ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Παραστάσεις όπερας στο Αχίλλειο

παραστάσεις-όπερας-στο-αχίλλειο-571814

«Καβαλερία Ρουστικάνα» του Pietro Mascagni και «Παλιάτσοι» του Ruggero Leoncavallo προσεχώς

Διπλή παράσταση όπερας με τα έργα «Καβαλερία Ρουστικάνα» του Pietro Mascagni «και Παλιάτσοι» του Ruggero Leoncavallo» θα προβληθεί το Σάββατο 25 Απριλίου στις 19:30 στο «Αχίλλειον» σε απευθείας μετάδοση από τη Μετροπόλιταν Οπερα της Νέας Υόρκης.

Η παράσταση εντάσσεται στο πλαίσιο της συνεργασίας του Δήμου Βόλου και συγκεκριμένα της Διεύθυνσης Πολιτισμού του «Δημοτικού Οργανισμού Εκπαίδευσης Παιδιού, Αθλητισμού, Πολιτισμού – Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο», με τον Ομιλο ΑΝΤΕΝΝΑ και τη Μετροπόλιταν Οπερα της Νέας Υόρκης.

Ο David McVicar διευθύνει την πρώτη νέα παραγωγή της ΜΕΤ, εδώ και 45 χρόνια, στο δημοφιλή συνδυασμό των δύο έργων του βερισμού, με τον Marco Alvarez να κάνει το ντεμπούτο του στους δύο πρωταγωνιστικούς ρόλους τενόρου ως αμετανόητος εκμαυλιστής Τουρίντου και κλόουν Κάνιο.

Η Eva-Maria Westbroek θα ερμηνεύσει τον ρόλο της Σαντούτσα, της εγκαταλελειμμένης γυναίκας γύρω από την οποία περιστρέφεται η Καβαλερία Ρουστικάνα, με τον Željko Luθiζ στο ρόλο του ιπποτικού Αλφιο. Η Patricia Racette θα εμφανιστεί ως Νέντα, η δύστυχη γυναίκα του Κάνιο στους Παλιάτσους, με τον George Gagnidze στις πρώτες του παραστάσεις στη ΜΕΤ ως Τόνιο. Ο Αρχιμαέστρος της ΜΕΤ Fabio Luisi διευθύνει και τις δύο όπερες.

Η Καβαλερία Ρουστικάνα είναι μονόπρακτη όπερα βασισμένη σε διήγημα του Τζιοβάνι Βέργκα . Η υπόθεση εκτυλίσσεται την περίοδο του Πάσχα σε ένα χωρίο της Σικελίας στο οποίο επιστρέφει ο νεαρός Τουρίντου μετά τη στρατιωτική του θητεία. Ανακαλύπτει πως η αγαπημένη του Λόλα έχει ήδη παντρευτεί τον Πλούσιο Αλφιο. Η ζήλια και η λύπη τον οδηγούν στην αγκαλιά της Σαντούτσα. Η Λόλα τότε επιστρέφει στην αγκαλιά του. Η Σαντούτσα υποπτεύεται πως ο Τουρίντου την απατά και βασανίζεται από αυτές τις σκέψεις. Αποκαλύπτει αυτές τις σκέψεις στον Τουρίντου, στη μητέρα του Λουτσία που διατηρεί ταβέρνα απέναντι από την εκκλησία του χωριού και τελικά στον Αλφιο όταν οι υποψίες της επιβεβαιώνονται. Οι δύο άντρες συμφωνούν να λύσουν τις διαφορές τους με μονομαχία και μάλιστα μέχρι θανάτου. Τελικά στη μονομαχία επικρατεί ο Αλφιο και ο θάνατος του Τουρίντου έχει ως αποτέλεσμα και οι δύο γυναίκες να καταρρεύσουν.

Οι Παλιάτσοι είναι όπερα με πρόλογο και δύο πράξεις και βασίζεται στο θεατρικό έργο La Femme de Tabarin. Ο συνθέτης της όπερας Ruggero Leoncavallo ισχυριζόταν ότι η πλοκή της βασιζόταν σε γεγονότα τα οποία συνέβησαν στην Καλαβρία όταν ήταν παιδί, γεγονός το οποίο όμως δεν επιβεβαιώνεται από τις έρευνες. Η όπερα συμπεριλαμβάνει την άρια «Vesti la giubba – βάλε το κοστούμι» που είναι μία από τις γνωστότερες άριες του λυρικού θεάτρου και από τις αγαπημένες των τενόρων, συμπεριλαμβανομένου και του μυθικού τενόρου Ενρίκο Καρούζο στις αρχές του 20ού αιώνα. Πρόκειται για μία αιματοβαμμένη ερωτική ιστορία, στους κόλπους ενός περιοδεύοντας θεατρικού μπουλουκιού, που εκτυλίσσεται στα τέλη της δεκαετίας του 1860 στο χωριό Μοντάλτο της Καλαβρίας, ανήμερα της εορτής της Κοίμησης της Θεοτόκου. Ο ήρωας της όπερας είναι ο παλιάτσος Κάνιο, που γελάει εξωτερικά, κλαίει εσωτερικά και στο τέλος μαχαιρώνει τη γυναίκα του Νέντα και τον εραστή της Σίλβιο.

Πληροφορίες για την προπώληση των εισιτηρίων δίνονται στο «Δίαυλο», στο τηλέφωνο 2421025363. Για περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα μεταδόσεων, το δίκτυο αιθουσών, τα σημεία προπώλησης εισιτηρίων αλλά και για να εγγραφούν στο Met In Greece Club οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν το www.metingreece.com.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου