ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Αφήγηση που συγκλονίζει

αφήγηση-που-συγκλονίζει-190740

«Το ημερολόγιο της Αννας Φρανκ» συγκινεί το θεατρόφιλο κοινό

Συγκινούν το θεατρόφιλο κοινό οι παραστάσεις του έργου «Το ημερολόγιο της Αννας Φρανκ», που ανεβαίνει για μικρούς και μεγάλους από την Πειραματική Σκηνή. Το έργο ανεβαίνει μεθαύριο Κυριακή 23 Φεβρουαρίου στις 11.30 π.μ. στο θέατρο της Πειραματικής Σκηνής στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας και κάθε Κυριακή, μέχρι την Κυριακή 1 Μαρτίου, με γενική είσοδο 5 ευρώ. Η παράσταση τελεί υπό την αιγίδα του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου.

Το έργο είναι κείμενο ντοκουμέντο, καταγραφή του απάνθρωπου φυλετικού κατατρεγμού. Η Αννα Φρανκ, από τα πιο γνωστά θύματα του Ολοκαυτώματος, περιγράφει τα γεγονότα της ζωής της κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής. Εβδομήντα χρόνια μετά την πρώτη του έκδοση, το ημερολόγιο παραμένει η πιο συγκινητική ιστορία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και συγκλονιστικός ύμνος στο ιδεώδες της ελευθερίας.

Η Αννα Φρανκ γεννήθηκε στη Φραγκφούρτη στη Γερμανία το 1929. Η άνοδος του Χίτλερ στην εξουσία το 1933 αναγκάζει την οικογένειά της να καταφύγει στην Ολλανδία, για να αποφύγει τις διώξεις που εξαπολύει το ναζιστικό καθεστώς ενάντια στις εβραϊκές κοινότητες. Το 1942 η 13χρονη Αννα μαζί με την οικογένειά της κρύβονται στο πίσω μέρος σπιτιού στο Αμστερνταμ.

Για τα επόμενα δύο χρόνια θα καταγράψει στο ημερολόγιό της την οδυνηρή εμπειρία του εγκλεισμού. Με αφοπλιστική ειλικρίνεια και χιούμορ, στις καταγραφές της έχει αποτυπωθεί ο αγώνας κοριτσιού να διαφυλάξει, ακόμα και στον χειρότερο κίνδυνο, την ελευθερία της σκέψης, τη φαντασία και τη χαρά της παιδικής αθωότητας.

Το ημερολόγιο, που είχε δοθεί στην Αννα ως δώρο για τα 13α γενέθλιά της, περιγράφει τα γεγονότα της ζωής της από τις 12 Ιουνίου 1942 μέχρι την τελευταία μέρα που έγραψε σ’ αυτό, την 1η Αυγούστου 1944. Γραμμένο στα ολλανδικά, μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες και έγινε από τα πιο πολυδιαβασμένα βιβλία του κόσμου. Διασκευάστηκε για την τηλεόραση, τον κινηματογράφο, το θέατρο, ακόμα και την όπερα. Το βιβλίο δίνει λεπτομερή περιγραφή της καθημερινής ζωής κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής.

Το έργο παρουσιάζεται σε διασκευή και σκηνοθεσία Δημήτρη Πανταζή, σκηνικά Μαρίας Ζαχαριά, κοστούμια Βασιλικής Μπέλιου, μουσική Γρηγόρη Σουλτάνη, φωτισμούς Δημήτρη Δημητριάδη, φωτογραφίες Αλκιβιάδη Μαρούγκα.

Τους ρόλους ερμηνεύουν οι Δήμητρα Κυρατσούδη, Καριοφύλλης Καδόγλου, Δημήτρης Πανταζής, Γεωργία Ζορμπά, Ζωή Τσιάμη, Γιάννης Τσακλακίδης.

Παραστάσεις για τα σχολεία, που θέλουν να παρακολουθήσουν το έργο, δίνονται στον ίδιο χώρο, έπειτα από τηλεφωνική συνεννόηση με την Πειραματική Σκηνή στo τηλέφωνο 6944388045.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου