ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

«Masters» 50 χρόνια μετά…

masters-50-χρόνια-μετά-440926

Συναυλία στις 21 Ιουλίου στο Ανοιχτό Δημοτικό Θέατρο Βόλου

Συναυλία αναμνήσεων διοργανώνεται την Κυριακή 21 Ιουλίου στις 9 το βράδυ στο Ανοιχτό Δημοτικό Θέατρο Βόλου.

Πρόκειται για συνάντηση μετά από 50 χρόνια ενός νεανικού τότε συγκροτήματος ροκ μουσικής τους «Masters».

Στις αρχές της δεκαετίας του ‘70 δημιούργησαν το συγκρότημά τους, δούλεψαν μαζί για αρκετά χρόνια και μετά ακολούθησαν κάθε ένας τον δρόμο του.

Η νοσταλγία και η κατάλληλη χρονική στιγμή βοήθησαν να ξανασυναντηθούν οι «γερόλυκοι» της μουσικής, ώριμοι και γεμάτοι εμπειρίες σε μια μοναδική συνάντηση αναμνήσεων και νοσταλγίας.

Η ελληνική ροκ ανήκει στο είδος μουσικής ροκ που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τα είδη που προέκυψαν από την εξέλιξη του είδους του ροκ εν ρολ. Η μουσική ροκ στο σύνολό της αποτελεί ένα είδος δημοφιλούς μουσικής που χαρακτηρίζεται συνήθως από έντονο ρυθμό και από ευδιάκριτη, χαρακτηριστική μελωδία φωνητικών η οποία συνοδεύεται συνήθως από ηλεκτρικές κιθάρες, ηλεκτρικό μπάσο και ντραμς. Πολλές φορές χρησιμοποιούνται και πληκτροφόρα όργανα, όπως πιάνο ή σινθεσάιζερ.

Οι απαρχές

Επίσημη εμφάνιση της ροκ εν ρολ μουσικής σε αθηναϊκό κοινό πραγματοποιείται στις 21 Οκτωβρίου του 1956 όταν μια μπάντα του αμερικανικού αεροπλανοφόρου The coral sea, παρουσίασε για πρώτη φορά τραγούδια του είδους αυτού σε νεανικό ακροατήριο στην Αίγλη του Ζαππείου. Είχε προηγηθεί τον Φεβρουάριο του ίδιου έτους η προβολή της κινηματογραφικής ταινίας «Η ζούγκλα του μαυροπίνακα», η οποία έθετε το θέμα της νεανικής ανατρεπτικότητας με τη μουσική ροκ εν ρολ.

Τέλη του 1956 στο θέατρο Ακροπόλ παρουσιάζονται χορευτικά νούμερα ροκ εν ρολ, μετά την παράσταση «Σιγά και με το μαλακό». Τον Νοέμβριο του ίδιου έτους προβάλλεται η ταινία «Rock Around the Clock» με τον τίτλο «Ροκ εν Ρολ», την οποία οι εφημερίδες της εποχής παρουσίασαν ως μια κινηματογραφική επίδειξη του νέου χορού.

Τα πρώτα ροκ εν ρολ συγκροτήματα

Το 1959 στην Αθήνα σχηματίστηκαν οι «Ανταμς Μπόις», ένα φιλόδοξο τζαζ ντουέτο. Τα δύο επόμενα συγκροτήματα σχηματίστηκαν μόλις το 1962 και ήταν οι «Φόρμινξ» και οι «Τζούνιορς». Από το 1964 έως το 1966 σχηματίστηκαν συνολικά 39 συγκροτήματα, 12 το 1964, 11 το 1965 και 13 το 1966.

Ταχύτατα, όπως συμβαίνει σ’ αυτές τις περιπτώσεις, και στην περιφερειακή Ελλάδα εξαπλώνεται η φήμη της ροκ μουσικής.

Το πρώτο συγκρότημα στην πόλη μας δημιουργείται το 1964 και λέγεται Disney Boys και αποτελείται από τους Κώστα Καρακατσόπουλο ντραμς, Στέλιο Γανίτη αρμόνιο, Γιάννη Παπασταμούλη σαξόφωνο, Ντίνο Μιχαλόπουλο ακορντεόν και Δημήτρη Κότταλη κιθάρα.

Το καλοκαίρι του 1968 ο Δημήτρης Πετρής δημιουργεί τους «Lasedors», ο Δημήτρης Τσέπης στα πλήκτρα, ο Δημήτρης Πετρής στην κιθάρα, ο Βασίλης Δημοσθένους στα ντραμς, ο Αντώνης Κούκος και στο μπάσο ο Γιάννης Κούκος.

Ο Πάνος Κόκκινος με τους «Faces» με τον φίλο του Γιώργο Μπουλουγουρά και άλλους μουσικούς, που έκαναν και δισκογραφία και υπάρχουν τα τραγούδια τους βέβαια και στο διαδίκτυο.

Οι «CavesMen» (1967) Γιώργος Λυμπεράκης κιθάρα, Κώστας Καρακατσόπουλος ντραμς, Κώστας Αρσενόπουλος αρμόνιο, Γιώργος Πανταζής κιθάρα – τραγούδι και Μιχάλης Αρβανιτόπουλος μπάσο.

Οι «Lovers» Σωτήρης Λινάρδος, κιθάρα, Βαγγέλης Καλατζής τραγούδι, Γιώργος Πέτρου κιθάρα –τραγούδι Γκουντής ντραμς.

Οι «FiveBoys» Αντώνης Μαργαριτόπουλος κιθάρα, Μιχάλης Αρβανιτόπουλος μπάσο, Μιχάλης Κυριακόπουλος ντραμς, Κώστας Κολίγας αρμόνιο, Σούλης Τόλης κιθάρα.

Οι «Flowers» Κώστας Ζάνας κιθάρα, Μάκης Θεοδωρίδης κιθάρα – τραγούδι, Νίκος Τραγής ντραμς και Γραμμένος μπάσο.

Οι «FourAces» Δημήτρης Κότταλης κιθάρα, Στέλιος Δρόσος αρμόνιο, Θανάσης Γεωργατζόπουλος τραγούδι, Γιώργος Κράλιεβιτς ντραμς, Νίκος Μιχαλόπουλος μπάσο.

Οι «Jokers» (1968) Νίκος Μιχαλόπουλος μπάσο, Γιώργος Οικονομίδης ντραμς, Δημήτρης Πετρής σαξόφωνο, Γιώργος Λυμπεράκης κιθάρα και Κώστας Κολίγας αρμόνιο.

Masters (1970) Ταξιάρχης Μέρος τραγούδι, Κώστας Κολίγας αρμόνιο, Γιώργος Λυμπεράκης κιθάρα, Δημήτρης Πετρής σαξόφωνο, Παύλος Ζαχόπουλος μπάσο και Φώτης Αρσενόπουλος ντραμς.

Αυτά ήταν τα πρώτα ροκ συγκροτήματα του Βόλου. Ευτυχία είναι ότι μέχρι σήμερα σχεδόν πενήντα χρόνια η παράδοση συνεχίζεται. Νεανικά σχήματα συνέχισαν να ξεπετιούνται μέσα από τα σχολεία τις παρέες τις γειτονιές.

Οι «Μasters» εμφανίστηκαν

Με τη δημιουργία τους το 1969 εμφανίζονται στο «Ebassy» της Εξωραϊστικής (ιδιοκτήτης ο Κώστας Λεβέντης), στον ΝΟΒ και στο «Μπούρτζι» στα Πευκάκια και κατόπιν η φήμη τους εκτοξεύεται και αρχίζουν οι εμφανίσεις στο «Romantika» στην Λάρισα, στον «Can Can» της Αθήνας και ακολουθούν μια πορεία που περνά από Πάτρα, Ρόδο, Κω, Κέρκυρα και Κρήτη.

Αντικαταστάσεις μελών των «Masters»

Αντικαταστάτες του Γιώργου Λυμπεράκη ήσαν ο Χρήστος Τόλος και ο Αγγελος Μαντζαφλέρης, του Κώστα Κολίγα ο Σπύρος Ποδάρας και ο Σπύρος Μπρίφης, του Φώτη Αρσενόπουλου ο Αντώνης Γεωργόπουλος. Ο Παύλος Ζαχόπουλος είναι ο μακροβιότερος των Masters,πρώτοι Μπασίστες όμως ήταν ο Γιάννης Κούκος και κατόπιν ο Σωτήρης Λινάρδος.

Μετά τη διάλυση

Μετά τη διάλυση του συγκροτήματος, ο Κώστας Κολίγας εγκαταστάθηκε στην Ν. Υόρκη, ο Γιώργος Λυμπεράκης έκανε καριέρα στη Γαλλία και την Κύπρο, ο Παύλος Ζαχόπουλος σε Αγγλία και Ελλάδα, ο Φώτης Αρσενόπουλος στη Λάρισα και στον Βόλο και ο Δημήτρης Πετρής στην Αθήνα στο Casino Mont Parnes των Αθηνών, στην Κω, στο ΝΟΒ του Βόλου, στις Bερσαλίες στη Λάρισα, στο «Τζάκι» στον Βόλο.

Στη συναυλία θα λάβουν μέρος και οι Zudi Λυμπεράκη θα παίζει πλήκτρα και θα τραγουδήσει και η Χριστίνα Kissonergi επίσης θα τραγουδήσει.

Γιώργος Διαμαντόπουλος

μουσικός παραγωγός ΕΡΤ Βόλου

[email protected]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου