ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

«Το Σχολείο των Ντελικάτων Εραστών» ανεβάζει τη «Βαβυλωνία»

το-σχολείο-των-ντελικάτων-εραστών-α-533220

Μαθητές του 2ου ΓΕΛ και του 2ου ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας επί θεατρικής σκηνής στο Πολυκλαδικό

Η θεατρική μαθητική ομάδα «Το Σχολείο των Ντελικάτων Εραστών», που αποτελείται από μαθητές του 2ου Γενικού Λυκείου Ν. Ιωνίας, του 2ου ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας και άλλων γειτονικών σχολείων ανεβάζουν θεατρικό έργο για 9η συνεχή χρονιά. Το έργο που επιλέχθηκε για τη φετινή χρονιά είναι η «Βαβυλωνία» σε θεατρική διασκευή και σκηνοθεσία της φιλολόγου καθηγήτριας του 2ου ΓΕΛ Ν. Ι. Μαργαρίτας Παπαϊωάννου και παρουσιάζεται στη θεατρική σκηνή του παλαιού Πολυκλαδικού, το Σάββατο 9 Μαΐου, στις 8.00μ.μ.

Θέμα του έργου είναι η ελληνική γλώσσα, το γλωσσικό θαύμα όλης της οικουμένης. Η ποικιλία της είναι ο πλούτος της και η αντοχή της είναι η δύναμη.

Η Βαβυλωνία είναι το δημοφιλέστερο θεατρικό του έργο του Δ. Βυζάντιου (1790- 1853) και αποτελεί ορόσημο της ελληνικής δραματουργίας, ανάγλυφο ντοκουμέντο της γεωγραφίας των διαλέκτων και των ψυχικών διαθέσεων των ανθρώπων του ελληνικού χώρου. Σ’ αυτήν, ένας Ανατολίτης, ένας Μωραΐτης, ένας Χιώτης, ένας Κρητικός, ένας Αρβανίτης, ένας Κύπριος κι ένας λογιότατος από την Κω, μαθαίνοντας την είδηση για την καταστροφή της αρμάδας του Ιμπραήμ στο Ναβαρίνο (1827), συγκεντρώνονται σε ένα πανδοχείο για να γιορτάσουν το γεγονός. Το γλέντι, ωστόσο, γρήγορα θα ακολουθήσουν παρεξηγήσεις που οφείλονται στα διαφορετικά γλωσσικά τους ιδιώματα.

Ο Βυζάντιος αξιοποίησε στη «Βαβυλωνία» τον γνωστό παλαιό «μύθο της ασυνεννοησίας» με δικό του πρωτότυπο και δημιουργικό τρόπο και πέτυχε να αποτυπώσει μιαν ανεπανάληπτη στιγμή από την πολιτική και πολιτιστική ιστορία του Ελληνισμού, καταγράφοντας μαζί με τις ντοπιολαλιές και τις νοοτροπίες και συμπεριφορές των Ελλήνων εκείνης της εποχής.

Η «Βαβυλωνία» δεν θα ήταν δυνατό να παρουσιαστεί, αν δεν βοηθούσε η ΕΛΜΕ Μαγνησίας, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Γενικού Λυκείου Ν. Ιωνίας, οι γονείς των μαθητών, ο Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Βόλου (πρόσφερε μερικές παραδοσιακές στολές) και κυρίως τα μέλη/ μαθητές του «Σχολείου των Ντελικάτων Εραστών», που με υπομονή, πείσμα και αγάπη δίνουν στο έργο τον καλύτερό εαυτό τους.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου