ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Tα Ζαγοριανά Καράβια

tα-ζαγοριανά-καράβια-386714

Εγκαινιάζεται σήμερα Σάββατο 8 Αυγούστου στις 20:30 στο Ελληνομουσείο Ζαγοράς (Σχολείο του Ρήγα) στη Ζαγορά η έκθεση του Βασίλη Καποδίστρια «Κίνησαν τα Καράβια τα Ζαγοριανά», εικαστικές αποτυπώσεις σε ξύλο και μέταλλο. Η έκθεση που διαρκέσει έως τις 16 Αυγούστου εντάσσεται στο θεματικό έτος «Μάγνητες και ο πολιτισμός της θάλασσας» και συνδιοργανώνεται από το φορέα πολιτισμού της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος & Αλμυρού «Μαγνήτων Κιβωτός» και τον Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου.

Η έκθεση θα λειτουργεί από 11:00 π.μ. έως 2:00 μ.μ. & 6:00 μ.μ. – 9:00 μ.μ. Στη συνέχεια η έκθεση θα μεταφερθεί στο Νανοπούλειο Δημοτικό Σχολείο Τσαγκαράδας από 18 έως 26 Αυγούστου.
Ο Βασίλης Καποδίστριας είναι χειρουργός οδοντίατρος από το Βόλο και ασχολείται με τις γλυπτικές κατασκευές από νεαρή ηλικία. Πρωτοεμφανίζεται το 2007 με μία ατομική έκθεση έργων στην Πάου Αργαλαστής υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Επίσης έχει συμμετάσχει σε ομαδική έκθεση οδοντιάτρων καλλιτεχνών στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το 2010, σε ατομική έκθεση έργων στο ξενοδοχείο Caravel στην Αθήνα το Μάιο του 2013 και αντίστοιχα σε ατομική έκθεση έργων με τίτλο Λόγια της πλώρης στο Μούρεσι Πηλίου, το καλοκαίρι του 2013. Τέλος έχει πραγματοποιήσει ατομική έκθεση στο Μουσείο Κεραμοποιίας Τσαλαπάτα στο Βόλο το Δεκέμβριο του 2013.

Το πρόγραμμα των εγκαινίων της έκθεσης περιλαμβάνει χαιρετισμό του Δημάρχου Ζαγοράς – Μουρεσίου κ. Παναγιώτη Κουτσάφτη, σύντομη παρέμβαση των συγγραφέων του βιβλίου «Ήρθαν τα καράβια τα Ζαγοριανά, Όψεις και μνήμες της ναυτιλίας του Ανατολικού Πηλίου από το 1600 έως το 1930» κ. Αλέξανδρου Καπανιάρη και Νίκου Τσούκα ενώ την εκδήλωση θα κλείσει με σύντομη παρέμβαση του ο Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνατίου.

Τα εγκαίνια της έκθεσης του Βασίλη Καποδίστρια θα συνδυαστούν και με μουσικό πρόγραμμα με τίτλο «Τραγούδια στην Παναγιά» από την εξαμελή ορχήστρα «ΙΩΝΙΑ» με επικεφαλή τον μουσικό και σολίστα Βασίλη Αγροκώστα στο πλαίσιο των «Αυγουστιάτικων Παρακλήσεων». Το μουσικό πρόγραμμα θα ξεκινήσει αμέσως μετά τα εγκαίνια της έκθεσης του Βασίλη Καποδίστρια ενώ το απόγευμα θα έχει προηγηθεί ανήμερα της εορτής του Αγίου Τριαντάφυλλου εκ Ζαγοράς μεθεόρτιος εσπερινός χοροστατούντος του Μητροπολίτη Δημητριάδος & Αλμυρού κ. Ιγνάτιου.

Το θέμα της έκθεσης «Κίνησαν τα Καράβια τα Ζαγοριανά» είναι εμπνευσμένο από το βιβλίο των Αλέξανδρου Καπανιάρης και Νίκου Τσούκα «Ήρθαν τα καράβια τα Ζαγοριανά, Όψεις και μνήμες της ναυτιλίας του Ανατολικού Πηλίου από το 1600 έως το 1930». Ειδικότερα ο γνωστός βολιώτης εικαστικός Βασίλης Καποδίστριας έχει δημιουργήσει δεκαπέντε περίτεχνες συνθέσεις από ξύλο και μέταλλο αναπλάθοντας τον μύθο των Ζαγοριανών καραβιών που εκτείνονταν από το Κεραμίδι έως τον Αη Γιάννη.
Στα έργα της ατομικής έκθεσης του Βασίλη Καποδίστρια περιλαμβάνονται και άλλες συνθέσεις με τα θέμα τα καράβια της Ζαγοράς ενώ η λαϊκή μούσα με τα περίφημα δημοτικά τραγούδια για τα Ζαγοριανά καράβια είναι αποτυπωμένη σχεδόν σε όλα τα έργα με χαρακτηριστικά τετράστιχα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου