ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Εκδήλωση -αφιέρωμα στον μουσικοσυνθέτη Ανδρέα Κατσιγιάννη

εκδήλωση-αφιέρωμα-στον-μουσικοσυνθέ-545985

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας διοργανώνει εκδήλωση – αφιέρωμα στον μουσικοσυνθέτη Ανδρέα Κατσιγιάννη, την Παρασκευή 19 Απριλίου, και ώρα 20.00, στο Αμφιθέατρο «Γιάννης Κορδάτος» του παραλιακού συγκροτήματος “Παπαστράτου”, στον Βόλο.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει:

  • Χαιρετισμός από τον Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας, Καθηγητή Γιάννη Θεοδωράκη
  • Ομιλία του τέως Υφυπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και πρώην Πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Καθηγητή Θεοδόση Πελεγρίνη
  • Βίντεο – αφιέρωμα στο έργο του Ανδρέα Κατσιγιάννη
  • Βράβευση του τιμώμενου
  • Μουσικό πρόγραμμα με τη Χορωδία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας:

-«Αστεφάνωτη»: σε ποίηση Α. Παπαδιαμάντη, μουσική Α. Κατσιγιάννη, τραγουδάει η Ελευθερία Ασουμανάκη

-«Ένα φιλί για κείνον»: σε στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου, μουσική Α. Κατσιγιάννη, τραγουδούν οι Λυδία Τασιού και Νάσια Βελέντζα

-«Τελευταίος χορός»: σε στίχους Κώστα Μακεδόνα, μουσική Α. Κατσιγιάννη, τραγουδάει η Αγγελική Πατακιούτη

-«Δάκρυ στο γυαλί»: σε στίχους Ηλία Κατσούλη, μουσική Α. Κατσιγιάννη, τραγουδάει ο Κωνσταντίνος Ζεμπίλας

Πιάνο: Φίλιππος Ρέτσιος, Μπουζούκι, λάφτα: Κωνσταντίνος Γεδίκης, Ακορντεόν: Νώντας Αδάμος, Κιθάρα: Ρισέλ Μέτα

Συμμετέχει η Χορωδία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, υπό την καλλιτεχνική Διεύθυνση Νίκος Χιώτογλου

Χαιρετισμό θα απευθύνει ο διακεκριμένος καλλιτέχνης Γιώργος Νταλάρας

Βιογραφικό Ανδρέα Κατσιγιάννη

Ο Ανδρέας Κατσιγιάννης, γεννημένος στην Αθήνα το 1976, προέρχεται από μουσική οικογένεια και με μουσικές επιρροές από το ρεμπέτικο τραγούδι, τους έντεχνους δημιουργούς και την Βυζαντινή μουσική.

Σε μικρή ηλικία αρχίζει να ασχολείται με τη μουσική. Ξεκινά ουσιαστικά την επαγγελματική του καριέρα παίζοντας σαντούρι στη δισκογραφία και σε παραστάσεις, ενώ παράλληλα σπουδάζει την τέχνη της Βυζαντινής Μουσικής, δίπλα στους κορυφαίους πρωτοψάλτες Μανώλη Χατζημάρκο και Μιχάλη Μελέτη, καθώς και ανώτερα θεωρητικά στο Δημοτικό Ωδείο Βόλου.

Σε ηλικία 20 χρονών ιδρύει την ΕΣΤΟΥΔΙΑΝΤΙΝΑ Νέας Ιωνία Μαγνησίας, με αρωγούς και συμπαραστάτες συνομήλικους φίλους μουσικούς από την πόλη της Νέας Ιωνίας και του Βόλου.

Με την ορχήστρα, αρχίζει μια πορεία έντονης δραστηριότητας με εκατοντάδες εμφανίσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά και μ’ ένα σημαντικό εκδοτικό έργο που ξεπερνά τις 700 χιλιάδες αντιτύπων( 17 CD’s ).

Ο Ανδρέας Κατσιγιάννης συνεργάζεται ως σολίστας στο σαντούρι με κορυφαίες προσωπικότητες της Ελληνικής και της Διεθνούς μουσικής σκηνής, (Μίκης Θεοδωράκης, Γιάννης Μαρκόπουλος, Ελένη Καραΐνδρου, Σταυρός Ξαρχάκος, Zulfli Livaneli, Loreena Mckennitt και πολλοί άλλοι), δημιουργώντας ένα σημαντικό δισκογραφικό έργο σε συνδυασμό με τη συμμετοχή του σε εκατοντάδες συναυλίες ανά τον κόσμο. Ξεχωριστή στιγμή-σταθμός αποτελεί η συνεργασία του, με τον Γιώργο Νταλάρα. Από τις αρχές του 2000 συνεργάζονται σε συναυλίες αλλά και δισκογραφικά κάνοντας μαζί πολλές φορές και τις επιμέλειες κάποιων εκδόσεων. Ο Γιώργος Νταλάρας από το 2003 είναι καλλιτεχνικός σύμβουλος και παραγωγός όσον αφορά την εκδοτική δραστηριότητα της Ορχήστρας Εστουδιαντίνα.

Έχει συνεργαστεί με την πλειονότητα των τραγουδιστών από το χώρο του λαϊκού και του έντεχνου τραγουδιού όπως και από τον χώρο της παράδοσης. Αναφέρουμε ενδεικτικά, τους: Γιώργο Νταλάρα, Νάνα Μούσχουρη, Μαρία Φαραντούρη, Μανώλη Μητσιά, Χάρις Αλεξίου, Άλκηστις Πρωτοψάλτη, Διονύση Σαββόπουλο, Γλυκερία, Ελένη Βιτάλη, Μπάμπη Τσέρτο, Μανώλη Λιδάκη, Δόμνα Σαμίου, Χρόνη Αηδονίδη κ.ά, αλλά και τους κορυφαίους Έλληνες δεξιοτέχνες Γιώργο Κόρο, Γιάννη Βασιλόπουλο, Βασίλη Σαλέα, επίσης με μουσικούς από τον χώρο της Μεσογείου, καθώς και με τραγουδιστές από τη νεότερη γενιά. Το 2003 σε διοργάνωση που έκανε το υπουργείο πολιτισμού της Σουηδίας, συμμετείχε σε περιοδεία δέκα συναυλιών, συνοδευόμενος από την συμφωνική ορχήστρα της Στοκχόλμης, παίζοντας διασκευές θεμάτων από την ελληνική παράδοση, δικές του συνθέσεις, αλλά και έργα Ελλήνων συνθετών για σαντούρι και ορχήστρα.

Από τις αρχές της δεκαετίας του 2010, ο Ανδρέας Κατσιγιάννης γίνετε ευρύτερα γνωστός μέσα από τις μουσικές του δημιουργίες για το Ελληνικό Θέατρο, την Ελληνική τηλεόραση και τον κινηματογράφο. Έχει επενδύσει μουσικά, πάνω από 15 ντοκιμαντέρ, σε σχέση με τη νεότερη Ελληνική ιστορία καθώς και ντοκιμαντέρ κυρίως ξένης παραγωγής που σχετίζονται με την προστασία του πλανήτη και την οικολογία.

Το 2008 στο πλαίσιο της διεκδίκησης – και τελικά ανάληψης – των Μεσογειακών Αγώνων του 2013, συνθέτει τον Ύμνο των Μεσογειακών Αγώνων, ο οποίος, μετά από ψηφοφορία όλων των μελών, αποφασίστηκε να αποτελεί το επίσημο μουσικό σήμα-ύμνο της διοργάνωσης.

Το Μάρτιο του 2009 ο Πατριάρχης Αλεξάνδρειας και πάσης Αφρικής του απένειμε το οφίκιο του Άρχοντος Μαΐστρου του Θρόνου, σε αναγνώριση του πολιτιστικού του έργου και της προσφοράς του στον Απόδημο Ελληνισμό, με αφορμή την πρωτότυπη μουσική που συνέθεσε για το Ελληνικό τμήμα της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας.

Μουσικές του βρίσκονται σε δεκάδες δισκογραφικές συλλογές ανά τον κόσμο. Συνολικά έχει γράψει έως σήμερα, πάνω από 400 τραγούδια, σε συνεργασία με τους σημαντικότερους Έλληνες στιχουργούς και τραγουδιστές και έχει μελοποιήσει πολλούς Έλληνες ποιητές. Έχει συνθέσει πάνω από 200 ορχηστρικά θέματα που έχουν εκδοθεί σε συλλογές και στην προσωπική του δισκογραφία (15 albums).

Είναι καθηγητής στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, και ζει με την οικογένειά του στην πόλη του Βόλου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου