ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

«Ευτυχία» στην Εξωραϊστική

ευτυχία-στην-εξωραϊστική-745455

Η ταινία, που αναφέρεται στην Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, προβάλλεται στον θερινό σινεμά του Βόλου

Με την ταινία «Ευτυχία» του Αγγελου Φραντζή συνεχίζεται το πρόγραμμα προβολών του θερινού σινεμά Εξωραϊστική. Η ταινία προβάλλεται απόψε Παρασκευή 21, αύριο Σάββατο 22 και μεθαύριο Κυριακή 23 Αυγούστου στις 22:15 στον θερινό κινηματογράφο Εξωραϊστική.

Το σενάριο υπογράφει η Κατερίνα Μπέη και παίζουν οι ηθοποιοί Ντίνα Μιχαηλίδου, Αντώνης Λουδάρος, Χρύσα Ρώπα, Παύλος Ορκόπουλος, Κρατερός Κατσούλης, Πυγμαλίωνας Δαδακαρίδης, Κάτια Γκουλιώνη, Λίλα Μπακλέση, Ευαγγελία Συριοπούλου, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Θάνος Τοκάκης, Ευγενία Σαμαρά, Ματθίλδη Μαγγίρα και Φοίβος Δεληβοριάς.

Ταινία εμπνευσμένη από τη συναρπαστική ιστορία της πρωτοπόρου Ελληνίδας στιχουργού Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου, με τις μεγαλύτερες και διαχρονικότερες επιτυχίες στο λαϊκό τραγούδι. Πασίγνωστα κομμάτια όπως τα «Περασμένες μου αγάπες», «Ονειρο απατηλό», «Είμαι αϊτός χωρίς φτερά», «Ηλιοβασιλέματα», «Η φαντασία», «Είσαι η ζωή μου», «Μαντουμπάλα», «Στ΄ Αποστόλη το κουτούκι», «Πετραδάκι, πετραδάκι», «Μου σπάσανε τον μπαγλαμά», «Δύο πόρτες έχει η ζωή» («Το τελευταίο βράδυ μου»), «Ρίχ’ τε στο γυαλί φαρμάκι» είναι μερικά μόνο από τα τραγούδια που έχει γράψει. Αντισυμβατική, δυναμική, ασυμβίβαστη, η Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου ήταν μια προσωπικότητα μοναδική, όπως ακριβώς και οι στίχοι της, μια γυναίκα που άφησε το ανεξίτηλο σημάδι της στο σπουδαίο λαϊκό τραγούδι.

Ενα κορίτσι, μικροπαντρεμένο, που ταξίδεψε από το Αϊδίνι στην Ελλάδα με τη μητέρα και τις δύο της κόρες. Στο πλοίο του ξενιτεμού πήρε απόφαση να μην αφήσει τη ζωή να την προσπεράσει, αλλά να την ζήσει όπως εκείνη ήθελε. Και την έζησε! Έγραφε ακατάπαυστα σε ό,τι έπιανε το μελάνι, από χαρτοπετσέτες και κουτιά από τσιγάρα μέχρι υπόλοιπα λογαριασμών. Κάπνιζε, ερωτεύτηκε με πάθος, χαρτόπαιζε με θράσος σε πολυτελή σαλόνια, αλλά και σε παράνομα υπόγεια.

Μία δασκάλα που έγινε ηθοποιός στα μπουλούκια και στο θέατρο, μία ποιήτρια που έγινε η μεγαλύτερη Ελληνίδα στιχουργός του λαϊκού τραγουδιού. Συνεργάστηκε με όλες τις διάσημες μουσικές προσωπικότητες της χώρας, από τον Βασίλη Τσιτσάνη και τον Απόστολο Καλδάρα, ως τον Μανώλη Χιώτη, τον Αντώνη Ρεπάνη και τον Μάνο Χατζιδάκι, υψώνοντας θαρραλέα ανάστημα, σε έναν σκληρό και τυπικά ανδροκρατούμενο κόσμο.

H ταινία «Ευτυχία» διηγείται επί της μεγάλης οθόνης τη ζωή της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου, μιας γυναίκας εμπνευσμένης, και την ίδια στιγμή βυθισμένης στα πάθη και τις αδυναμίες της. Στο πλευρό της, οι κοντινοί της άνθρωποι, η μητέρα της Μαριόγκα, οι δύο κόρες της, Μαίρη και Καίτη, ο δεύτερος σύζυγος της, Γιώργος Παπαγιαννόπουλος, και ο επιστήθιος φίλος της Λουκάς, χάρη στους οποίους κατόρθωνε να ισορροπεί την καλλιτεχνική της διάνοια με την ανορθόδοξη για την εποχή, προσωπικότητα και ζωή της.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου