ΕΞΟΔΟΣ

Ο Μοράρος συναντά τον Παπαδιαμάντη

ο-μοράρος-συναντά-τον-παπαδιαμάντη-458276

Ο γνωστός Βολιώτης ζωγράφος θα παρουσιάσει τα έργα του στο Ντε Κίρικο και την «Χάρτα»

Η έκθεση που τιτλοφορείται «Μια συνομιλία λόγου και εικόνας» περιλαμβάνει εκατό περίπου έργα,  ζωγραφικά, σχέδια, χαρακτικά, καθώς και τα πρωτότυπα των εικονογραφήσεων του Δημήτρη Μοράρου πάνω σε διηγήματα του Παπαδιαμάντη

Εκθεση ζωγραφικής με τα έργα του Δημήτρη Μοράρου που σκιαγραφούν εικαστικά τον λόγο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, θα «φιλοξενηθούν» προσεχώς στο Κέντρο Τέχνης Ντε Κίρικο και την «Χάρτα» στο πλαίσιο της συμπλήρωσης 100 χρόνων από τον θάνατο του μεγάλου Σκιαθίτη διηγηματογράφου. Η παράλληλη έκθεση θα ανοίξει τις πύλες της στο κοινό την 17η Φεβρουαρίου και θα διαρκέσει έως τις 2 Μαρτίου. Η έκθεση στο Κέντρο Τέχνης Ντε Κίρικο θα εγκαινιαστεί στις 8 μμ και περιλαμβάνει ζωγραφικά έργα, τα οποία έχουν ως αφετηρία διηγήματα του Παπαδιαμάντη και περιλαμβάνουν προσχέδια και χαρακτικά με το ίδιο θέμα. Στον ίδιο χώρο θα παρουσιαστεί επίσης το ημερολόγιο με έργα του ζωγράφου, το οποίο κυκλοφορεί από το Μουσείο Παπαδιαμάντη της  Σκιάθου και τις εκδόσεις Μυγδονία. Η εικαστική εκδήλωση πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του ΚΟΔΒ και συμμετέχει  το Στέκι Παιδιού του Δήμου Βόλου, το οποίο θα αναπτύξει εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά, καθώς και το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, που πλαισιώνει την διοργάνωση με ταμπλό, τα οποία απεικονίζουν πορτρέτα και την εργογραφία του κορυφαίου λογοτέχνη. Παράλληλα θα εκτίθενται έργα ζωγραφικής του Δημήτρη Μοράρου στο καφέ-βιβλιοπωλείο «Χάρτα», μαζί με τα πρωτότυπα έργα που είναι εμπνευσμένα από εννέα διηγήματά του.

 Η έκθεση που τιτλοφορείται «Μια συνομιλία λόγου και εικόνας» περιλαμβάνει εκατό περίπου έργα,  ζωγραφικά, σχέδια, χαρακτικά, καθώς και τα πρωτότυπα των εικονογραφήσεων του Δημήτρη Μοράρου πάνω σε διηγήματα του Παπαδιαμάντη. Η εν λόγω έκθεση θα πλαισιωθεί από παράλληλες εκδηλώσεις, με ανάλογο θέμα, οι οποίες αναδεικνύουν ποικιλοτρόπως το έργο και την προσωπικότητα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Συγκεκριμένα την Τρίτη 22 Φεβρουαρίου θα παρουσιαστεί το βιβλίο με τίτλο «Να είχεν ο έρωτας σαΐτες» το οποίο περιλαμβάνει διηγήματα του Παπαδιαμάντη, σε επιμέλεια του συγγραφέα Κώστα Ακρίβου και ζωγραφιές του Δημήτρη Μοράρου. Το βιβλίο θα παρουσιάσουν ο Κώστας Ακρίβος και ο Διονύσης Λεϊμονής, φιλόλογοι και συγγραφείς αμφότεροι,  ενώ θα ακολουθήσει η προβολή της ταινίας του Γιάννη Μάγκου για την «Φόνισσα» του Παπαδιαμάντη, η οποία αποτελεί οδοιπορικό στα μέρη που αναφέρει το διήγημα. Η προβολή της ταινίας του Γιάννη Μάγκου θα επαναληφθεί στις 28 Φεβρουαρίου στις 8 μ.μ. στο Ντε Κίρικο.

 Αναφερόμενος στο έργο του Παπαδιαμάντη, ο Δημήτρης Μοράρος υπογραμμίζει ότι τα κείμενα του Παπαδιαμάντη που αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για τον ίδιο «είναι πεζά που κρύβουν πολλή ποίηση μέσα τους. Τα κείμενα αυτά μου δίνουν εικόνες, που μέσα από την δουλειά μου, τις μεταφράζω σε ζωγραφιές, γιατί οι λέξεις συνταιριαγμένες έχουν αυτή την δυνατότητα, ειδικά σε εποχές που οι συνθήκες ζωής και σεβασμού έχουν καταρρακωθεί». Ανατρέχοντας στα λόγια του Οδυσσέα Ελύτη, ο Βολιώτης ζωγράφος αναφέρει «όπου κι αν σας εύρει το κακό αδελφοί, όπου και να θολώνει ο νους σας, μνημονεύετε Διονύσιο Σολωμό και μνημονεύετε Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη. Δεν θα σας απογοητεύσει ποτέ». Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης είναι διαχρονικός γιατί έγραψε για τους ανθρώπινο καημό, την εκμετάλλευση του ανθρώπου από άνθρωπο, την πλουτοκρατία, αλλά και την αγάπη και τον έρωτα.

«Θέλω να πιστεύω, τονίζει ο Δημήτρης Μοράρος, ότι τα συναισθήματα που γεννιούνται στην καρδιά του αναγνώστη, είναι τα ίδια με αυτά που θα νιώσει και ο θεατής των έργων». Ο Δημήτρης Μοράρος αποτυπώνει με ευαισθησία τις εικόνες που γέννησε στην ψυχή του ο Παπαδιαμαντικός λόγος και μοιράζεται με τους συμπολίτες του τις εικαστικές του σκέψεις, συνδημιουργώντας μαζί με τον συγγραφέα, στιγμές ανείπωτου λυρισμού. Η συμπόρευση του Δημήτρη Μοράρου με τον Παπαδιαμαντικό λόγο διήρκεσε έναν ολόκληρο χρόνο κι ο Βολιώτης δημιουργός δηλώνει «πλήρης συναισθημάτων και εικόνων». Σε εποχές που η δύναμη της εικόνας κυριαρχεί, ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης εξακολουθεί να τροφοδοτεί δημιουργικά τις ψυχές ευαίσθητων καλλιτεχνών, δίνοντάς τους το έναυσμα για νοερά ταξίδια,  που προσφέρουν ανάταση ψυχής και πνεύματος.

ΓΛ. ΥΔΡ.

 

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου