ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ολοκληρώνεται το αφιέρωμα στον ζωγράφο Παλαιολόγο Θεολόγου

ολοκληρώνεται-το-αφιέρωμα-στον-ζωγρά-487497

Τελευταία εκδήλωση στο πλαίσιο του αφιερώματος για τη ζωή και το έργο του διακεκριμένου Βολιώτη καλλιτέχνη Παλαιολόγου Θεολόγου στο Πορφυρογένειο Αγριάς.

Το ερχόμενο Σάββατο 8 Ιουνίου στις 20.30 με μια μουσικοποιητική βραδιά και την επαναπροβολή του ντοκιμαντέρ θα ολοκληρωθεί το αφιέρωμα για τη ζωή και το έργο του διακεκριμένου Βολιώτη καλλιτέχνη Παλαιολόγου Θεολόγου (Ν. Ιωνία 1930 – Βόλος 2017) στο Πορφυρογένειο Αγριάς. Η παρουσίαση του αφιερώματος ήταν μια πρωτοβουλία του ιδρύματος Ν. & Ε. Πορφυρογένη της Αγριάς ως καλλιτεχνικό μνημόσυνο δύο χρόνια μετά τον θάνατό του, που συνδιοργανώθηκε με την Περιφερειακή Ενωση Δήμων (Π.Ε.Δ.) Θεσσαλίας. Η έναρξη έγινε με τα εγκαίνια της αναδρομικής έκθεσης έργων του καλλιτέχνη και την πρώτη παρουσίαση του ντοκιμαντέρ «Την εμορφιά έτσι πολύ ατένισα Παλαιολόγος Θεολόγου 1930 – 2017», καθώς και με την έκδοση καταλόγου.

Την τελευταία μέρα λειτουργίας της έκθεσης η τελική εκδήλωση περιλαμβάνει την εκ νέου προβολή του ντοκιμαντέρ, που θα συνοδευτεί με αγαπημένα ποιήματα και μουσικές του καλλιτέχνη, καθώς και με επισημάνσεις για το έργο του. Πιο συγκεκριμένα την προβολή θα ακολουθήσει συνομιλία της επιμελήτριας της έκθεσης Χρύσας Δραντάκη με τον διακεκριμένο ζωγράφο, Σκιαθίτη στην καταγωγή, Γιάννη Μιχαηλίδη, φίλο του Π. Θεολόγου και συνοδοιπόρου στα μετά την εξορία χρόνια για ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα, ο οποίος θα επισημάνει κομβικά σημεία της καλλιτεχνικής πορείας του. Το αφιέρωμα θα ολοκληρωθεί με αγαπημένα ποιήματα του Π. Θεολόγου, που θα διαβάσει η Κατερίνα Αντωνακάκη και θα συνοδεύσει με αγαπημένες του μουσικές διασκευασμένες για πιάνο η πιανίστα Νεκταρία Παπαδημητρίου.

Το ντοκιμαντέρ «Την εμορφιά έτσι πολύ ατένισα Παλαιολόγος Θεολόγου 1930 – 2017» αναφέρεται «στο ταξίδι ζωής του ανθρώπου που επιμένει επειδή γνωρίζει ότι προορισμός του είναι η ζωγραφική και η ταραγμένη ιστορική πορεία της χώρας στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα. Πάνω σε αυτές τις δύο διαδρομές, που κάποτε προχωρούν παράλληλες και κάποτε συγκρούονται, εξελίσσεται η πλοκή του ντοκιμαντέρ που παρουσιάζει έναν σημαντικό σύγχρονο ζωγράφο, αλλά και το πώς επηρεάζει η ιστορία τις ζωές των ανθρώπων και την καλλιτεχνική δημιουργία».

Ο ίδιος ο ζωγράφος Παλαιολόγος Θεολόγου αφηγήθηκε την ιστορία του στον σκηνοθέτη Γιώργο Λάγδαρη το 2010. Αυτό το ντοκουμέντο μαζί με τις μαρτυρίες ανθρώπων της τέχνης (Ντόρα Λιβανού, Γιάννης Μιχαηλίδης, Αλέξανδρος Ψυχούλης, Βάσια Καρκαγιάννη), της πολιτικής (Κώστας Πουλάκης), πολιτικών εξορίστων (Μανώλης Γλέζος, Μιχάλης Κουντούρης), κατοίκων του νησιού της Λέρου που ήταν τόπος εξορίας, καθώς και του γιου τού ζωγράφου Παναγιώτη και της καταδικασμένης σε θάνατο, την περίοδο του εμφυλίου, γυναίκας του, αποτελούν τα υλικά με τα οποία δημιουργήθηκε η ταινία, μαζί με σπάνιο αρχειακό υλικό και τα ξεχωριστά ζωγραφικά έργα του Παλαιολόγου Θεολόγου. Εκτός από τον σκηνοθέτη βασικοί συντελεστές υπήρξαν οι Χρύσα Δραντάκη (έρευνα καλλιτεχνικού υλικού), Αθανασία Ξαφάρα, Ανδρέας Μιμαίος (πρωτότυπη μουσική), Κώστας Ανέστης (οργάνωση παραγωγής), Τάσος Νικολάου – Αποστόλης Χουλιάρας (διεύθυνση φωτογραφίας, Cinegraph post production).

Το φιλότεχνο κοινό θα έχει την ευκαιρία για τελευταία ημέρα να επισκεφτεί την αναδρομική έκθεση του ζωγράφου στην αίθουσα εκθέσεων και σε άλλους χώρους του ιδρύματος με χαρακτηριστικά έργα του, που αντιπροσωπεύουν ενδεικτικούς σταθμούς της καλλιτεχνικής πορείας του με την προσωπική του γραφή, αποτυπώνοντας τα βιώματα και τις εναγώνιες αναζητήσεις μιας ολόκληρης ζωής από το 1960 έως λίγο πριν τον θάνατό του.

Το αφιέρωμα εντάσσεται στο πλαίσιο της πολιτιστικής δράσης του ιδρύματος, που στόχο έχει, μαζί με τις εκπαιδευτικές και επιμορφωτικές πρωτοβουλίες, να προωθεί τις τέχνες σε όλες τις εκφάνσεις, μουσική, κινηματογράφο, λογοτεχνία, θέατρο, εικαστικά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου