας σε βάρος των αδυνάτων. Ο πρωταγωνιστής είναι ομαδικός, ο Χορός, των 50 Δαναΐδων. Απ’ την αρχή του έργου φανερώνεται η προμετωπίδα της θεματικής. Η βία. Ο ομαδικός χορός της Γυναίκας που καταδιώκεται από τον Ανδρα. Καταδιώκεται από τον βίαιο άντρα, που του αρνήθηκε τον έρωτα. Είναι αποφασισμένη να πεθάνει, παρά να υποκύψει. Η Γυναίκα που διεκδικεί το δικαίωμα στο σώμα της, διακηρύσσοντας ότι η καταπάτηση του δικαιώματος αυτού, είναι ένα από τα αιώνια κι ασυγχώρητα εγκλήματα. Ο Αισχύλος θέτει πολλαπλά ζητήματα που αφορούν την ηθική, το ιδιωτικό και διεθνές Δίκαιο. Είναι ο γάμος μεταξύ συγγενών (ενδογαμία) νόμιμος στη χώρα τους; Ρωτά ο βασιλιάς του Αργους. Αν ναι, δεν έχουν δικαίωμα να αρνούνται. Οι Δαναΐδες δεν δίνουν σαφή απάντηση και μετατοπίζουν το θέμα επικαλούμενες το δικαίωμά τους να παραμείνουν παρθένες, επειδή δεν επιθυμούν αυτόν τον γάμο. Ετσι όμως αρνούνται τον θεσμό του γάμου και τη φύση τους.

Το πρόβλημα μετατρέπεται σε ηθικό. Απειλούν να αυτοκτονήσουν σε περίπτωση που δεν τους δοθεί ασυλία. Ο νεαρός βασιλιάς Πελασγός, άβουλος κι άτολμος, μεταθέτει το βάρος της απόφασης στους πολίτες του Άργους, προφασιζόμενος την δημοκρατικότητά του…

Κι αφού στον Αισχύλο ο καταδιωκόμενος -Γυναίκα- σώζεται και περιθάλπεται -προσωρινά- καταφθάνουν οι σιωπηλές κραυγές των σύγχρονων φυγάδων, που ελπίζουν να τους αποθέσει το κύμα της σύγχρονης Ιστορίας, σε ασφαλή ακτή κι ανατρέπουν την …ασφάλεια του θεατή.

Η παραγωγή πραγματοποιείται με τη χορηγία και την αιγίδα του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου και την αρωγή της ΕΚΠΟΛ.

Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Αλέξανδρος Κοσμάς, τη μουσική επιμέλεια ο Γρηγόρης Σουλτάνης, την ενδυματολογική επιμέλεια οι Εύα Ρίζου, Δημήτρης Ρουσόπουλος, κίνηση – χορογραφίες Ζάννα Γαλιού, σκηνικές κατασκευές Δημήτρης Ρουσόπουλος

Τους χαρακτήρες του έργου ενσαρκώνουν οι:Δήμητρα Καραπαναγιώτη, Μαρίνα Μωραΐτου, Αγγελική Νικολάου, Λιάνα Τάταρη, Μαρία Ντοκούζη, Ιωάννα Κάπρι, Μάριος Νιζάμης, Δαναός – ξόανο (φωνή Γιάννη Τράντα). «Ικέτες» είναι οι Δημήτρης Κουτσοδημήτρης, Τούλα Κεκάτου, Όμηρος Κάπρι, Κυριάκος Γεραμπίνης, Κυριάκος Κουτσοδημήτρης και οι μικροί Στέφανος Σένα, Αλεξάνδρα, Τζούλια, Ειρήνη.

Στην εισαγωγή ακούγεται η φωνή του Γεράσιμου Γεννατά. Στην παράσταση προβάλλεται βίντεο, που επιμελήθηκε η Βάσω Ευτυχίδου.

Η παράσταση διαρκεί περίπου 70 λεπτά και θα τηρηθούν όλες οι οδηγίες για την ασφαλή είσοδο και παραμονή των θεατών στον χώρο.

Λόγω του περιορισμένου αριθμού θέσεων, εκατό συνολικά, τα εισιτήρια, που τιμώνται προς 5 ευρώ, διατίθενται με προτεραιότητα, από σήμερα Τρίτη 17 Αυγούστου.

Πληροφορίες στα τηλέφωνα 2421030704 (ώρες 8 π.μ.- 2 μ.μ.) και 6974059270 (6 – 9 μ.μ.). Η διάθεση εισιτηρίων πραγματοποιείται στο γραφείο του Δικηγορικού Συλλόγου, στο Δικαστικό Μέγαρο, απέναντι από την πλατεία Ελευθερίας, το πρωί και Μεταμορφώσεως 23, στο ισόγειο 6-9 μ.μ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου