ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Επιτυχημένη θεατρική παραγωγή

επιτυχημένη-θεατρική-παραγωγή-183118

Παρατείνονται έως τις 30 Δεκεμβρίου οι παραστάσεις της εναρκτήριας παραγωγής του ΔΗΠΕΘΕ Βόλου «Η Μέθοδος Γκρόνχολμ» στο θέατρο της Παλαιάς Ηλεκτρικής, λόγω της μεγάλης επιτυχίας που σημειώνει.

Η παράταση αποφασίσθηκε λόγω της θερμής ανταπόκρισης του κοινού που αγκάλιασε τη νέα παραγωγή του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Βόλου, σε σκηνοθεσία Γρηγόρη Γαλάτη και μετάφραση Γιώργου Καραμίχου και Μαρίας Τσατσαρώνη. Προκειμένου, λοιπόν, να ανταποκριθεί στο πλήθος αιτημάτων όσων δεν είχαν έως τώρα την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την εξαιρετική αυτή παράσταση, ορίζονται οι εξής επιπλέον ημερομηνίες 27, 28, 29 και 30 Δεκεμβρίου στις 21.15.

Τα σκηνικά ανήκουν στον Αλέξανδρο Ψυχούλη και η μουσική στον Κωστή Δρυγιανάκη. Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί Νιόβη Κωστοπούλου, Γρηγόρης Γαλάτης, Θανάσης Ζέρβας και Βλάσης Ζώτης.

Το ιδιαίτερης δύναμης κείμενο του βραβευμένου Καταλανού συγγραφέα Τζόρντι Γκαλθεράν, κρατά αμείωτη την αγωνία των θεατών από το πρώτο λεπτό, μέχρι και το ανατρεπτικό φινάλε της παράστασης.

Ενθουσιώδη σχόλια

Ενδεικτικά παραθέτουμε τα παρακάτω ορισμένα σχόλια που οι ίδιοι οι θεατές ανάρτησαν στα κοινωνικά δίκτυα: «Χθες το βράδυ με φίλους, απολαύσαμε στον Βόλο την παράσταση «Η Μέθοδος Γκρόνχολμ» του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου, σε σκηνοθεσία Γρηγόρη Γαλάτη, στο Θέατρο της Παλιάς Ηλεκτρικής. Το έργο είναι σύγχρονο, γραμμένο από τον πολυβραβευμένο Ισπανό/Καταλανό συγγραφέα Jordi Galcerán και η πλοκή του βασίζεται σε αληθινά περιστατικά και τεχνικές («δοκιμασίες» ) εφαρμοσμένης εργασιακής ψυχολογίας επιλογής υποψηφίων για ανώτατες εταιρικές θέσεις. Θυμίζοντας «big brother» (Οργουλιανό «1984»), Ντ. Μάμετ («Glengarry Glen Ross»), ψυχολογικό θρίλερ και Αγκαθα Κρίστι «ντετέκτιβ στόρυ», με πολλές (θεωρώ) ανατροπές (η τελευταία «δοκιμασία» με την ψυχολογική κυνικότητά της, μέσα σε παντελώς ανθρωπιστική αδιαφορία, να «λυγίζει» και τα πιο ψυχρά μέταλλα… σοκαριστική στο μήνυμά της…) περίτεχνα χιουμοριστικά, καυστικά, ωμά και δραματικά σου μεταφέρει «ζωντανά» (η Ομορφιά του θεάτρου) το κυνικό, απάνθρωπο, ανταγωνιστικό, υπολογιστικό, χειριστικό, ισοπεδωτικό και υποταγμένο στο Αποτέλεσμα-Απόδοση-Κέρδος… Εταιρικό-Επιχειρηματικό «Ηθος» της Εποχής…

Ένα έργο «παγίδα» (για «χαρακτήρες», ακροατήριο και κοινωνία…), γρήγορο, περίπλοκο και πολυδιάστατο (σε γλώσσα, πλοκή και ηθικά ζητήματα…), «εκτελεσμένο» απολαυστικά από όλη τη θεατρική ομάδα! Αξίζει να δείτε αυτή τη κομψή και κοφτή (σα νυστέρι…) παράσταση, άψογων (δεν υπερβάλλω) ερμηνευτών, να απολαύσετε το χιούμορ (η σκληρότητα του θέματος εξισορροπείται από την άμυνα του χιούμορ- πέφτει πολύ γέλιο!), να νιώσετε το δράμα της και φυσικά να «λουστείτε» το τελεσίδικο Μήνυμά της! Σε κρατά στη θέση σου για δυο ώρες ακούραστα, ταυτισμένο, περίσκεπτα και ψυχαγωγικά! Ο,τι ακριβώς «το καλό θέατρο» θα έπρεπε να είναι…! Αξίζει και σπανίζει! Τιμήστε το…! Με εισιτήρια 5 και 3 ευρώ, παρακαλώ και μπράβο τους! Καλοταξιδεμένο και ευχαριστούμε!» (Δρ Μάνος Ζαχαριουδάκης).

«Εξαιρετική επιλογή έργου, εξαιρετική σκηνοθεσία, εξαιρετικές ερμηνείες, εξαιρετικά σκηνικά! Θεωρώ ότι παρακολούθησα μια πολύ ωραία παράσταση που ξεπερνά τα όρια των Δημοτικών Περιφερικών Θεάτρων! Μπράβο!!!» (Ντόρα Δημητρούλια).

Η παράσταση

«Η Μέθοδος Γκρόνχολμ», που έκανε τον Καταλανό συγγραφέα παγκοσμίως γνωστό, πρωτοπαίχτηκε στο Εθνικό Θέατρο της Καταλονίας το 2003 και έκτοτε παρουσιάσθηκε σε πολλές σκηνές ευρωπαϊκών θεάτρων. Το 2005 προβλήθηκε η ταινία με τίτλο «El Metodo» βασισμένη στο έργο και κέρδισε δύο βραβεία Goya, το ένα από τα οποία ήταν αυτό του καλύτερου διασκευασμένου σεναρίου.

Η ιδέα για του έργου βασίζεται σε ένα πραγματικό εύρημα. Σε ένα κάδο σκουπιδιών στη Βαρκελώνη βρέθηκαν έγγραφα με σημειώσεις ενός υπαλλήλου του τμήματος προσωπικού γνωστής αλυσίδας σούπερ μάρκετ. Ήταν γεμάτες σεξιστικά, ξενοφοβικά και σκληρά σχόλια για τους υποψηφίους για μία θέση ταμία. Αν και δεν τους γνώριζε προσωπικά, η θέση ισχύος απέναντί τους τον έκαναν αδυσώπητο.

Ο ίδιος ο Γκαλθεράν αναφέρει: «Οι πρωταγωνιστές παίζουν μεταξύ τους και το κοινό προσκαλείται να συμμετάσχει μαζί τους, προσπαθώντας να ανακαλύψει ποιο είναι το ψέμα και ποια η αλήθεια, εάν και όπου αυτό είναι δυνατόν».

Η παραγωγή εντάσσεται στο πλαίσιο της Προγραμματικής Σύμβασης 2017 μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Δήμου Βόλου και του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου.

Πληροφορίες-προπώληση εισιτηρίων στον «Δίαυλο» (Σκενδεράνη 11, τηλ. 2421033692) και στο Ταμείο του Θεάτρου (2421027441), www.doepap.gr, fb: Τέχνες στον Βόλο, fb: Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Βόλου-Δηπεθε Βόλου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου