ΕΞΟΔΟΣ

Αναβιώνει ο πηλιορείτικος γάμος

αναβιώνει-ο-πηλιορείτικος-γάμος-166427

Τα έθιμα του Πηλιορείτικου Γάμου θα αναβιώσουν για μια ακόμη χρονιά το διήμερο 16 και 17 Αυγούστου στην κεντρική πλατεία Πορταριάς «Μελίνα Μερκούρη». Η διοργάνωση – θεσμός, που προσελκύει το ενδιαφέρον χιλιάδων επισκεπτών, πραγματοποιείται με πρωτοβουλία της Δημοτικής Ενότητας Πορταριάς, της τοπικής κοινότητας Πορταριάς και του Αθλητικού και Πολιτιστικού Συλλόγου «Ορμίνιο» Πορταριάς.

Το βράδυ της πρώτης μέρας πραγματοποιείται η έναρξη της αναβίωσης των εθίμων του Πηλιορείτικου Γάμου με τα αρραβωνιάσματα, τα αλευρώματα και παραδοσιακούς χορούς. Την επομένη θα τελεστεί η καθιερωμένη Πανηγυρική Θεία Λειτουργία και η Δοξολογία υπέρ υγείας των παραθεριστών της περιοχής στον Ι.Ν. του Αγίου Νικολάου Πορταριάς.

Στη συνέχεια, στις 11 το πρωί, θα πραγματοποιηθούν τα καλέσματα, η μεταφορά της προίκας με τα ζώα, το κόψιμο του νυφικού και θα ακολουθήσουν παραδοσιακοί χοροί. Το ίδιο βράδυ, στις 8.30, αναβιώνει το έθιμο του ξυρίσματος του γαμπρού και του ξεκινήματος της νύφης. Παρουσιάζονται επίσης η γαμήλια πομπή, η επιστροφή στο σπίτι, το γαμήλιο γεύμα, το κρέμασμα του γαμπρού, το ψώνισμα του γαμπρού και το σπάσιμο της στάμνας. Η αναβίωση των εθίμων του Πηλιορείτικου Γάμου φιλοξενείται, όπως πάντα, στην κεντρική Πλατεία Πορταριάς.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου