Μουσικές Σκηνές της Αθήνας: Τα πρώτα σχήματα του φθινοπώρου

Τελευταία ενημέρωση: 2019-09-29, 01:19:39
Μουσικές Σκηνές της Αθήνας: Τα πρώτα σχήματα του φθινοπώρου

Νέες «αφίξεις», αγαπημένες φωνές και σταθερές «αξίες» που έχουν κερδίσει το στοίχημα και παραμένουν σημείο αναφοράς για την ελληνική μουσική. 

Η HuffPost κάνει μία πρώτη βόλτα στις Μουσικές Σκηνές της Αθήνας, στα σχήματα που κάνουν έναρξη εντός του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου. 

Ο «χάρτης», σύμφωνα τουλάχιστον με ό,τι έχει γίνει γνωστό, έχει κατά τι αλλάξει -η «Πειραιώς 131» βγαίνει ξανά δυναμικά, το (νέο) «Άλσος» ετοιμάζεται για τη δεύτερη χειμερινή σεζόν του, ενώ έρχεται να προστεθεί η «Οδός Λυσίου» στην Πλάκα, τη στιγμή που μία από τις πιο γνωστές μουσικές σκηνές του Πειραιά βρίσκεται εφέτος «εκτός». Αλλά επειδή είμαστε μόλις στην αρχή -σε αρκετές περιπτώσεις, σε περίοδο συζητήσεων και ζυμώσεων και όσον αφορά το πρόγραμμα της νέας χρονιάς- έπεται και συνέχεια. 

Πειραιώς 131

«Ήρθε» την περασμένη άνοιξη υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Μαργαρίτας Μυτιληναίου για να μείνει. Το γνώριμο θέατρο «Πειραιώς 131» αναδιαμορφώθηκε εσωτερικά εξ ολοκλήρου και μας συστήθηκε ξανά.

Ποιό είναι το στίγμα που θέλει να δώσει τη σεζόν 2019 -2020; «Μας αρέσει να συνδυάζουμε θέαμα και ακρόαμα στο Πειραιώς 131. Κρατήσαμε την αισθητική του θεάτρου κι αυτό, πιστεύουμε πως κάνει τη διαφορά. Σε όλη την πλατεία βάλαμε μεγάλους καναπέδες να αντικρίζουν τη σκηνή και αναδιαμορφώσαμε τον εξώστη. Θέλουμε να φιλοξενούμε καλλιτέχνες και σχήματα που προτείνουν κάτι νέο. Θα προσπαθήσουμε να αποφύγουμε περιπτώσεις ονομάτων που περιφέρουν το πρόγραμμά τους εδώ κι εκεί. Καλύτερα λίγα και πιο ουσιαστικά παρά επαναλήψεις χωρίς ουσία» λέει στη HuffPost η Μαργαρίτα Μυτιληναίου

Η σεζόν ανοίγει με την Έλλη Πασπαλά και το πρόγραμμα «Elly loves jazz» που κάνει πρεμιέρα το Σάββατο 19 Οκτωβρίου. Μια παράσταση με αφετηρία την jazz, την επιμέλεια της οποίας συνυπογράφουν η Ευανθία Ρεμπούτσικα και η Λίνα Νικολακοπούλου. Μαζί της επί σκηνής οι David Lynch στα σαξόφωνα και κρουστά, Τάκης Φαραζής στο πιάνο, Πέτρος Βαρθακούρης στο κοντραμπάσο και Βασίλης Ποδαράς στα τύμπανα. Τα Σάββατα 19 και 26 Οκτωβρίου, και 2 και 9 Νοεμβρίου. 

 

Τη σκυτάλη στην «Πειραιώς 131» θα πάρουν μέχρι το τέλος της σεζόν 2019 -2020, η Ελευθερία Αρβανιτάκη, η Ελένη Τσαλιγοπούλου (τα Σάββατα του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου 2020), η Παυλίνα Βουλγαράκη, η Ρένα Μόρφη -και άλλοι. 

Μόνο γυναίκες ή πρόκειται για σύμπτωση; ρωτάμε την Μ. Μυτιληναίου. «Μάλλον σύμπτωση είναι!» μας απαντά  Και προσθέτει: «Ανακοινώσαμε ήδη και ονόματα ανδρών, δημιουργών και ερμηνευτών, που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Κώστας Τουρνάς, Δώρος Δημοσθένους, Polkar!! Α, και σε σας είπα το καλύτερο: Έχουμε και άλλους άσους κρυμμένους στο μανίκι!! Όλα στην ώρα τους. Καλή αρχή σε όλες τις μουσικές σκηνές!». 

Άλσος

Δεύτερη χειμερινή σεζόν για το «Άλσος» και τα πρώτα νέα είναι ότι ο Διονύσης Σαββόπουλος -ο οποίος ως γνωστόν έχει και την καλλιτεχνική διεύθυνση του προγράμματος του (χειμερινού) Άλσους- ανεβαίνει επί σκηνής από τις 23 Νοεμβρίου και κάθε Σάββατο, με τη μουσική παράσταση «Διονύσης Σαββόπουλος, στο Woodstock εγώ ήμουν εδώ».

Ακόμη, από τις 24 Νοεμβρίου, σταθερά, κάθε Κυριακή πρωί μέχρι τέλος Δεκεμβρίου, οι Burger Project

Επίσης, από τις 29 Νοεμβρίου και κάθε Παρασκευή, ο Μανώλης Μητσιάς με τη μουσική παράσταση «Μανώλης Μητσιάς, 50 χρόνια χρυσάφι». 

Σταυρός του Νότου 

Ο Σταυρός του Νότου διανύει την τρίτη δεκαετία -ξεκίνησε το 1995- και είναι πάντα «εδώ», με ένα «πυκνό» πρόγραμμα επί τρία. 

Κεντρική Σκηνή: Ποδαρικό κάνει (και φέτος) ο Δημήτρης Ζερβουδάκης, στις 19 Οκτωβρίου. Το πρόγραμμα της Κεντρικής Σκηνής έχει Ορφέα Περίδη με εκλεκτούς guests, Μίλτο Πασχαλίδη, Γιάννη Κότσιρα με τους μουσικούς του, Πάνο Μουζουράκη, Μαρίζα Ρίζου, Χατζηφραγκέτα, τους κορυφαίους δεξιοτέχνες της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής Τακίμ και άλλους ακόμα που θα ανακοινωθούν σύντομα. Στην Κεντρική Σκηνή θα φιλοξενείται από φέτος και κάθε Τετάρτη η νέα πρόταση του Σταυρού του Νότου, το «Λαϊκό Μαγαζί» με μουσικούς και ερμηνευτές της νέας γενιάς.

 

Σταυρός του Νότου Club. Ανοίγει επίσης, τον Οκτώβριο και υποδέχεται στις 18 του μήνα τον Βασιλικό (Vasillikos), ενώ στις 2 Νοεμβρίου κάνει πρεμιέρα η ανανεωμένη House Band της οποίας φέτος θα ηγούνται δημοφιλείς καλλιτέχνες: η Ευριδίκη ο Ησαΐας Ματιάμπα και η Μυρτώ Ναούμ. Εδώ όμως θα εμφανίζονται και άλλοι αγαπημένοι καλλιτέχνες όπως ο Δημήτρης Μυστακίδης, η Μαρία Παπαγεωργίου, ο Γιώργος και Νίκος Στρατάκης, η Βίκυ Καρατζόγλου, ο Λεωνίδας Μπαλάφας, οι POLKAR, ο Γιώργος Ζερβάκης, αλλά και νεότεροι που αποτελούν για αυτή τη σεζόν την καλλιτεχνική πρόταση του χώρου, όπως ο Αλέξανδρος Κτιστάκης και το σχήμα Καντινέλια.

Σταυρός του Νότου Plus. Η τρίτη σκηνή στη Φραντζή θα φιλοξενήσει νέους και παλαιότερους καλλιτέχνες στέλνοντας ξεχωριστό σήμα στην πόλη και το κοινό: ο Σπύρος Γραμμένος, ο Απόστολος Μπαρμπαγιάννης, η Γεωργία Νταγάκη με την Ελευθερία Πάτση, ο Μιχάλης Ρακιντζής, η Μυρτώ Βασιλείου, η Μιρέλλα Πάχου με εκλεκτούς καλεσμένους, οι Χαΐνηδες, ο Βαγγέλης Γερμανός και οι Εκείνος & Εκείνος σε μια ιδιαίτερη συνάντηση, η Γιώτα Νέγκα και άλλοι καλλιτέχνες που θα ανακοινωθούν σύντομα. Εδώ θα παρουσιάζεται και η η μουσικοθεατρική παράσταση Αμπεμπαμπλόμ με τους Λ.Ελευθερίου, Α. Κρόμπα και Α. Κωνσταντόπουλο που ξεκινά την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου.

Ακτή Πειραιώς 

Σωκράτης Μάλαμας, έναρξη 16 Νοεμβρίου. Για 6 συνεχόμενα Σάββατα.  

 

 

Οδός Λυσίου

Μία νέα μουσική σκηνή στην καρδιά της Πλάκας (όπως πολύ παλιά) -Λυσίου και Μνησικλέους 22-, που έρχεται με ελληνικό ρεπερτόριο και τη φιλοδοξία «να ανανεώσει την καλλιτεχνική ζωή της Αθήνας».

Η «Οδός Λυσίου» ανοίγει στις 18 Οκτωβρίου με το σχήμα Γιάννης Ζουγανέλης, Ελένη Δήμου, Διονύσης Τσακνής και Λάκης ΠαπαδόπουλοςΜαζί κάθε Σάββατο έως το τέλος Νοεμβρίου.

Στη συνέχεια, έρχονται οι Πυξ Λαξ, κάθε Παρασκευή και Σάββατο, αρχής γενομένης από τις 6 Δεκεμβρίου. 

Σφίγγα

Σταμάτης Κραουνάκης, Στέφανος Κορκολής, Χρήστος Θηβαίος, Νένα Βενετσάνου, Μαρίζα Κωχ, Ρίτα Αντωνοπούλου, Λάκης Παπαδόπουλος, Νίκος Ζιώγαλας, Γιάννης Γιοκαρίνης, Γιάννης Μηλιώκας, Μαρία Σουλτάτου, Ελένη Πέτα, Γιάννης Μαθές, «Σερσέ λα φαμ», Άρτεμις Ματαφιά, Σοφία Μανουσάκη, Θοδωρής Νικολάου, StringDemons.

Η «Σφίγγα» συνεχίζει με καλό «ρυθμό» -στην πορεία θα προστεθούν και άλλες ημερομηνίες, ενώ δεν θα λείψουν και ειδικά αφιερώματα όπως και παρουσιάσεις νέων cd και βιβλίων. 

Σάββατο 19 και 26 Οκτωβρίου και Σάββατο 2 Νοεμβρίου: Η Μαρίζα Κωχ και η Νένα Βενετσάνου παρουσιάζουν τη μουσική-θεατρική εκδοχή του αυτοβιογραφικού  βιβλίου της Μαρίζας Κωχ «Το Ξανθό Κορίτσι της Σαντορίνης». 

Κυριακή 20 Οκτωβρίου: Η Μαρία Σουλτάτου  στη μουσική παράσταση «Η ζωή γυναίκα... είναι» με τραγούδια που αφορούν στη γυναίκα σε όλες της τις πτυχές. 

Κυριακή 27 Οκτωβρίου και κάθε Κυριακή Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου: Ο Σταμάτης Κραουνάκης και η ομάδα Σπείρα Σπείρα στην πιο ιδιαίτερη μουσική παράσταση της χρονιάς για δέκα παραστάσεις. 

Παρασκευή 1, 8, 15, 22 και 29 Νοεμβρίου: Ο Στέφανος Κορκολής σε ένα πρόγραμμα με αγαπημένα τραγούδια. Μαζί του η Σοφία Μανουσάκη.

Σάββατο 9, 16, 23 και 30 Νοεμβρίου και Σάββατο 7 Δεκεμβρίου: Ρίτα Αντωνοπούλου. 

Δευτέρα 25 Νοεμβρίου και Δευτέρα 2 και 9 Δεκεμβρίου: Η Ελένη Πέτα και ο Γιάννης Μαθές σε μια «ιδιαίτερη» μουσική περιπλάνηση με τίτλο «Syggένεια πρόject». 

Τρίτη 26 Νοεμβρίου και Τρίτη 3, 10 και 17 Δεκεμβρίου: Σε μια ιδέα του σκηνοθέτη Βασίλη Νικολαΐδη, η Άρτεμις Ματαφιά παρουσιάζει το μουσικοθεατρικό θέαμα με γενικό τίτλο «Δύσκολοι έρωτες». 

Παρασκευή 13, 20 και 27 Δεκεμβρίου και παραμονή Χριστουγέννων (24/12) και Πρωτοχρονιάς (31/12): Η απίστευτη τετράς των Γιάννη Γιοκαρίνη, Νικόλα Ζιώγαλα, Γιάννη Μηλιώκα και Λάκη Παπαδόπουλου επανέρχεται για να λύσει το αίνιγμα της Σφίγγας.

Σάββατο 14, 21, 28 Δεκεμβρίου και Σάββατα Ιανουαρίου: Ο Χρήστος Θηβαίος σε ένα μουσικό ταξίδι από τους «Συνήθεις υπόπτους» και τον «Άμλετ της Σελήνης» έως το «Σιδερένιο νησί» και τους «Κήπους των ψιθύρων» από την καινούργια του συνεργασία με τον Χάρη Κατσιμίχα.  Μαζί του οι String Demons, ο Μάξιμος Δράκος, ο Καλλίστρατος Δρακόπουλος και ο Κλέων Αντωνίου από τους ModePlagal.

 

 

Ειρήνη Ορφανίδου
huffingtonpost.gr

 

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
5
+
9
=