ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Επετειακή εκδήλωση – μεγάλη συναυλία στον Βόλο

επετειακή-εκδήλωση-μεγάλη-συναυλία-398474

«95 χρόνια ιστορίας – 10 χρόνια προσφοράς» ξεδιπλώνονται στη σκηνή του Θερινού Θεάτρου Βόλου

Μεγάλη συναυλία θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν οι Βολιώτες τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου στις 20.30 στη σκηνή του Θερινού Θεάτρου Βόλου «Μελίνα Μερκούρη», με τον γνωστό και καταξιωμένο ερμηνευτή Δημήτρη Μπάση, τη φιλική συμμετοχή του Ανδρέα Κατσιγιάννη και τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Βόλου.

Αφορμή για τη συνδιοργάνωση της συναυλίας από το Σωματείο Κινητικά Αναπήρων Μαγνησίας «Ιππόκαμπος» και τη Διεύθυνση Πολιτισμού ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου στάθηκε η επέτειος των 95 χρόνων λειτουργίας της Φιλαρμονικής Ορχήστρας (1924 – 2019) και των 10 χρόνων από την ίδρυση του Σωματείου (2009 – 2019).

Ο μαέστρος της Φιλαρμονικής Βασίλης Τασούδης ενορχήστρωσε και επιμελήθηκε το πρόγραμμα της συναυλίας, που θα περιλαμβάνει τραγούδια από την προσωπική δισκογραφία του ερμηνευτή, αλλά και γνωστά, αγαπημένα τραγούδια από όλο το φάσμα της ελληνικής μουσικής, λαϊκής, έντεχνης και παραδοσιακής, προσεκτικά επιλεγμένα από τον ίδιο τον ερμηνευτή και τον μαέστρο που θα απολαύσουμε στην ξεχωριστή αυτή μουσική βραδιά.

Ο Δημήτρης Μπάσης, γνήσιος λαϊκός τραγουδιστής, από τους σημαντικότερους της γενιάς του, με πολλές επιτυχίες και σπουδαίες συνεργασίες στη μέχρι τώρα πορεία του, ταξιδεύει αυτό το καλοκαίρι σε Ελλάδα και Κύπρο. Μετά από ένα χειμώνα γεμάτο με εμφανίσεις σε Ελλάδα, Ευρώπη, Αμερική αλλά και την πρόσφατη περιοδεία του στην Αυστραλία, δίνει το καθιερωμένο του καλοκαιρινό ραντεβού με το κοινό του.

Παράλληλα, κυκλοφόρησε το live cd 20 χρόνια Δημήτρης Μπάσης. Πρόκειται για τη ζωντανή ηχογράφηση της επετειακής συναυλίας του που πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2017 στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, μια συναυλία γιορτή με αγαπημένους φίλους- συνοδοιπόρους στη μουσική του διαδρομή.

Με το ιδιαίτερο ηχόχρωμα της φωνής του και με ανανεωμένη διάθεση ο Δημήτρης Μπάσης, ερμηνεύει τραγούδια από την προσωπική του δισκογραφία αλλά και αγαπημένα τραγούδια μεγάλων δημιουργών. Ο αγαπημένος καλλιτέχνης, με την υπέροχη φωνή ενθουσιάζει το κοινό σε κάθε του εμφάνιση προσφέροντας ένα ποιοτικό και παράλληλα άκρως διασκεδαστικό πρόγραμμα.

Ιδιαίτερη χαρά και τιμή για το Σωματείο Κινητικά Αναπήρων Μαγνησίας «Ιππόκαμπος» στη συναυλία, αποτελεί η συμμετοχή του καταξιωμένου συνθέτη Ανδρέα Κατσιγιάννη, ο οποίος συμμετέχει αφιλοκερδώς και του οποίου, θα ακουστούν γνωστές συνθέσεις που έχει γράψει για τον Δημήτρη Μπάση, σε ενορχηστρώσεις του μαέστρου της Φιλαρμονικής Β. Τασούδη.

Ο Ανδρέας Κατσιγιάννης έχει συνεργαστεί με την πλειονότητα των τραγουδιστών από τον χώρο του λαϊκού και του έντεχνου τραγουδιού όπως και από τον χώρο της παράδοσης. Αναφέρουμε ενδεικτικά, τους Γιώργο Νταλάρα, Νάνα Μούσχουρη, Μαρία Φαραντούρη, Μανώλη Μητσιά, Χάρις Αλεξίου, Αλκηστις Πρωτοψάλτη, Διονύση Σαββόπουλο, Γλυκερία, Ελένη Βιτάλη, Μπάμπη Τσέρτο, Μανώλη Λιδάκη, Δόμνα Σαμίου, Χρόνη Αηδονίδη κ.ά, αλλά και τους κορυφαίους Έλληνες δεξιοτέχνες Γιώργο Κόρο, Γιάννη Βασιλόπουλο, Βασίλη Σαλέα, επίσης με μουσικούς από τον χώρο της Μεσογείου, καθώς και με τραγουδιστές από τη νεότερη γενιά.

Συμμετέχουν επίσης αφιλοκερδώς, ανταποκρινόμενοι για ακόμη μια φορά με ιδιαίτερη προθυμία στο «κάλεσμα» του Σωματείου ενισχύοντας συγχρόνως, μια φιλία και συνεργασία χρόνων, οι γνωστοί ερμηνευτές Ερρικα Πατρικίου και Κωνσταντίνος Ζεμπίλας, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια συμμετέχουν σχεδόν ανελλιπώς σε όλες τις συναυλίες της φιλαρμονικής στηρίζοντας την στο μουσικό της ταξίδι..

Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στη συμμετοχή των γνωστών και καταξιωμένων εκτελεστών και σολίστ Χρήστου Δασκαλόπουλου βιολί, Φίλιππου Ρέτσιου κοντραμπάσο, Γιάννη Γκαβαρντίνα σαντούρι, Ηλία Χατζόγλου πιάνο, Γιάννη Κουκουνίτσα μπουζούκι, οι οποίοι με μεγάλη χαρά συμμετέχουν αφιλοκερδώς στην εκδήλωση τιμώντας με τη συμμετοχή τους τον εορτασμό της Φιλαρμονικής Ορχήστρας και του «Ιππόκαμπου». Στην εκδήλωση θα συμμετέχει επίσης και ο Γιώργος Σιώμος στο ακορντεόν. Την επετειακή εκδήλωση – συναυλία θα παρουσιάσει ο καταξιωμένος δημοσιογράφος Σωτήρης Πολύζος.

Η Φιλαρμονική

Από το 1924 που πρωτοσυστάθηκε στην πόλη μας ως Φιλαρμονική Βόλου, η ορχήστρα μετρά φέτος 95 χρόνια δημιουργίας εξέλιξης, ιστορίας και πολιτισμού.

Σε όλη την διαδρομή της αρκετοί καταξιωμένοι μουσικοί έχουν συμπράξει με το σύνολο, με αρχιμουσικούς όπως τον Δ. Κάλβο Δ. Κούτνα και Γ. Καρυδάκη και με σολίστ όπως οι σολίστ Κατερίνα Αποστολόπουλου, Τζένη Χατζηδήμου, Θωμάς Σκοτίδας, Σέβη Μαζέρα και άλλοι…έχοντας αφήσει ο καθένας τη δική τους σφραγίδα και μουσική κληρονομιά στην ορχήστρα.

Με ιστορία και παράδοση ενενήντα πέντε ετών, σήμερα, είναι μία σύγχρονη Φιλαρμονική Ορχήστρα Πνευστών, η οποία παράγει σημαντικό πολιτιστικό και εκπαιδευτικό έργο, με συνεχή παρουσία στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης μας χαράζοντας νέους δρόμους μουσικής παιδείας και καλλιτεχνικής προσφοράς.

Τα τελευταία χρόνια έχει συμπράξει σε συναυλίες με καταξιωμένους καλλιτέχνες όπως τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, την Γλυκερία, Μ. Λιδάκη κ.α. έχει λάβει μέρος σε μεγάλα φεστιβάλ φιλαρμονικών όπως το πρόσφατο Φεστιβάλ Φιλαρμονικών της Κοζάνης και το πανευρωπαϊκό φεστιβάλ Φιλαρμονικών που ακολουθεί και θα πραγματοποιηθεί στη Λάρισα.

Πλούσια αποτελεί και η εκπαιδευτική δραστηριότητα του συνόλου πραγματοποιώντας πολλές εκπαιδευτικές συναυλίες…ενώ παράλληλα συχνά συμπράττει με μαθητικές χορωδίες σχολείων της περιοχής μας και όχι μόνο, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να φέρει τα παιδιά πιο κοντά στον κόσμο της μουσικής και την γνωριμία τους με τα πνευστά και κρουστά όργανα μιας φιλαρμονικής.

Η Φιλαρμονική του Δήμου Βόλου, με ιστορία και δράση 100 χρόνων, παραμένει πιστή στο ραντεβού με τους φίλους της μουσικής. Πρόθεση των μουσικών, αλλά και του μαέστρου της Φιλαρμονικής Βόλου είναι η συνέχιση του σπουδαίου έργου και της ιστορίας της με τον εμπλουτισμό και διεύρυνση του ρεπερτορίου για την ανάδειξη όλων των δυνατοτήτων που διαθέτει.

Σήμερα αποτελείται από 16 μόνιμους και 29 δόκιμους μουσικούς και αυτό δείχνει και την πολύ καλή δουλειά που γίνεται στις υποδομές και στο φυτώριο της ορχήστρας αλλά και του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ στα τμήματα υποδομής του οργανισμού.

Το Σωματείο «Ιππόκαμπος»

Το Σωματείο Κινητικά Αναπήρων Ν. Μαγνησίας «Ιππόκαμπος» ιδρύθηκε στον Βόλο το 2009 και αποτελεί το μοναδικό αμιγώς πρωτοβάθμιο κοινωνικό – συνδικαλιστικό φορέα των ατόμων με κινητική αναπηρία και των οικογενειών τους στην περιφέρεια Θεσσαλίας. Σήμερα αριθμεί 125 τακτικά και 40 πενήντα αρωγά μέλη.

Μέλη του Σωματείου γίνονται Ατομα με Κινητική Αναπηρία (ΑμεΚΑ), που έχουν συμπληρώσει το 18 έτος της ηλικίας τους και ποσοστό κινητικής αναπηρίας αποδεδειγμένο με απόφαση υγειονομικής επιτροπής από 50% και άνω (από οποιαδήποτε αιτία) και κατοικούν στο Ν. Μαγνησίας.

Είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και αποτελεί μέλος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), της Εθνικής Ομοσπονδίας Κινητικά Αναπήρων (Ε.Ο.Κ.Α.) στην οποία μετέχουμε και στο Διοικητικό Συμβούλιο καθώς και της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Θεσσαλίας (ΠΟΜΑμεΑ Θεσσαλίας) με εκλεγμένους αντιπροσώπους και στις 3 βαθμίδες.

Την περίοδο 2014 – 2019 συμμετείχε και στο Δ.Σ. της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Βόλου (ΚΕΚΠΑ ΔΙΕΚ).

Γενικός σκοπός του Σωματείου αποτελεί η με κάθε πρόσφορο τρόπο προώθηση και προαγωγή των ανθρωπίνων και κοινωνικών δικαιωμάτων των κινητικά αναπήρων και η ισότιμη συμμετοχή τους στην κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική ζωή της χώρας.

Το Σωματείο δραστηριοποιείται στους ακόλουθους τομείς: Την ενθάρρυνση και στήριξη των ατόμων με κινητική αναπηρία και των οικογενειών τους, την ενημέρωση και εξοικείωση της τοπικής κοινότητας σε θέματα που αφορούν τα άτομα μη κινητική αναπηρία, τον κοινωνικό αποκλεισμό και τις πάσης φύσης διακρίσεις, την προάσπιση των ήδη κεκτημένων δικαιωμάτων των ατόμων με κινητική αναπηρία στους τομείς της οικονομίας, της κοινωνικής προστασίας, της κοινωνικής ασφάλιση και της εργασίας και η περαιτέρω επέκτασή τους.

Επίσης η ένταξη της διάστασης της κινητικής αναπηρίας σε όλες τις πολιτικές που εκπονούνται και εφαρμόζονται από την ελληνική πολιτεία σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.

Η ανάπτυξη καινοτόμων ποιοτικών υπηρεσιών που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των μελών του Σωματείου σε τομείς όπως ειδική εκπαίδευση, επαγγελματική κατάρτιση, απασχόληση, στέγαση, προσβασιμότητα και ψυχαγωγία και η δημιουργία αποτελεσματικών υποστηρικτικών ομάδων.

INFO: Οργάνωση Παραγωγής: 360 Entertainment. Διοργάνωση: Σωματείο Κινητικά Αναπήρων Μαγνησίας «ΙΠΠΟΚΑΜΠΟΣ», Διεύθυνση Πολιτισμού Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ – Φιλαρμονική Δήμου Βόλου. Υπεύθυνη επικοινωνίας, δημοσίων σχέσεων Πέγκυ Τσουραπή 6983146924.

Προπώληση 10 ευρώ, γενική είσοδος 12 ευρώ. Σημεία προπώλησης Ηλιόπουλος Κόσμημα, βιβλιοπωλείο «Πλαστελίνη», Café «DE FLOR», βιβλιοπωλείο «Η Πένα».

Χορηγός επικοινωνίας είναι ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου