ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Εκδήλωση για τον Παπαδιαμάντη

εκδήλωση-για-τον-παπαδιαμάντη-287359

Το Λύκειο Ελληνίδων Βόλου διοργανώνει ομιλία στο κινηματοθέατρο «Αχίλλειον»

Εκδήλωση διοργανώνει το Λύκειο Ελληνίδων Βόλου με ομιλητή τον νομικό, ερευνητή και συγγραφέα Δημήτρη Σιάτρα, ο οποίος θα αναπτύξει το θέμα ««Η Φόνισσα», το εμβληματικό έργο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη». Η εκδήλωση διοργανώνεται απόψε Παρασκευή 29 Νοεμβρίου στις 19.00 στο δημοτικό κινηματοθέατρο «Αχίλλειον».

«Η Φόνισσα», από τα καλύτερα έργα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, είναι εκτενές διήγημα, νουβέλα. Πρόκειται για το δεύτερο συγγραφικό έργο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, από τα κορυφαία της νεοελληνικής λογοτεχνίας.

Αποτελείται από 17 κεφάλαια και είναι γραμμένο σε μικτή γλώσσα με υπερέχοντα χαρακτήρα την καθαρεύουσα. Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Παναθήναια» σε συνέχειες, από τον Ιανουάριο ώς τον Ιούνιο 1903 με υπότιτλο «κοινωνικόν μυθιστόρημα». Η δράση του έργου εκτυλίσσεται στην ιδιαίτερη πατρίδα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, τη Σκιάθο. Κεντρικό πρόσωπο είναι η Χαδούλα ή Φραγκογιαννού, που τη ζωή της παρουσιάζει ο συγγραφέας στα πρώτα κεφάλαια.

Η Φραγκογιαννού κυριαρχείται από την εγκληματική ιδέα της βρεφοκτονίας και διαπράττει σειρά από φόνους μικρών κοριτσιών. Κατά τον νεοελληνιστή Λίνο Πολίτη ««Η Φόνισσα» είναι δυνατό έργο ψυχογραφικό. Η γυναίκα εκείνη με την αβυσσαλέα ψυχολογία, που τοποθετείται έξω από την ανθρώπινη κοινωνία, είναι πρόσωπο αινιγματικό και ολότελα ξένο από τους αφελείς, πονηρούς πολλές φορές, αλλά καλόκαρδους πάντα, νησιώτες, που γεμίζουν τα άλλα του διηγήματα. Η ψυχολογική περιγραφή δίνεται με τελείως διαφορετική αδρότητα». Αλλοι μελετητές βρίσκουν στη «Φόνισσα» απηχήσεις από το μυθιστόρημα του Ντοστογιέφσκι «Εγκλημα και Τιμωρία».

Περίπου 120 χρόνια μετά, το κορυφαίο έργο εξακολουθεί να συναρπάζει, χάρη στην εκφραστική του τελειότητα, την κοινωνική του παρατήρηση, το ψυχολογικό του βάθος, το ανεξάντλητο των ερμηνειών του. Εργο πολύπλοκο, μέσω της εμβληματικής του ηρωίδας, με την αινιγματική της οντότητα. Θύτης ή θύμα; Υποκείμενο εγκλημάτων ή αντικείμενο καταπίεσης η ίδια; Ανήκει στα έργα της προχωρημένης ωριμότητάς του, της ρεαλιστικής περιόδου και κλείνει μέσα του τα πιο γόνιμα στοιχεία της τέχνης του. Σύλληψη, σύνθεση, μορφή, περιεχόμενο και μύθος σχηματίζουν σημαντικό έργο τέχνης. Είναι βγαλμένο από τα βάθη της κοινωνικής αισθαντικότητας του Παπαδιαμάντη και από τη μεγάλη δυστυχία των φτωχών ανθρώπων του λαού. Η σύνθεση του έργου είναι αριστοτεχνική και η ενότητα αδιάσπαστη. Η αφήγηση είναι γοργή, ρωμαλέα, συγκλονιστική και παίρνει συμβολικό χαρακτήρα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου