«Ευτράπελα ιστορήματα του Πηλίου»

Τελευταία ενημέρωση: 2020-02-17, 11:24:50
«Ευτράπελα ιστορήματα του Πηλίου»

Ενδιαφέρουσα θεατρική παράσταση του Λυκείου Ελληνίδων Βόλου στην Παλιά Ηλεκτρική

 

«Ο γέρο - Αποστολάρας απ’ τη Μακρυράχη, η γριά Νικολίνα του Προμυριού, η Σταμάτ’ς η Παπαδήμος απ’ τ’ν Αμέρικα» είναι ορισμένοι από τους λαϊκούς ανθρώπους, που θα πρωταγωνιστήσουν στα «Ευτράπελα ιστορήματα του Πηλίου», από το ομώνυμο βιβλίου του Γιώργου Θωμά, στη θεατρική παράσταση του Λυκείου Ελληνίδων Βόλου, που θα δοθεί αύριο Τρίτη 18 και την Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου στις 20.00 στο θέατρο της Παλιάς Ηλεκτρικής.

Ξεκαρδιστική παράσταση με το ευτράπελο πνεύμα, που δεν έλειψε ποτέ από τους Πηλιορείτες, σε κάθε εποχή και κάθε χωριό, ακόμη και στις δύσκολες, πικρές ώρες τους. Πειράγματα, αστειολογήματα, κοροϊδευτική διάθεση, λαϊκή φαντασία και ευρηματική σκέψη. Οι σχηματοποιήσεις της κοινωνικής ζωής με βάση τη διαλεκτική, κουταμάρα - εξυπνάδα. Στην παράσταση αναδεικνύεται το λαϊκό χιούμορ, που πολλές φορές είναι σκληρό, γιατί είναι αληθινό και έχει δόση τραγικότητας. Οι ευτράπελες διηγήσεις υποστηρίζουν την άποψη ότι ο άνθρωπος δεν αλλάζει, μένει ίδιος στις ανθρώπινες αδυναμίες όσα χρόνια κι αν περάσουν, αιώνιο το θέμα, κουτός - έξυπνος, πορεύονται μαζί, οι δεύτεροι πατούν πάνω στους πρώτους κι ο κόσμος προχωρεί.

 Η παράσταση αποτελεί συμβολικό αφιέρωμα στην προσφορά και το έργο σημαντικής πνευματικής προσωπικότητας της περιοχής, που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή, του εκπαιδευτικού, ιστορικού ερευνητή και συγγραφέα Γιώργου Θωμά. Βαθύς γνώστης της ιστορίας της περιοχής, άξιος μελετητής των ηθών και των εθίμων της, που βασιζόμενος στη γνώση που πρόσφεραν η βιωματική του εμπειρία, η επιτόπια έρευνα, η αγάπη του για τον αγροτικό κόσμο του Πηλίου και ό,τι αληθινά αυθεντικό, διακρίθηκε ιδιαιτέρως στη λαογραφία.

Στην παράσταση συμμετέχουν και μέλη του Συλλόγου Τρικεριωτών Μαγνησίας «Εν Τρικερίω» με δύο χαρακτηριστικές ιστορίες της Ασπας Καλογήρου, εμπνευσμένες από την αγνότητα και ευήθεια των συγχωριανών τους.

Τη θεατρική ομάδα του Λ.Ε.Β. αποτελούν οι: Μάρθα Παπαθανασίου, Θωμάς Καραλόπουλος, Βασιλική Τράκη, Πανταζής Γιαννιός, Κώστας Βαρδάκης, Αρετή Κατσαγεωργίου, Σόνια Μιχαήλ, Απόστολος Τζουβάρας, Νατάσα Μαντούδη, Φωτεινή Χρηστάκη, Μαρία Κατσαγεωργίου, Ελένη Ντάσιου, Ασπα Καλογήρου, Μαλαμίτσα Λιθαδιώτη και Βάσω Κλιάρη. Η σκηνοθεσία είναι του Απόστολου Τσιρώνη. Συμμετέχουν οι μουσικοί Νίκος Κερασιώτης, Αντώνης Βούλγαρης, Φώτης Σκαμαγκούλης, Αντώνης Βαγενάς. Tραγούδι Αντιγόνη Ιωάννου. Aπό πλευράς των χορευτών του Λ.Ε.Β. Αλεξάνδρα Κάππα, Φιλίτσα Μπλέτσα, Χριστίνα Κουτσάγια, Αναστασία Μπουμπουλούδη, Απόστολος Βολιώτης, Νίκος Γιουβανάς, Νίκος Γούλιας, Κώστας Χατζηθεοδώρου, Βαγγέλης Παλιούρας και ο Αη -Γιωργίτης Νίκος Λουλογιώργος. Οργάνωση παραγωγής Αννα Κουτσελίνη, κοστούμια - επιμέλεια ιματιοθήκης Ασπα Καπουρνιώτου, Κατερίνα Δουλκέρογλου, Βασιλική Τράκη.

Η τιμή της γενικής εισόδου είναι 5 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων από τη γραμματεία του Λ.Ε.Β., Κοραή 79 καθημερινά, με τηλέφωνα επικοινωνίας 2421033938 και 2421305753 και στο βιβλιοπωλείο «Η Πένα», Σπυρίδη 21.

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
5
+
7
=