ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Αργοναύτης της ψυχής

αργοναύτης-της-ψυχής-58734

Με τη συμπλήρωση 130 χρόνων από τη γέννηση του Τζιόρτζιο ντε Κίρικο η Εταιρεία Θεσσαλικών Ερευνών οργανώνει σε συνεργασία με τη Λαϊκή Βιβλιοθήκη Δαμιανού Κυριαζή εκδήλωση την Παρασκευή 27 Απριλίου και ώρα 8.00μ.μ. στην αίθουσα της Λαϊκής Βιβλιοθήκης (Κ. Καρτάλη – Κωνσταντά).

Συγκεκριμένα προβληθεί η ταινία «Τζιόρτζιο ντε Κίρικο – Αργοναύτης της ψυχής», μια παραγωγή της ΕΚΠΟΛ, που σκηνοθετήθηκε από τον Γιώργο Λάγδαρη και τον Κώστα Ανέστη. Μέσα από αρχειακό υλικό αναδεικνύεται η σχέση του ντε Κίρικο με τον Βόλο στα παιδικά του χρόνια και η συνακόλουθη επίδραση στη μετέπειτα ζωή του. Μετά την προβολή της ταινίας θα ακολουθήσει ομιλία από την ιστορικό τέχνης κ. Φαίη Τζανετουλάκου, που ήταν και η επιστημονική σύμβουλος της παραγωγής. Είσοδος ελεύθερη για το κοινό.

Στο συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ, παραγωγής 2008, το σενάριο συνυπογράφουν οι Γιώργος Λάγδαρης και Κώστας Ανέστης, τη φωτογραφία οι Δημήτρης Κορδέλας, Κώστας Καρπίδας, τη μουσική σύνθεση η Ευαγγελία Κίκου. Συμμετέχουν οι: Κώστας Κομνηνός (ζωγράφος), Χρήστος Γιαννακόπουλος (δάσκαλος σχεδίου), Κωνσταντίνος Χρονόπουλος (μικρός Τζιόρτζιο), Νίκη Λοιζίδη, Μηλίτσα Καραθάνου, Κώστας Ανδρουλιδάκης, Μιλτιάδης Παπανικολάου, Gerd Roos.

Η ταινία ντοκιμαντέρ «Giorgio de Chirico – Αργοναύτης της ψυχής» (διεθνής τίτλος «Giorgio de Chirico – Argonaut of the soul») παραγωγής της ΕΚΠΟΛ (πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας) είναι μια από τις λίγες κινηματογραφικές απόπειρες που έγιναν και προσπάθησαν να έρθουν σε επαφή με το σύμπαν του ντε Κίρικο, αν και συμπληρώνεται σχεδόν ένας αιώνας από τη δημιουργία των πρώτων -γνωστών- του «μεταφυσικών» έργων.

Αυτό συμβαίνει επειδή παρά το γεγονός ότι ο Ντε Κίρικο θεωρείται προπομπός του καλλιτεχνικού κινήματος του σουρεαλισμού, εκείνο που δεσπόζει στο έργο του είναι κυρίως το «αίνιγμα» που ακόμα και σήμερα παραμένει δύσκολο να απαντηθεί – αν υπάρχει απάντηση. Έχει ιδιαίτερη σημασία το ότι η συγκεκριμένη ταινία προέρχεται από τον Βόλο, την πόλη όπου γεννήθηκε ο Ντε Κίρικο στις 10 Ιουλίου 1888. Οι περισσότεροι από τους συντελεστές της ανήκουν στο τοπικό καλλιτεχνικό, επιστημονικό και επαγγελματικό δυναμικό της πόλης, και το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής έγινε στον Βόλο, μακριά δηλαδή από το κέντρο της κινηματογραφικής δημιουργίας.

Το θέμα της ταινίας είναι ζωή και το έργο του μεγάλου καλλιτέχνη Τζόρτζιο ντε Κίρικο, από τη γέννηση του στον Βόλο το 1888 ως τον θάνατο του στη Ρώμη το 1978 μέσα από τις καταγραμμένες αναμνήσεις του, τα διάφορα ντοκουμέντα, τη δραματοποίηση σκηνών και την ανάλυση των πινάκων του. Στα πλάνα της ταινίας τα επιμέρους στοιχεία και οι εικόνες που ήταν οι πρώτες πηγές έμπνευσης του Ντε Κίρικο (ελάχιστα υπάρχουν ακόμα καλά κρυμμένα στον Βόλο και τη γύρω περιοχή) φωτίζονται και αναλύονται, ενώ παράλληλα ιστορικοί τέχνης, συγγραφείς και κριτικοί δίνουν τους καρπούς των ερευνών τους στον θεατή, πολλές φορές με αντικρουόμενες θέσεις αφού η προσωπικότητα όπως και το έργο του ντε Κίρικο έχουν στη βάση τους το περίφημο «Αίνιγμα» που ακόμη και σήμερα ζητά τις πολλαπλές απαντήσεις του.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στη δράση του πατέρα του καλλιτέχνη, Εβαρίστο ντε Κίρικο, αρχιμηχανικού των «Σιδηροδρόμων Θεσσαλίας» και βασικού συντελεστή της δημιουργίας του τρένου του Πηλίου στα τέλη του 19ου αιώνα. Οι εικόνες των τρένων αλλά και ο μύθος των Αργοναυτών ήταν τα πιο βασικά στοιχεία που ο «μεγάλος μεταφυσικός» ζωγράφος – ποιητής γνώρισε κατά τη παραμονή του στον Βόλο και ποτέ δεν τον εγκατέλειψαν. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως ο μύθος των Αργοναυτών είναι ένας από τους κυρίαρχους μύθους του ευρωπαϊκού μοντερνισμού.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου