ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Προβολή ντοκιμαντέρ «Καλάβρυτα: Ανθρωποι και Σκιές»

προβολή-ντοκιμαντέρ-καλάβρυτα-ανθρ-30158

Το βραβευμένο ντοκιμαντέρ «Καλάβρυτα: Ανθρωποι και Σκιές» του Ηλία Γιαννακάκη θα προβληθεί τη Δευτέρα 10 Νοεμβρίου στις 8:00 μ.μ. στη «Χάρτα» (Σκενδεράνη 16 ΑΒ), παρουσία του σκηνοθέτη, ο οποίος θα συνομιλήσει με το κοινό.

Στον απόηχο της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου, το βιβλιοπωλείο – καφενείο ΧΑΡΤΑ φιλοξενεί το σκηνοθέτη Ηλία Γιαννακάκη και προβάλλει το βραβευμένο ιστορικό ντοκιμαντέρ του «Καλάβρυτα: Ανθρωποι και Σκιές» – μια συγκλονιστική ταινία για μια από τις ζοφερότερες σελίδες της νεότερης ιστορίας μας.

Μετά την προβολή της ταινίας το κοινό θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον σκηνοθέτη.

Καλάβρυτα. Δεκέμβριος 1943. Ενας αφανισμός. Εκτέλεση ολόκληρου του ανδρικού πληθυσμού από 14 χρονών και πάνω. Πυρπόληση όλων των σπιτιών. Αντίποινα, όπως είπαν οι Γερμανοί, για τη θανάτωση 80 στρατιωτών τους από τους αντάρτες. Και απέμειναν οι μανάδες. Με τα μικρά τότε παιδιά τους. Τα οποία σήμερα είναι ηλικιωμένοι άνθρωποι. Δεν είναι μονάχα η μνήμη της καταστροφής και του αίματος που τους έχει στοιχειώσει. Είναι τα ερωτήματα που βαραίνουν ακόμα περισσότερο. Θα είχαμε αποφύγει την καταστροφή αν οι αντάρτες δε σκότωναν τους Γερμανούς; Τι σημαίνει η λέξη αντίποινα; Και τι η λέξη καταστροφή; Γιατί εμείς; Περισσότερο από ένα ιστορικό ντοκιμαντέρ πάνω στη φρίκη, μια ταινία συλλογικό-πορτρέτο των επιζώντων που προσπαθούν, 70 χρόνια τώρα, να καταλάβουν ποιοι είναι και τι πραγματικά τους συνέβη.

Στην συνέντευξη Τύπου στο 16ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, ο σκηνοθέτης σημείωσε: «Το θέμα αυτό ακόμα «καίει» τους ανθρώπους της πόλης. Κάποιοι λένε ότι εάν δεν είχε προηγηθεί η εκτέλεση, δεν θα συνέβαιναν τα αντίποινα. Αλλοι υποστηρίζουν ότι έτσι κι αλλιώς θα συνέβαινε, επειδή υπήρχε η εθνική αντίσταση. Σκοπός της ταινίας δεν είναι να δώσει απαντήσεις σε ιστορικά ερωτήματα, αλλά να εστιάσει σε αυτό που τα συνδέει, το ανθρώπινο δράμα που έχει σημαδέψει τον κόσμο».

Η ταινία απέσπασε το βραβείο της Διεθνούς Ενωσης Κριτικών Κινηματογράφου. Σύμφωνα με το σκεπτικό της βράβευσης «διερευνά ένα ιστορικό τραύμα του ελληνικού λαού που εξακολουθεί να υφίσταται και τεκμηριώνει τη σημασία του αντιφασιστικού αγώνα στο παρελθόν κάνοντας παράλληλα και αναφορά στο παρόν».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου