ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Παράσταση θεάτρου σκιών στην Νέα Ιωνία

παράσταση-θεάτρου-σκιών-στην-νέα-ιωνί-195298

Εργαστήρι κουκλοθέατρου του Πορφυρογένειου Ιδρύματος Αγριάς στο φεστιβάλ «Χειμωνανθός»

Το φεστιβάλ «Χειμωνανθός» φιλοξενεί το εργαστήρι κατασκευής και εμψύχωσης κούκλας του Πορφυρογένειου Ιδρύματος Αγριάς, παρουσιάζοντας τη νέα του παράσταση «Λύκε, τι κάνεις εδώ;» την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου στις 6:30 το απόγευμα στο θέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου Νέας Ιωνίας.

Αυτή τη φορά τα παιδιά του εργαστηρίου κουκλοθέατρου συνθέτουν τις εικόνες διαφορετικής παράστασης σύγχρονου θεάτρου σκιών. Οι πειραματισμοί τους με μηχανές προβολής και πολλαπλές πηγές φωτός δημιουργούν μαγικό κόσμο φτιαγμένο από φως και χρώματα.

Η παράσταση βασίζεται στο πολυβραβευμένο βιβλίο του Βέλγου συγγραφέα Thierry Robberecht «Ο λύκος που έπεσε από το βιβλίο του».

Το στοιχείο της ανατροπής είναι πολύ έντονο και αγαπητό στα παιδιά, οι συμβάσεις της καθημερινότητας μοιάζουν με αστείες φάρσες κι οι χαρακτήρες αλλάζουν. Είναι ο λύκος, ο φοβερός και τρομερός κακός των παραμυθιών ή μήπως είναι κι αυτός ένας ευαίσθητος χαρακτήρας που φοβάται, όπως όλοι μας; Οι ρόλοι αντιστρέφονται στην ιστορία επιβίωσης, ο λύκος, σαστισμένος και κυνηγημένος από όλους, γίνεται τελικά βοηθός και σύντροφος στην περιπέτεια.

Ο πολύχρωμος κόσμος των βιβλίων αποτυπώνεται με τον καλύτερο τρόπο στη μεγάλη οθόνη, που καλύπτει ολόκληρη τη σκηνή του θεάτρου. Πίσω της τα παιδιά συνθέτουν τις εικόνες τους, φτιαγμένες από φως. Οι φιγούρες είναι μικρές κι επίπεδες και τα σκηνικά παραπέμπουν σε σελίδες εικονογραφημένες. Οι διάλογοι είναι σύντομοι, ο ρυθμός κι η μουσική κυριαρχούν, το σκηνικό της κάθε ιστορίας φτιάχνεται κι αλλάζει την ώρα της παράστασης κι οι κούκλες ήρωες αποτυπώνουν με τις κινήσεις τους ξέγνοιαστη χορογραφία.

Το εργαστήρι κατασκευής και εμψύχωσης κούκλας του Πορφυρογένειου Ιδρύματος Αγριάς κλείνει εννέα χρόνια έμπνευσης και δημιουργίας μαζί με τους μικρούς του μαθητές. Φιλοξενεί τέσσερα τμήματα με παιδιά όλων των ηλικιών κι εφήβους. Οι παραστάσεις του προτείνουν κάθε φορά κάτι διαφορετικό, τόσο στις επιλογές των ιστοριών, όσο και στον τρόπο προσέγγισης. Υπεύθυνη των εργαστηρίων είναι η ιστορικός τέχνης Σταυρούλα Μαστρογιάννη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου