ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Παράσταση στο αρχαίο θέατρο Δημητριάδος

παράσταση-στο-αρχαίο-θέατρο-δημητριά-376335

Ευρωπαϊκές ημέρες πολιτιστικής κληρονομιάς από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας συμμετέχει και φέτος στον εορτασμό των ευρωπαϊκών ημερών πολιτιστικής κληρονομιάς με μία και μοναδική δράση, η οποία περιλαμβάνει εκδήλωση αφιερωμένη στη μνήμη της αρχαιολόγου Καλλιόπης Αλματζή, που έφυγε πρόωρα από τη ζωή και υπήρξε ενεργό μέλος της Εφορείας Αρχαιοτήτων για πολλά χρόνια.

Ο τίτλος της εκδήλωσης είναι «Μνήμης χάριν αρχαιολόγου Καλλιόπης Αλματζή (1968 – 2017)» και θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου στις 11 το πρωί στον χώρο του αρχαίου θεάτρου Δημητριάδος. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα παρουσιαστεί το έργο του Γιάννη Ρίτσου «Αίας» (Τέταρτη Διάσταση), το οποίο ερμηνεύει ο ηθοποιός Ιωάννης Τράντας σε σκηνοθεσία του ίδιου και με τη συνοδεία στο πιάνο του Πέτρου Δουρδουμπάκη. Η παράσταση πλαισιώνεται από μικρή φωτογραφική έκθεση από τη ζωή και τη δράση της Καλλιόπης Αλματζή στην ΕΦΑ Μαγνησίας και αλλού.

Το έργο είχε παρουσιαστεί με επιτυχία στο θέατρο της Παλιάς Ηλεκτρικής τον περασμένο Μάιο. Πρόκειται για την ιστορία του Αίαντα του Τελαμώνιου από τη Σαλαμίνα, του πιο γενναίου ήρωα από τους Ελληνες που πολέμησαν στην Τροία. Αφορά στην προσβολή που υπέστη ο ίδιος, όταν οι Ατρείδες αποφάσισαν να παραδώσουν τα όπλα του Αχιλλέα μετά τον θάνατό του στον Οδυσσέα, αντί να τα πάρει εκείνος και τα επακόλουθα της ενέργειας αυτής.

Η είσοδος στο αρχαίο θέατρο της Δημητριάδος, όπου θα διοργανωθεί η εκδήλωση, είναι ελεύθερη για το κοινό. Το ίδιο ισχύει και για τα μουσεία και τους υπόλοιπους αρχαιολογικούς χώρους της ΕΦΑ Μαγνησίας κατά το τριήμερο του εορτασμού των ευρωπαϊκών ημερών πολιτιστικής κληρονομιάς, από τις 27 μέχρι και τις 29 Σεπτεμβρίου.

Οι ευρωπαϊκές ημέρες πολιτιστικής κληρονομιάς αποτελούν θεσμό, στον οποίο η Ελλάδα συμμετέχει από το 1996, υιοθετώντας πλήρως τους σκοπούς και τον χαρακτήρα του. Τον γενικό συντονισμό του προγράμματος έχει το Συμβούλιο της Ευρώπης, ενώ βασικός στόχος του είναι η βελτίωση της πρόσβασης των πολιτών σε στοιχεία της πολιτιστικής κληρονομιάς, υλικής και άυλης, και η ευαισθητοποίησή τους στα θέματα με το άνοιγμα χώρων και μνημείων στην κοινωνία και τη διοργάνωση εκδηλώσεων. Ο εορταστικός χαρακτήρας του προγράμματος προσκαλεί τους επισκέπτες να έλθουν σε επαφή με την πολιτιστική κληρονομιά με τρόπους λιγότερο ακαδημαϊκούς και περισσότερο βιωματικούς, μέσα από συναυλίες, εκπαιδευτικές δράσεις, δημιουργικά εργαστήρια, αφηγήσεις παραμυθιών, παραστάσεις, εικαστικές παρεμβάσεις, εκθέσεις κ.ά.

Το κοινό ευρωπαϊκό θέμα των ευρωπαϊκών ημερών πολιτιστικής κληρονομιάς για το έτος 2019 είναι «Τέχνες και ψυχαγωγία – Αναζητώντας τον ελεύθερο χρόνο». Σκοπός είναι η ενίσχυση της ομοιογένειας στο χαρακτήρα του εορτασμού σε όσο το δυνατόν περισσότερες ευρωπαϊκές πόλεις, μέσα από την υλοποίηση δράσεων σχετικών με όλες τις μορφές πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και τη συνέργεια ποικίλων φορέων με αντικείμενο τον πολιτισμό.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου