ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Θεατρική παράσταση «Η γυναίκα της Ζάκυθος»

θεατρική-παράσταση-η-γυναίκα-της-ζάκ-182590

Παράσταση βασισμένη στο έργο του Διονύσιου Σολωμού

Στο αρχαίο θέατρο Δημητριάδος θα παρουσιαστεί το ερχόμενο Σάββατο 2 Αυγούστου (ώρα έναρξης 21:15) η παράσταση «Η γυναίκα της Ζάκυθος» που περιοδεύει σε αρχαία θέατρα όλης της Ελλάδας στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2014. Η συγκεκριμένη παράσταση διοργανώνεται σε συνεργασία του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου με το σωματείο «Διάζωμα» , τη ΙΓ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και το Δήμο Βόλου.

Το αρχαίο θέατρο Δημητριάδος βρίσκεται εντός του κηρυγμένου Αρχαιολογικού Χώρου της αρχαίας Δημητριάδος. Ο χώρος του θεάτρου είναι εύκολα προσβάσιμος, καθώς βρίσκεται επί της οδού Βόλου – Αλμυρού. Στα τέλη του 2013 ολοκληρώθηκαν οι εργασίες ανάδειξης του μνημείου στο πλαίσιο του έργου «Αναστήλωση και αποκατάσταση τμημάτων του Αρχαίου Θεάτρου Δημητριάδος και συνολική βελτίωση του μνημείου και του περιβάλλοντος χώρου του», ενταγμένου στο ΕΣΠΑ, «Ε.Π. Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας – Ηπείρου 2007 – 2013».

Όπως σημειώνει ο σκηνοθέτης της παράστασης Δήμος Αβδελιώτης “η συνεργασία του Ελληνικού Φεστιβάλ με το «Διάζωμα» και τις κατά τόπους Εφορείες Αρχαιοτήτων για την πραγματοποίηση αυτής της παράστασης, υπηρετεί την ιδέα της επαναλειτουργίας αρχαίων θεάτρων, διάσπαρτων σε ολόκληρη την Ελλάδα. Είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για το κοινό να επανακτήσει τη ζωντανή του σχέση με αυτά τα σπουδαία μνημεία μέσα από τη βιωματική εμπειρία της συγκίνησης που μπορεί να προσφέρει η θεατρική τέχνη. Παράλληλα, έχει ιδιαίτερη σημασία το γεγονός ότι θα ακουστεί ο λόγος του Διονυσίου Σολωμού στους ίδιους χώρους όπου ακούστηκε και ο λόγος του Αισχύλου, στη δραματουργία του οποίου εθήτευσε πιστά ο εθνικός μας ποιητής.

Με το έργο αυτό ο Σολωμός αφήνει το φως και ανιχνεύει το σκοτάδι. Αν και μικρό σε έκταση – δέκα μικρά κεφάλαια –, είναι ο αντίποδας που στηρίζει όλο το άλλο του έργο, αντισταθμίζοντας το βάρος και την έκταση της αναζήτησής του. Δανείζεται, λοιπόν, το προσωπείο του Αγίου Διονυσίου –o oποίος έζησε ως ιερομόναχος έως τα 172 του χρόνια σ’ ένα μοναστήρι της Ζακύνθου–, για να κοιτάξει στα μάτια το κακό. Το γεγονός πως μπορεί να δει μέσα από τα μάτια ενός Άλλου, τον απελευθερώνει και τον μεταφέρει, σαν πνεύμα, εκεί όπου μπορεί να βλέπει την τυφλή και ακατανόητη δύναμη του κακού, χωρίς να το φοβάται. Αυτή ακριβώς η έλλειψη φόβου είναι που τον θωρακίζει και του δίνει το έλλογο στοιχείο και τον έλεγχο, ώστε το θεωρούμενο ως υποστασιοποιημένο κακό –η γυναίκα της Ζάκυθος εδώ– να καταρρεύσει αδύναμο και αξιολύπητο μπροστά του. Η έννοια του κακού θα υπερεκτιμάτο, και θα αδρανοποιούσε τον ίδιο, μόνο εάν το υποτιμούσε περιφρονώντας το, ή αν απέστρεφε το βλέμμα του από αυτό φοβισμένος, με αποτέλεσμα να παραλύσει, και να εκλείψει η κυριαρχία του λόγου»

Θεατρική Προσαρμογή – Σκηνοθεσία: Δήμος Αβδελιώδης, Mουσική: Βαγγέλης Γιαννάκης, Ενδύματα: Αριστείδης Πατσόγλου, Ερμηνεύει η Όλια Λαζαρίδου, Άγγελος: Δανάη Ρούσσου, Φάσμα Ελευθερίας: Κατερίνα Χαρμάνη.

Προπώληση Εισιτηρίων: ΔΙΑΥΛΟΣ, Τοπάλη 14, Βόλος, (καθημερινά 10.00 πμ. – 2.00 μμ. και 6.00 μμ. -8.00 μμ. Πέμπτη και Παρασκευή), καθώς και στο αρχαίο θέατρο Δημητριάδος πριν από την παράσταση. Πληροφορίες www.greekfestival.gr, tickets.greekfestival.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου