Στο Νομπελίστα ποιητή…

Τελευταία ενημέρωση: 2014-07-28, 13:13:47
Στο Νομπελίστα ποιητή…

Το Κέντρο Πολιτισμού « Ιωλκός» σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου και το Σύνδεσμο Φιλολόγων Μαγνησίας, συνεχίζουν τις ποιητικές βραδιές στο Αρχοντικό Ζαφειρίου, στον Αγ. Ονούφριο στις 9 μ.μ. Τη Δευτέρα 28 Ιουλίου η βραδιά είναι αφιερωμένη στο μεγάλο μας ποιητή Οδυσσέα Ελύτη.

Τον ποιητή και το έργο του θα παρουσιάσει η φιλόλογος και μέλος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Φιλολόγων Μαγνησίας Εφη Κεχαγιά, ποιήματά του θα απαγγείλει ο Νίκος Βαραλής, ενώ ο Βασίλης Αγροκώστας θα ερμηνεύσει τραγούδια σε ποίηση του Ελύτη των Δ. Λάγιου, Γ. Μαρκόπουλου, Δ.Παπαδημητρίου, Ν. Βενετσάνου, Λ. Κόκκοτου και Μ. Θεοδωράκη και τα τραγούδια απ’ το Άξιον Εστί.

Ο Οδυσσέας Ελύτης γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης 2 Νοεμβρίου 1911 , έφυγε δε από τη ζωή ενώ ζούσε στην Αθήνα στις 18 Μαρτίου 1996. (Πραγματικό ονοματεπώνυμο Οδυσσέας Αλεπουδέλλης), ήταν ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές, μέλος της λογοτεχνικής γενιάς του ’30. Διακρίθηκε το 1960 με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης και το 1979 με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, ο δεύτερος και τελευταίος μέχρι σήμερα Ελληνας που τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ. Γνωστότερα ποιητικά του έργα είναι τα: «Αξιον Εστί», « Ήλιος ο πρώτος», «Προσανατολισμοί», το «Μονόγραμμα», «Μαρία Νεφέλη», « ο μικρός ναυτίλος», «εκ του πλησίον» κ.α.

Διαμόρφωσε ένα προσωπικό ποιητικό ιδίωμα και θεωρείται ένας από τους ανανεωτές της ελληνικής ποίησης. Πολλά ποιήματά του μελοποιήθηκαν, ενώ συλλογές του έχουν μεταφραστεί μέχρι σήμερα σε πολλές ξένες γλώσσες. Το έργο του περιλάμβανε ακόμα μεταφράσεις ποιητικών και θεατρικών έργων.

Ο Ελύτης βεβαίως δεν υποτάχθηκε ποτέ πραγματικά στον υπερρεαλισμό, αλλά άντλησε με προσοχή τα απαραίτητα στοιχεία και τα προσάρμοσε στο έργο του. Τα πρώτα έργα του (1929-1943), ανάμεσά τους οι ποιητικές συλλογές «Προσανατολισμοί» (1940) και «Ηλιος ο πρώτος» (1943) (σε μικρότερο βαθμό), διακρίνονται από έντονο νησιωτισμό, μια σχεδόν παγανιστική λατρεία της φύσης, ενώ παράλληλα ξεχειλίζουν από στοιχεία της μυθολογίας και της αρχαίας ελληνικής παράδοσης. Κυρίαρχα στοιχεία, το Αιγαίο με την αλμύρα του, τα χρώματα καθώς και ο ήλιος του. Μάλιστα κάποια εποχή απέκτησε το -δικαιολογημένο- προσωνύμιο «ο Ποιητής του Αιγαίου».

 

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
1
+
7
=