ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Προβολή ταινίας στο «Μεταξουργείο»

προβολή-ταινίας-στο-μεταξουργείο-747307

Με την ταινία «Ερωτες και Φιλίες» σε σκηνοθεσία Γουίτ Στίλμαν ξεκινούν την τελευταία Παρασκευή του Σεπτεμβρίου (28-9) για 36η συνεχή χρονιά οι προβολές της κινηματογραφικής κοινότητας του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου.

Η ταινία θα προβληθεί την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου στο «Μεταξουργείο» στη Ν. Ιωνία (έναρξη 21:30) και τη Δευτέρα 1 Οκτωβρίου στο «Αχίλλειον» στις 21:30.

Πρωταγωνιστούν Κέιτ Μπέικινσεϊλ, Στίβεν Φράι, Κλόε Σεβινί, Χαβιέ Σαμουέλ.

O Γουίτ Στίλμαν («Last Days of Disco», «Metropolitan») διασκευάζει τη «Λαίδη Σούζαν» της Τζέιν Οστεν για να αναδείξει εκ νέου όλα όσα ανέκαθεν τον απασχολούσαν, τα σαθρά θεμέλια της υψηλής κοινωνίας, τη σκοτεινή δύναμη της γλώσσας, την ελαφρότητα του δράματος, τα screwball παιχνίδια εξουσίας.

Ο Γουίτ Στίλμαν του «Metropolitan» και του «Οι τελευταίες ημέρες της disco», με μόλις 6 ταινίες σε 27 χρόνια καριέρας, επιστρέφει, μετά το μετριότατο «Damsels in Distress», με μια δεξιοτεχνική και απαιτητική σεναριακή διασκευή δύο επιστολών της Τζέιν Όστεν, του «Lady Suzan» και του «Love and Frienship» και μοιάζει τόσο άνετος στο απερίστροφα βρετανικό περιβάλλον, που θαρρείς πως πάντα είχε την Αγγλίδα δημιουργό της «Έμμα» και της «Λογικής κι Ευαισθησίας» στο μυαλό του. Όντως, ο σατιρικός παρατηρητής των ηθών της υψηλής κοινωνίας δεν απώλεσε ακριβώς την αμερικανική του ταυτότητα, ακριβώς επειδή πραγματευόταν μια μπουρζουαζία συγγενή με το σύμπαν μιας παλιότερης κάστας – τη συμπεριφορά που χαρακτηρίζει τα «τζάκια» και τον σνομπίστικο διαχωρισμό τους από την πλέμπα.

Η ηρωίδα της ταινίας, η χήρα και μητέρα μιας κόρης της παντρειάς, η λαίδη Σούζαν Βέρνον, αποχωρεί αγέρωχη από ένα φιλικό σπίτι, διασκεδάζοντας έντονες φήμες για ανάρμοστη συμπεριφορά, αν και τίποτα στον άψογο, ελεγχόμενο τρόπο και στον χειμαρρώδη λόγο της δεν προδίδει πρόβλημα ή, έστω, την απρόθυμη παραδοχή για ένα σκάνδαλο που κανείς δεν καταδίδει με σθένος. Στο καινούργιο της λημέρι, η άφραγκη λαίδη ψάχνει πιθανούς συζύγους, έναν για εκείνη, χωρίς να δείχνει απεγνωσμένη, και έναν για την κόρη της Φρεντερίκα.

Υποψήφιοι, αν και χωρίς ξεκαθαρισμένες προθέσεις, είναι ο ελαφρύς σερ Τζέιμς Μάρτιν και ο νεότερός του, καταρτισμένος, πολύ όμορφος και εντελώς ακατάλληλος για εκείνην Ρέτζιναλντ, ο οποίος απολαμβάνει τις συζητήσεις μαζί της και προκαλεί τη μήνιν του πατέρα του, ο οποίος, μόλις αντιλαμβάνεται πως ο γιος του κινδυνεύει από τις, ας πούμε, αρπακτικές διαθέσεις της κυρίας, σπεύδει να τον προειδοποιήσει και να απειλήσει, αν χρειαστεί. Οι διαθέσεις, μαζί με τις προθέσεις της Σούζαν, είναι τόσο θολές όσο και το μπέρδεμα στο οποίο σύρει τους συνομιλητές της. Μιλώντας με συγκαλυμμένη διγλωσσία, η καλοντυμένη, περιποιημένη μεσήλιξ με τα όμορφα χαρακτηριστικά και την ώριμη σκέψη λέει πολλά, αλλά δεν αποκαλύπτει ουσιαστικά τα κίνητρά της.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου