ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

«Γυναίκα σε πόλεμο» σε Μεταξουργείο και Αχίλλειον

γυναίκα-σε-πόλεμο-σε-μεταξουργείο-κ-203667

Με την ταινία «Γυναίκα σε πόλεμο», σε σκηνοθεσία Μπένεκτιτ Eρλινγκσον, συνεχίζονται οι προβολές της κινηματογραφικής κοινότητας του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου.

Η ταινία θα προβληθεί την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου στο Μεταξουργείο στη Ν. Ιωνία και τη Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου στο Αχίλλειον, με ώρα έναρξης 21:30.

Πρωταγωνιστούν Χαλντόρα Γκαϊρχαρδσντοτίρ, Γιόχαν Σίγκουρνδσον, Χουάν Καμίλο Ρόμαν Εστράντα, Γιόρουντουρ Ράγκναρσον.

Η 50χρονη Χάλα ζει στο Ρέικιαβικ διπλή ζωή. Ο κόσμος τη γνωρίζει ως διευθύντρια χορωδίας, ενώ ταυτόχρονα είναι παθιασμένη ακτιβίστρια, που έχει κρυφά κηρύξει πόλεμο ενάντια στην τοπική βιομηχανία αλουμινίου. Ξεκινώντας από μικρούς βανδαλισμούς, η Χάλα καταφέρνει να πετύχει βιομηχανικό σαμποτάζ, που προκαλεί προβλήματα στην ισλανδική κυβέρνηση. Σχεδιάζοντας την πλέον προκλητική της ενέργεια, λαμβάνει απρόσμενα γράμμα, που τα ανατρέπει όλα στη ζωή της.

Μαχητικό, ανθρώπινο, σουρεαλιστικό και ταυτόχρονα άκρως αληθινό το νέο φιλμ του Μπένεντικτ Eρλινγκσον προσφέρει γέλιο, δράση και ευαισθησία, ενισχύοντας την πίστη στο νέο ισλανδικό σινεμά. Βραβείο LUX του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το 2018.

Ηδη από το «Of Horses and Men», το μυθοπλαστικό κινηματογραφικό του ντεμπούτο, ο Μπένεντικτ Eρλινγκσον είχε αποδείξει ότι μπορεί να προσφέρει ταυτόχρονα γέλιο, ειρωνεία, σουρεαλισμό, λεπτή κοινωνική κριτική, αλλά και ευαίσθητη ματιά με αφηγήσεις, που τονίζουν την αλληλεξάρτηση της φύσης με τον άνθρωπο, ακόμα κι αν αυτοί οι δεσμοί είναι δύσκολο να διακριθούν σε σύγχρονο αστικό τοπίο.

Στο «Γυναίκα σε πόλεμο», ο Eρλινγκσον παλεύει για τη διατήρηση της αλληλεξάρτησης εντονότερα από ποτέ, ακόμα και αν η σύγχρονη Ισλανδία απέχει αρκετά από τον χαρακτηρισμό του αστικού. Η ηρωίδα του, η Χάλα, είναι σύγχρονη ακτιβίστρια, διατεθειμένη να πάει ενάντια σε όλους και σε όλα, με μοναδικό στόχο τη διάσωση της φύσης της χώρας και κατ’ επέκταση των συνανθρώπων της. Στην πόλη ο κόσμος τη γνωρίζει ως αγαπητή διευθύντρια χορωδίας. Εκτός δουλειάς, όμως, η Χάλα κρύβει μυστική ταυτότητα, έχοντας κηρύξει όλο και μεγαλύτερης κλίμακας πόλεμο ενάντια στην τοπική βιομηχανία αλουμινίου.

Ανατρέποντας τις συμβάσεις, όπως και η ηρωίδα της, η ταινία του Eρλινγκσον δεν είναι αγωνιώδης περιπέτεια, αν και περιέχει εξαιρετικά καλοστημένες σκηνές δράσης, ούτε κωμική, αν και περιέχει αρκετές σκηνές που, με ισλανδικό χιούμορ, μπορούν να προκαλέσουν αβίαστα το γέλιο. Πάνω από όλα δεν είναι μια γλυκερή συναισθηματική ταινία, παρά το γεγονός ότι η ευαισθησία, η ενσυναίσθηση και η συντροφικότητα βρίσκονται οργανικά στον αφηγηματικό της πυρήνα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου