«Κάρμεν» στο «Αχίλλειον» του Βόλου

Τελευταία ενημέρωση: 2019-01-28, 11:24:43
«Κάρμεν» στο «Αχίλλειον» του Βόλου

Η διάσημη όπερα του Μπιζέ σε απευθείας μετάδοση από Νέα Υόρκη

 

Η διάσημη όπερα «Κάρμεν» του Μπιζέ είναι η επόμενη παραγωγή στο πλαίσιο του βραβευμένου προγράμματος «The Met:Live in HD» που εξασφάλισε για μία ακόμη χρονιά η Διεύθυνση Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου σε συνεργασία με τον Ομιλο Αντέννα.

Η προβολή θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου στις 19.55 σε ζωντανή μετάδοση από τη Νέα Υόρκη και τη Μετροπόλιταν Οπερα, στο κινηματοθέατρο «Αχίλλειον» στην οδό Κουμουνδούρου και Ιάσονος.

Η Clémentine Margaine είναι η ακαταμάχητη πλανεύτρα του έργου, δίπλα στον Roberto Alagna που μάγεψε το κοινό του Live in HD, στον ρόλο του Δον Χοσέ το 2010. Ο Louis Langrée διευθύνει την πολυαγαπημένη παραγωγή της Met, στη φαντασμαγορική σκηνοθεσία του Sir Richard Eyre.

Η Κάρμεν, που ανήκει στο είδος της όπερα κομίκ, είναι μία όπερα σε 4 πράξεις του Γάλλου συνθέτη Ζορζ Μπιζέ. Το λιμπρέτο της γράφτηκε από τους Ανρί Μεϊλάκ και Λιντοβίκ Αλεβί με βάση μία ομώνυμη νουβέλα του Προσπέρ Μεριμέ. Η παγκόσμια πρεμιέρα της όπερας έγινε στη σκηνή Opéra - Comique στο Παρίσι στις 3 Μαρτίου 1875, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία. Στην πρώτη της περίοδο πραγματοποίησε 36 παραστάσεις, αλλά πριν τελειώσουν ακόμα και αυτές ο Μπιζέ πέθανε ξαφνικά και έτσι δεν γνώρισε τη μεταγενέστερη μεγάλη επιτυχία της όπερας. O Μπιζέ θίγει θέματα σχετικά με τον ρατσισμό, τη βία, την ελευθερία και το σεξ. Η «Κάρμεν» αποτελεί έναν ύμνο στη γυναίκα και την αγάπη. Ωστόσο, η οπτική γωνία διαφέρει από τα μελοδράματα του παρελθόντος. Η ιστορία δεν αφορά σε βασιλικούς οίκους και πρίγκιπες όπως στο παρελθόν, αλλά στη σκηνή ο Μπιζέ ανεβάζει εργάτες, στρατιώτες, παιδιά και λαϊκούς ήρωες. Ο ρεαλισμός και η σπάνια εκφραστική ένταση της μουσικής καθιστούν το έργο οικείο και αγαπητό σε όλους. Στη Ελλάδα φαίνεται πως ανέβηκε για πρώτη φορά το 1900 στο Δημοτικό Θέατρο Πατρών. Αργότερα εντάχθηκε στο ρεπερτόριο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Σήμερα κατέχει ξεχωριστή θέση και αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα και δημοφιλή δημιουργήματα της όπερας παγκοσμίως.

Για ακόμη μία χρονιά έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε τις παραγωγές του βραβευμένου προγράμματος «The Met: Live in HD» που συνδέει απευθείας τη Μετροπόλιταν Οπερα της Νέας Υόρκης με 70 χώρες σε έξι ηπείρους. Η ανανέωση της συνεργασίας του Ομίλου Αντέννα και του Δήμου Βόλου, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. - ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., εξασφαλίζει ένα ξεχωριστό πολιτιστικό θέαμα, με την υπογραφή των πιο καταξιωμένων καλλιτεχνών της παγκόσμιας λυρικής σκηνής, στην οθόνη υψηλής ευκρίνειας του κινηματοθέατρου «Αχίλλειον».

Πληροφορίες για την προπώληση των εισιτηρίων στον «Δίαυλο», τηλ. 2421033692, Σκενδεράνη 11. Για περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα μεταδόσεων, το δίκτυο αιθουσών, τα σημεία προπώλησης εισιτηρίων, αλλά και για να εγγραφούν στο Met In Greece Club οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν το www.metingreece.com.

 

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
7
+
6
=